Diagnosztikára képes biztonsági relék a feldolgozóiparban

2018. május 30., szerda, 16:26

Címkék: diagn hálózat hálózatfelügyelet hálózatkezelés Pepperl+Fuchs vezérléstechnika vezérlő villamosenergia

A Pepperl+Fuchs új KFD2-RSH biztonsági reléi diagnosztikai funkciót, vonalhiba átláthatóságot és kettős redundanciát kombinálnak egy 1oo3 (egy a háromból) architektúrában. Minden egyes kapcsolási művelet során automatikusan ellenőrzik a kapcsoló csatlakozások funkcióját. Ez drasztikusan csökkenti a próbatesztelésekhez szükséges munka- és időmennyiséget. A vonalhiba átláthatóságnak köszönhetően a teljes jeláramkört felügyelni lehet vezetékhibák után keresve további vezetékezés igénye nélkül. A relék immunisak a tesztimpulzusokra, ezért kompatibilisek a digitális kimeneti kártyákkal az összes általánosan elterjedt vezérlőpanel esetében.

Az új modulok lelke az 1oo3 architektúra két redundáns kapcsolóérintkezővel. A DTS (feszültségmentes, biztonságos) alkalmazásokhoz három soros kapcsolat áll rendelkezésre. Az ETS (feszültség alatt álló, biztonságos) jeláramkörökhöz két, egymással párhuzamosan elrendezett hármas érintkezőcsoportot szereltek fel. A biztonsági funkciók garantáltak még abban az esetben is, ha egy csoportban akár két érintkező is működésképtelen.

Az integrált diagnosztikai funkció minden kapcsolási művelet során a három érintkezőt egymás után késleltetéssel elmozdítja. Az ETS alkalmazásoknál mindkét kapcsolatcsoport három reléje először három egymást követő kapcsolási ütemben záródik le. A késleltetési idő alatt a készülék ellenőrzi, hogy ez az érintkező lezárja-e az áramkört és felismeri-e a hibás áramköröket.

A DTS eszközdiagnosztika az újraindítás folyamán megy végbe. Kezdetben két reléérintkező egyszerre záródik be, majd a harmadik csatlakozás némi késleltetéssel zár. A koncepció arra épít, hogy a harmadik csatlakozó lezárása előtt nincs folyó áram, máskülönben az adott relé hibás, már nem zárja az áramkört. Minden kapcsolási ciklus alatt egy-egy újabb relé kerül ellenőrzésre.

Pepperl+Fuchs biztonsági relék: diagnosztika, LFT, 1oo3 architektúra

A harmadik kapcsolás után a relémodul egyszer teljes körűen tesztelésre került minden további teendő nélkül. A diagnosztikai eredményeket az alább felsoroltak szerint kapjuk meg:

  • a modul LED-je által
  • kollektív hibaüzenetként a tápfeszültség modulon
  • a tesztimpulzusok kiértékelésével a vezérlőpanelen
  • a kiegészítő relékimeneten

A KFD2-RSH biztonsági relék átfogó vonalhiba átláthatóságot biztosítanak. Ennek eredményeképpen a vezérlő rendszernek a digitális kimeneti kártyáján (DO kártya) keresztül rövidzárlatok és ólomtörések is észlelhetők, és egy adott jeláramkörhöz rendelhetők. Nincs szükség további vezetékezésre.

A vezérlőpanelen található DO kártyák gyakran beépített diagnosztikai funkciókat is kínálnak. A modul bemenet hatékonyan szűri a DO kártyából érkező impulzusokat. Ez megakadályozza a terepi eszköz véletlen átkapcsolását a diagnosztikai intézkedés vagy a vezérlőpult vonalhibájának véletlen megjelenítésével.

Az egycsatornás készülékeket ATEX/IECEx Zone 2 és UL szabvány szerint hitelesítették és IEC61508 SIL 3-ig alkalmasak a DTS és ETS alkalmazásokhoz. A DTS modulok EN ISO 13849 PL e osztályig terjedő alkalmazásokban használhatók.

www.pepperl-fuchs.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek