80 új töltőállomás az elektromos autók számára

A Schneider Electric nyerte el az ELMŰ elektromos töltők szállítására kiírt pályázatát

2016. május 12., csütörtök, 15:04

Címkék: elektromobilitás elektromos autó elektromos autó töltő elektromos töltőállomás ELMÜ energiamenedzsment Schneider Electric

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértője és a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. (ELMŰ Nyrt.) bejelentették együttműködési megállapodásukat. Az ELMŰ 2015 szeptemberében indított tendert falra szerelhető töltőállomásokra vonatkozóan.

A pályázat eredményeként a francia székhelyű Schneider Electric nyerte el a keretszerződésként megkötött projektet, melynek részeként 1 év alatt várhatóan mintegy 80 elektromos töltőállomást telepít Magyarországon, elsősorban társasházak és irodaházak, később akár hotelek, önkormányzati épületek, kereskedelmi egységek és parkolóházak környezetében.

A 2016 februárjában hatályba lépő, országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet módosítási rendelkezéseinek értelmében „Az ellenérték fejében várakozó- (parkoló) hely értékesítését szolgáló, meglévő építmények esetén minden megkezdett 100 várakozó- (parkoló) helyből 2017. január 1-jéig legalább egyet, 2019. január 1-jéig legalább kettőt elektromos gépjármű töltőállomással kell ellátni”, ami további lehetőségeket teremt a Schneider Electricnek a töltőrendszerek elterjesztéséhez, illetve összességében távlatokat nyit az e-autó tulajdonosok előtt. Az ELMŰ-vel közös beruházás azért is kiemelkedő a Schneider Electric számára, mert az elektromos autósok többsége éjszaka, otthon tölti fel az autóját.

E-tank másfél óra alatt

A beruházás keretében a megrendelők négyféle töltőberendezés közül választhatnak majd. Európában a T2-es (Mennekes) ipari csatlakozási szabvány terjedt el leginkább, így a Schneider Electric az újonnan telepített töltőit is ennek megfelelően gyártja le. A Type 2 kialakítás előnye, hogy csatlakozóaljzat van a töltő végén, így mindenki olyan kábelt tud vásárolni hozzá, amilyet az autója típusához szükséges. Ha például egy család többféle elektromos autóval is rendelkezik, melyek csatlakozói eltérőek, akkor a T2 szabvány esetében mindenki a saját kábelével tudja tölteni a járművét a csatlakozóaljzatról. Az otthoni töltési berendezések közül a legkedveltebb a háromfázisú, 3x32 A töltőáramú Type 2 csatlakozós kialakítás, amelynek teljesítményét az eltérő csatlakozással ellátott autók, például a Tesla és a BMW i3 modelljei is ki tudják használni.

A Schneider Electric által gyártott új töltők állomásonként egyszerre egy autót képesek ellátni árammal, amelyek kapacitásuktól függően 1,5 - 6 óra alatt érik el az optimális töltöttségi szintet. A járművek típusa mellett az is meghatározó, milyen forráshoz csatlakoztatjuk őket: egy 2,3 kW teljesítményű, egyfázisú fali csatlakozó például 12 óra alatt képes feltölteni a járművet, ellenben egy 50 kW teljesítményű, dedikált egyenáramú (DC) csatlakozónak 30 perc is elegendő ahhoz, hogy 80%-os töltöttséget érjen el.

“Bízunk benne, hogy a tender elnyerésével szignifikánsabbá válhat jelenlétünk a hazai elektromos töltők piacán. Ha az ELMŰ-vel közösen végzett fejlesztés a tervek szerint halad, opcionálisan 40%-kal növelhetjük az előírt töltőrendszerek számát, ami így összesen 112 töltő felállítását jelentheti a tervezett időszak alatt. Az új kormányrendelet szerint országos szinten 1000 új töltőállomás telepítése várható az elkövetkezendő 2 évben. A Schneider Electricnél azon dolgozunk, hogy ezek közül minél többet mi szolgáltathassunk – mondta Spilkó József, a Schneider Electric hazai leányvállalatának országigazgatója.

www.schneider-electric.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek