Egy új generációs kompresszor története

A VSDS akár 60%-kal alacsonyabb energiafogyasztást nyújt az állandó fordulatszámú modellekhez képest

2022. május 25., szerda, 06:00

Címkék: atlas copco energiafogyasztás energiamegtakarítás fenntarthatóság kompresszor sűrített levegő

A 150 éves Atlas Copco évtizedek óta a fenntarthatóságot és a költségcsökkentést tűzte ki vállalati céljául. Nemcsak a saját termelésében, hanem az ügyfelek működése során is célja az energiatakarékosság: azért fejleszti és tökéletesíti sűrített levegős berendezéseit évről évre, hogy segítse partnereit a gyártási költségek leszorításában.

Az első áttörő innovációval 1994-ben jelentkezett a svéd cég, amikor bevezette a VSD (változtatható fordulatszámú meghajtás) technológiát, ami a fix fordulatszámú kompresszorokhoz képest 35%-os megtakarítást tudott elérni. Ezt követte a VSD+ 50%-os és tavaly a VSDS a kimagasló 60%-os ígérettel.

Összefoglaltuk 6 pontban, hogy milyen vezérelvek és műszaki megoldások vezettek ehhez a rendkívüli teljesítményhez:

Nagy teljesítmény

A VSDS innovatív megoldásai egyáltalán nem mentek a teljesítmény rovására. A fix fordulatszámú kompresszorokhoz képest akár 21%-kal nagyobb légszállítást (FAD) biztosít. Az FASR motor megfelel az IE5 szabványok követelményeinek, plusz IP66-os védettségi szintet biztosít a porral és a szennyeződésekkel szemben. Az inverter és az FASR motor túlszárnyalja az IES2 (EN 50598) szabvány elektromos meghajtási hatékonysággal kapcsolatos követelményeit.

Változó fordulatszámú kompresszorok evolúciója három évtizedbe sűrítve

Intelligens jellemzők

A modern hőmérséklet-szabályzó rendszer optimális olajhőmérsékletet és -befecskendezést biztosít. A Neos Next inverter nemcsak a motor fordulatszámát, de a ventilátort és a termosztatikus vezérlőszelepet is szabályozza. Így a kompresszor mindig optimális olajbefecskendezési hőmérsékleten működik.

Az áramlásnövelési üzemmód lehetővé teszi a maximális kompresszorkapacitás ideiglenes túllépését, ami más kompresszorok esetén nyomásveszteséghez, de akár a teljes gyártósor leállásához is vezethet. Az intelligens leeresztők korlátozzák az energiafelhasználást, és hosszabb szervizidőközöket biztosítanak.

Megtakarítás

A VSDS akár 60%-kal alacsonyabb energiafogyasztást nyújt (az állandó fordulatszámú modellekhez képest), de további jelentős energiamegtakarítás érhető el az Atlas Copco szinte minden kompresszorához ajánlott hővisszanyeréssel, hiszen így a kompresszor energiája kétszer is felhasználható. A sűrített levegős rendszerből nyert 70–90 °C-os meleg víz használható tisztálkodási célokra és helyiségek fűtésére, de különösen alkalmas gyártási alkalmazásokhoz.

Amire sokan nem gondolunk: a beszerzési ár csak töredékét teszi ki az élettartamköltségnek

Csatlakoztathatóság

A SMARTLINK valós idejű távoli felügyeletet és optimalizálást biztosít. Lehetséges több kompresszor összehangolt vezérlése: az EQ2i vezérlőegység az alapfelszereltség része. A kompresszor OPC UA kompatibilis a gyártási rendszerbe integrálás érdekében.

Fenntarthatóság

Az energiahasználat két számjegyű csökkentése segít a károsanyag-kibocsátás csökkentésében. Minimális számú alkatrészt tartalmaz, hogy a karbantartás minél kevesebb időt vegyen el a termeléstől.

Kicsi és csendes

A mindössze 63 dB-es hangszintnek köszönhetően a gyártás helyén is elhelyezhető, nem szükséges az elkülönített kompresszorhelyiség. A rendkívül kis helyigény könnyű és rugalmas telepíthetőséget tesz lehetővé.

Az Atlas Copco szakemberei ingyenes méréssel támogatják a sűrített levegős rendszer optimalizálását, melyre az alábbi linken lehet jelentkezni:

https://www.atlascopco.com/hu-hu/compressors/CustomerBenefit/VSD-at/register-for-measurement1.html

További információ a VSDS kompresszorokról:

https://www.atlascopco.com/hu-hu/compressors/new-products-and-offers/next-gen-vsds-air-compressor.html

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek