A jövő energia lehetőségei

2012. november 27., kedd, 15:59

Címkék: ABB Better World energia

Vajon melyek változó világunk globális megatrendjei, és milyen lépéseket szükséges tennünk, hogy elegendő energiához férhessünk hozzá a jövőben is? Az ABB által kezdeményezett online energia-felmérés célja a jövő lehetőségeinek felismerése.

Az ABB Better World kampány alapja egy energia-felmérés, amely a jövő energia lehetőségeire és korlátaira helyezi a hangsúlyt. Az idei, októberben kezdődött felmérés 2013. január közepén, a davosi Világgazdasági Fórumot követően zárul le.

Megújuló energiák

A válaszadók 56 százaléka támogatja, hogy a kisüzemi szél- és napenergia termelés adókedvezményben részesüljön. A jelenlegi szabályok alapján a megújuló energiaforrásokon alapuló villamosenergia-termelést több mint duplájára kell növelni 2035-ig. Ez az elvárás azonban magasabb is lehet a jövőben, ha a kormányok további intézkedéseket tesznek az alacsony szintű károsanyag-kibocsátás támogatása érdekében – az IEA (Nemzetközi Energia Ügynökség) szerint.

E-mobilitás

Az emberek 55 százaléka ért egyet azzal, hogy az elektromos járművek számára szükséges infrastruktúra kiépítése kapjon állami támogatást. A kisüzemi villamosenergia-termelés és az intelligens hálózatok egyre inkább lehetővé teszik, hogy a háztartások fogyasztásában szerepet kapjon a megújuló energia. Az elektromos járművek egyre nagyobb száma növeli a töltési megoldások iránti globális keresletet, köztük a hálózatot támogató magasan fejlett felügyeleti rendszerekét és szoftverekét.

Urbanizáció

A válaszadók 42 százaléka véli úgy, hogy elkerülhetőek lesznek az áramszünetek az elkövetkező 20 évben. Az áramellátó rendszer rendkívül gyorsan fejlődik: egyrészről igény van arra, hogy a megtermelt energia egyre nagyobb mennyiségben származzon megújuló forrásból, másrészt az energia sokkal produktívabb felhasználása is felgyorsítja az intelligens villamosenergia-hálózatok fejlődését.

 

Energiahatékonyság

A felmérésben résztvevők 53 százaléka tartaná jó megoldásnak, ha kötelező energetikai értékelést írnának elő az ipari szereplők számára. Ezek a vállalatok a világ teljes energiafogyasztásának mintegy 33 százalékáért felelősek. Az energia kétharmadát mindössze hat feldolgozó iparág fogyasztja el: vas és acél, olaj és gáz, vegyi és petrolkémiai, nemfém ásványi anyagok, cellulóz-és papíripar, valamint színesfémek.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek