37%-os energiamegtakarítás az adatközponti hűtésben

A StruxureWare™ for Data Centers új, intelligens hűtésvezérlési modulja minimalizálja az adatközponti hűtés energiafelhasználását és csökkenti a túlmelegedések előfordulásának kockázatát

2015. június 05., péntek, 13:08

Címkék: adatközpont Cooling Optimize energiamegtakarítás energiamenedzsment hűtés Schneider Electric

A Schneider Electric, az energiamenedzsment nemzetközi szakértője bemutatta a Data Center Operation: Cooling Optimize szoftvert, amely a StruxureWare for Data Centers adatközponti infrastruktúra menedzsment (DCIM) csomagjának új, kiegészítő modulja. A szoftver intelligenciával ruházza fel az adatközpontok meglévő hűtési rendszerét, jelentősen csökkentve a villamosenergia- és működési költségeket, valamint a hűtési problémákkal összefüggő kockázatokat.

„Az adatközponti hűtési rendszerek többségét úgy tervezték, hogy a legmelegebb rackszekrények számára is biztosítsák a megfelelő hőmérsékletű levegőellátást. Ez az eljárás túlhűtést és energiapazarlást eredményez. Az ilyen adatközpontok vezetői számára elképzelhetetlen, hogy a túlmelegedés okozta leállások kockázatának elkerülésével csökkentsék a hűtést, hiszen a biztonságos üzemeltetéshez nem áll rendelkezésükre elegendő információ” – mondta Nagy-Huszár Imre, a Schneider Electric IT üzletágának magyarországi vezetője.

Optimális hűtés

A Cooling Optimize szoftver lehetővé teszi az adatközponti vezetők számára, hogy megértsék az üzemeltetésük alatt álló terület komplex légáramlási jellemzőit, valamint a hőforrások és a hűtési rendszer hatásait, összefüggéseit. A Cooling Optimize egy zárt visszacsatolással működő rendszer, amely az adatközpontban végzett változtatások alapján biztosítja a folyamatos optimalizálást. Ilyen változtatás lehet a belépő hőmérséklet szabályozása, a berendezések telepítése, mozgatása vagy az informatikai terhelés változása.

A Cooling Optimize program telepítését követően az üzemeltetők valós időben képesek nyomon követni az adatközpont állapotváltozásait, és bármilyen hűtési esemény hatását megfigyelhetik. Így előre jelezhetővé és elháríthatóvá válnak a túlmelegedések, a melegpontok és a kapacitás problémák. A hűtési rendszer folyamatos elemzésével a jövőbeni kapacitás igények jól tervezhetők, illetve a kihasználatlan kapacitások megszüntethetők. A szoftver automatikusan reagál az adatközponti környezet változásaira, ezáltal csökkenti a melegpontok kialakulását ott, ahol a terhelés meghaladja a hűtést, illetve redukálja az energiaveszteséget azokon a pontokon, ahol a hűtés felülmúlja az igényeket.

„Az utólag telepíthető «önképző» szoftver és a rackszekrényekbe telepített vezeték nélküli érzékelők kombinációjának köszönhetően az adatközponti menedzserek azonnal képesek hagyományos infrastruktúrájukat az ASHRAE[1] ajánlásoknak megfelelően üzemeltetni. Mindezt a rendelkezésre állás kockáztatása vagy a meglévő hűtési rendszerbe történő beruházás nélkül. A szoftver alkalmazásával a hűtési kiadások akár 40%-kal is visszafoghatóak” – tette hozzá Nagy-Huszár Imre.

A szoftver hatékonyságát bizonyítja az is, hogy 2014-ben a Gartner Magic Quadrant for Data Center Infrastructure Management (DCIM) Tools jelentésében az élvonalba sorolta a Schneider Electric StruxureWare for Data Centers szoftvercsomagját. Az informatikai iparágban a versenyképességi összehasonlításairól széles körben elismert Gartner riport mélyreható elemzést és vizuális összefoglalót nyújt a piaci trendekről és a legfontosabb iparági szereplőkről.

Megtakarítás a gyakorlatban

Egy nemrég készült esettanulmány az Egyesült Államok egy jelentős telekommunikációs szolgáltatójánál telepített rendszert mutat be, amely automatikusan méri, elemezi és vezérli a hűtési teljesítményt annak érdekében, hogy a dinamikusan változó adatközponti környezet által támasztott igényeknek megfeleljen. A tesztelésre kiválasztott gépteremben a felhasználó 13 beltéri hűtőgépet tudott kikapcsolni, miután a telepítés és konfigurálás befejeződött. Ez a működés első évében átlagosan 37%-os energiamegtakarítást eredményezett. Mivel a projekt eredményeképpen a beruházás megtérült, az ügyfél adatközponti telephelyének további géptermeiben is telepíti a Data Center Operation: Cooling Optimize szoftvert.

A Schneider Electric átfogó DCIM szoftvercsomagja analitikai funkcióinak köszönhetően lehetővé teszi az adatközpontok felügyeletét, továbbá az energiaellátás, a hűtés, valamint a biztonsági megoldások optimalizálásával segíti az üzemeltetést. A Data Center Operation: Cooling Optimize elérhető a Schneider Electric kínálatában. A szoftverrel kapcsolatos további információt itt talál.[1] American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers - hűtéssel, fűtéssel és fagyasztással foglalkozó amerikai mérnökök szövetsége

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek