A villamosenergia-ipar trendjei

2012. február 06., hétfő

Címkék: ABB villamosenergia-ipar

Az ABB Kft. kétnapos szemináriumán a villamosenergia-ipar aktuális trendjeit vették górcső alá. A jelenlévő – több mint 60 - alállomási, erőműves szakemberek és egyetemi oktatók gyakorlati bemutatók során megismerkedhettek a cég legújabb nagy- és középfeszültségű hálózatok védelmét és üzemvitelét biztosító készülékeivel, irányítástechnikai rendszereivel, kommunikációs eszközeivel és rendszerintegrátori szoftvereivel.

Az esemény célja a technológiai újítások és lehetőségek gyakorlati bemutatásán keresztül a felhasználók ismeretinek gyarapítása volt. A kétnapos szeminárium során a vállalat munkatársai számos szakmai kérdést érintve válaszokat igyekeztek adni a villamosenergia-ipar műszaki újdonságaival kapcsolatos kérdésekben.

Az ABB már 1995 óta szervez hasonló rendezvényeket, szakmai szemináriumokat az áramszolgáltatók, erőművek, és átviteli hálózatok - MAVIR/ OVIT - védelmi, irányítástechnikai szakemberei számára. A mostani eseményen résztvevők első kézből ismerhették meg, hogy az ABB termékei miként segítik az üzembiztonság növelését, a hatékonyabb üzemeltetést, a gyors üzemzavar-elhárítást, és egyúttal konzultálhattak is a vállalat szakembereivel a legfejlettebb védelmi-irányítástechnikai megoldásokról.

 

Az előadások konklúziói

A “Kommunikációs eszközök az energiaszektor számára” című előadás során megismerkedhettek az ABB által az áramszolgáltatók számára kifejlesztett nagy megbízhatóságú és robosztus felépítésű kommunikációs eszközeivel, úgymint az átviteli hálózatokon alkalmazott  nagyfrekvenciás jelátviteli és védelmi szinkronozó készülékekkel, melyek fejlesztése az ABB-nél 70 éves múltra tekint vissza, valamint ezek fénykábeles összeköttetésen alapuló változataival. A korszerű rádiós adatátvitel a nagy kiterjedésű elosztóhálózatok távkezelésénél alkalmazható, amely segítségével az üzemkimaradások ideje jelentősen csökkenthető.

Átviteli és főelosztóhálózati védelmekkel kapcsolatos prezentáció keretében a svédországi gyártómű szakemberei bemutatták az elsősorban átviteli hálózati és erőművi felhasználásra tervezett csúcskategóriás Relion® 670-es sorozatú védelmi készülékcsaládot, amely a legösszetettebb alkalmazásokhoz is rugalmasan konfigurálható. Az új  Relion® 650-es sorozat készülékeit a főelosztóhálózati igényekhez fejlesztették ki, és kulcsrakész megoldást biztosítanak a felhasználóknak a tipikus alkalmazásokhoz, ezáltal hatékonyan csökkentve a tervezés, programozás és üzembe helyezés munkaigényét.

A rohamosan fejlődő rádiós kommunikáció és az elosztóhálózati távműködtetés terjedése megteremtette a hálózatok üzemirányításának hatékonyabbá tételének feltételeit. Ennek kihívásairól és kiaknázandó lehetőségeiről a DMS SCADA Rendszereket ismertető előadás foglalkozott részletesen. A bemutatott DMS600 egy olyan üzemirányítói rendszer, melyben a teljes hálózat és a hálózat csomópontjaiban elhelyezkedő alállomások és kapcsolóállomások grafikus felületen, térképen, valós időben megjeleníthetők. A rendszer segítségével az üzemirányító pontos képet kap arról, hogy mi történik a hálózaton, milyen az egyes hálózatrészek terhelése, állapota, mely információk birtokában egy esetleges meghibásodás könnyen behatárolható és ezzel minimálisra csökkenthető az áramkimaradás ideje és az ellátatlan fogyasztók száma. A DMS600 alkalmazásával az egyik finnországi áramszolgáltató területén néhány év alatt a harmadára csökkent az áramkimaradások átlagos időtartama.


 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek