Elhozzák a Nap energiáját

AZ ABB fotovillamos és koncentrált napenergia rendszerek

2012. március 09., péntek, 14:33

Címkék: ABB EMOSZ napenergia óbudai egyetem

Második alkalommal rendezte meg az EMOSZ, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara az ABB-vel karöltve a Magyar Mérnök Kamara által akkreditált tanfolyamát (PV) fotovillamos rendszerek tervezése, létesítése, üzembe helyezése témakörben. Az Európai Unió egyik legfőbb célkitűzése, hogy a megújuló energiák részarányát a teljes energiafelhasználáson belül 2020-ra 20 százalékra növelje.

Jelenleg Magyarországon a megújuló energiák felhasználása 5 százalék körüli, és a kormányzati egyeztetések alapján Magyarország 2020-ra 13 százalékot vállalt. A kétnapos tanfolyam résztvevői megismerhették a különféle fotovillamos rendszerek felépítését, az alkalmazott technológiákat, azok előnyeit, hátrányait. A tanfolyam fontos része volt a (PV) rendszerek tervezési folyamatának ismertetése, mivel ezeket a rendszereket 25-30 éves állandó üzemre kell tervezni. Az előadók ismertették a hazai és külföldi, már üzemelő rendszerek kivitelezési és üzemviteli tapasztalatait, valamint a gazdasági mutatók alakulását az ún. visszatérítési tarifa (feed in tariff) alakulásának függvényében. Darvas István az ABB Kisfeszültségű Termékek Divíziójának vezető tervezője a fotovillamos (PV) energiaellátásról tartott előadást. Az előadás a kiemelten rendszerszemléleti megközelítés fontosságát hangsúlyozta, mivel ezen részegységek megbízható együttműködése nélkül, hosszú távon nem biztosítható a gazdaságos üzemvitel. Az előadássorozat és a párhuzamosan megrendezett szakmai kiállítás során Borsics Béla, a Gyártásautomatizálás és Hajtások Divízió szenior üzletkötőjének segítségével, a résztvevők megismerhették a (PV) fotovillamos rendszerek ABB által frissen kifejlesztett méretező és termékkiválasztó (PV Size 1,2) szoftverrel támogatott tervezési eljárásait is.

„Kevesen tudják, de Magyarország átlagosan ~1280 kWh/m2/év Napból érkező sugárzási energiára számíthat évente (vízszintes felületre érkező napsugárzás éves hőmennyisége), vagyis 2 m2 felületre hazánkba annyi energia érkezik a Napból, mint egy közepes háztartás egész éves villamosenergia-igénye. De egy felhőtlen téli napon is 3-4 kilowattóra nyerhető négyzetméterenként, így hazánk egész területe egységesen alkalmas a fotovillamos (PV) rendszerek telepítésére. Ez a napenergiát átalakító elem (PV-panel) a Napból érkező fotonok energiáját elektromos energiává alakítja át, és ezt az energiát a fogyasztókhoz és a közcélú hálózatba el kell juttatni. Ez a terület – a (PV) fotovillamos energia átalakító-, szállító- és védelmi megoldások területe, amelyen az ABB Magyarországon is élen jár” – mondta Darvas István a két napos kiállítás és szeminárium során.

Az ABB Magyarországon is, hosszú évek óta kínál olyan termékeket és megoldásokat, amelyek segítségével csökkenthetők az emberi tevékenység környezetre gyakorolt negatív hatásai. Ebben a környezettudatos felelősségvállalásban kiemelt szerepe van a megújuló energiaforrások felhasználásának, és a szükséges műszaki háttér biztosításának is.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek