Amerikai fény a magyar pusztába

2012. október 14., vasárnap, 21:12

Címkék: ge general electric kormány közvilágítás-korszerűsítés LED nagykanizsa szíjjártó péter világítás Zalaegerszeg

LED-lámpákat kezd gyártani a GE Nagykanizsán, a kormány pedig közvilágítás-korszerűsítési programot hirdet az önkormányzatok részére.

Még ebben a negyedévben LED-lámpák gyártását kezdi meg a General Electric (GE) Lighting Nagykanizsán - jelentette be Phil Marshall, a GE regionális elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára azt közölte, hogy a kormányzat ötmilliárd forintos közvilágítás-korszerűsítési programot hirdet meg az önkormányzatok részére.
Phil Marshall, a GE fényforrás üzletág regionális elnök-vezérigazgatója elmondta: az eddigi kutatás-fejlesztési tevékenység után megkezdődik a LED-technológiás lámpák gyártása Nagykanizsán, s ehhez az alkatrészeket a GE zalaegerszegi gyára szállítja majd.

 


Kifejtette: a világítástechnikában jelentős változások történnek, a sokkal hatékonyabb, energiatakarékosabb, gazdaságosabb LED-technológia irányába. Magyarországon 116 éves történelme van a világítástechnikai fejlesztésnek, a GE ezért is tartotta kiváló lehetőségnek, hogy itt hozza létre európai és globális központjait, Nagykanizsa pedig nagyon jó logisztikai szerepet is betölt.
A befektetés nagyságáról és a foglalkoztatottak létszámáról a résztvevők nem kívántak részleteket elárulni a sajtótájékoztatón, Vámos Zoltán csupán annyit közölt, hogy több mint 50 mérnök dolgozik Nagykanizsán, Zalaegerszegen és Budapesten a fejlesztési területen, és a két zalai városban meghaladja a százat a gyártással foglalkozók száma.
Nagykanizsán készülnek a hagyományos fénycsöveket felváltó, mennyezetbe illesztett vagy függesztett világító panelek, a hagyományos izzókat vagy halogén lámpákat kiváltó LED-lámpák, valamint kültéri világítótestek. Ezeket elsősorban az európai, közel-keleti és afrikai régióban forgalmazzák, de például a GU10-es foglalatú halogén lámpáikat az egész világon árusítják majd.
Egy kérdés kapcsán hozzátette: a rendkívül energiatakarékos és hosszú élettartamú lámpák gyártásához az eddigi közel kétezres magyarországi beszállítói kör még mintegy 20 beszállítóval egészül ki.

MTI

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek