Befűtenek Miskolcnak

2013. január 30., szerda, 23:28

Címkék: ABB geotermikus Miskolc Pannergy

Az ABB és a PannErgy együttműködésének köszönhetően fűt Miskolc geotermikus energiával.

Miskolc távfűtésének jelentős részét megújuló energiaforrásból fedezik, amely a korábban alkalmazott gáz alapú fűtésrendszernél 40 százalékkal kevesebb károsanyag kibocsátással jár. A város környékén létesített geotermikus erőmű évente 660 000 – 1 000 000 gigajoule (GJ) energiát termel, amely hozzávetőlegesen 32 000 háztartás, illetve1 000 közüzem (egyetem, uszoda stb.) fűtését láthatja el.
A geotermikus energia egyre vonzóbb energiaforrássá válik. Bár a kőkorszak óta alkalmazzák fürdők üzemeltetéséhez és a Római Birodalom óta fűtési célokra is, viszont csak a jelenlegi technológiai fejlesztések eredményeképpen vált nagy mennyiségű energiatermelésre is alkalmazhatóvá a geotermikus energiaforrás.

Miskolc környéke régóta köztudottan híres termálvíz forrásairól, amelyek 27-31 Celsius fokos hőmérsékletű termálvízzel látnak el fürdőket. A térség geotermikus energiaforrásainak távfűtési célokra való alkalmazására az elmúlt években biztató eredményeket mutatott a magyar geotermikus energiával foglalkozó vállalat, a PannErgy Nyrt. és az izlandi központú Mannvit geotermikus mérnöki vállalat több ezer méterrel a föld alatt végzett próbafúrásai.
Az előzetes várakozásokat messze meghaladva, a 2010 szeptemberében végzett próbafúrások kimutatták, hogy a kontinentális Európa egyik legjobb alacsony hőmérsékletű melegvíz forrásainak minősíthetők a Miskolc környéki kutak, amelyek másodpercenként 70-90 liter 100 Celsius fok hőmérsékletű vizet képesek kitermelni.

A város geotermikus energia által táplált távhőfűtéséhez az ABB termékek és megoldások széles skáláját nyújtotta. Például a 4-355 kilowatt (kW) teljesítményű motorok és hajtások a melegvíz felhozatalát és keringtetését teszik lehetővé nem csak a szivattyúállomásoknál, hanem a nyomásfokozó szivattyúnál is, amely utóbbi az egész vezetékrendszerben keringteti a melegvizet. Az ABB által szállított száraz transzformátorok és középfeszültségű kapcsolóberendezések szintén a szivattyúállomásoknál és a geotermikus erőmű fogadó állomásainál kerültek beszerelésre. Kisfeszültségű főelosztók és alelosztók, mellett DCS folyamatirányító rendszer, indukciós áramlásmérők, illetve nyomás- és hőmérséklettávadós műszerek is biztosítják a geotermikus erőmű megbízható üzemelését. A zord téli időjárással a miskolci lakosok azzal a megnyugtató tudattal nézhetnek szembe, hogy fenntartható és környezetkímélő fűtésforrással rendelkezik városuk.

Forrás: ABB

ABB: Két évtizede Magyarországon

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek