Energiamenedzsment rendszerbe foglalva

Az ISO 50001 minősítés alkalmazása akár 50%-os megtakarítást is eredményezhet a vállalatoknál

2016. május 29., vasárnap, 11:36

Címkék: energiaipar energiamegtakarítás energiamenedzsment energiaracionalizálás ISO 50001 Schneider Electric

Manapság az épülettulajdonosoknak egyre nagyobb nyomással kell szembenézniük annak érdekében, hogy létesítményeik több tekintetben is hatékonyabban működjenek a korábbinál. Az energiaárak sok régióban továbbra is magasak, és ez a tény a vállalatok számára megfelelő hajtóerő, hogy működési költségeik csökkentésére törekedjenek.

tény a vállalatok számára megfelelő hajtóerő, hogy működési költségeik csökkentésére törekedjenek. Újabban már az energiahatékonysági szabályozások is mind inkább az irányba terelik a tulajdonosokat, hogy megértsék energiafelhasználásuk csökkentésének fontosságát, és konkrét lépéseket tegyenek ez ügyben. A nemzetközi ISO 50001 energiairányítási rendszerszabvány mindkét erőfeszítésnek eleget tesz, és segítségével a vállalatok a két fő környezetvédelmi tanúsítási program, a BREEAM[1] és a LEED[2]  által elérhető elismerésre is szert tehetnek.

Szabályozási háttér

Az egyes országok megkövetelnek bizonyos energiamenedzsment és optimalizációs lépéseket a területükön tevékenykedő vállalatoktól. Magyarországon törvény mondja ki, hogy a vállalatoknak energiaauditot kell végezniük. Ezek teljesítésében, illetve kiváltásában segít az ISO 50001, amely meghatározza az energiamenedzsment rendszerek fejlesztésével, megvalósításával, karbantartásával és továbbfejlesztésével kapcsolatos követelményeket. A szabvány célja, hogy segítsen a kereskedelmi és ipari létesítmények energiahatékonyságának növelésében, felhasználásuk optimalizálásában és az üzemeltetési költségek csökkentésében. A cégek elemi érdeke a tanúsítvány bevezetése, mivel alkalmazása révén csökkenthetik CO2-kibocsátásukat és energiafelhasználásukat, átfogó energiamenedzsment-riportot készíthetnek, hosszú távú fenntarthatósági programokat valósíthatnak meg, erősíthetik vásárlóikban az energiatudatos beszállító/eladó képét, versenyképességet növelhetnek, valamint teljesíthetik a kormányzati és beszállítói elvárásokat.

Energiamegtakarítás számokban

Az ISO 50001 2011-ben történt bevezetése óta számos nagyvállalat, többek között a Google és a Samsung is foglalkozott a minősítéssel. Abban az évben a Schneider Electric, az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértőjének párizsi központja, a Le Hive a világon elsőként kapta meg az energiamenedzsment rendszerekre vonatkozó tanúsítványt. A francia székhely a vállalat aktív energiahatékonysági megoldásainak gyakorlati alkalmazását demonstrálja, ami magában foglalja a pontos adatelemzést, a napi felügyeletet és a dolgozók attitűdjét célzó oktatást. Mindezek eredményeként a Le Hive energiafelhasználása a 2009-es 150 kWh/m² szintről 1 év alatt 110 kWh/m²-re csökkent, majd 2014-re már 74 kWh/m² volt az épület fogyasztása, ami több mint 50%-os csökkenést jelent, meghaladva a 2020-as célkitűzéseket is. Az optimalizálás továbbá a víz és a szennyvíz hatékony kezelését is eredményezte (100%-os újrahasznosítással vagy visszanyert energiával).

Folyamat, rendszer, szemlélet

Ellentétben egy audittal, az ISO 50001 nem csupán pillanatfelvételt készít az épület energiafogyasztásáról, hanem segítséget nyújt egy olyan, szervezeti szintű rendszerszemlélet kiépítésében, amely eredményeként optimalizálhatóvá válik az energiafogyasztás. Az adatok felhasználásával folyamatot alakít ki, hogy aztán új teljesítménycélokat állítson fel, és a létesítményt a töretlen fejlődés pályájára helyezze.

Az ISO szemléletű felépítés négy lépéssel rendelkezik: tervezés, cselekvés, mérés, visszahatás. A Schneider Electric által javasolt, ISO 50001 tanúsítvánnyal bíró energiamenedzsment megoldásnak is az a lényege, hogy a szervezeteknek teljesítménymérést kell kiépíteniük és alkalmazniuk, majd be kell avatkozniuk és újra mérniük kell, hogy a beavatkozás eredményt hozott-e. A teljesítménymérők beépítésével és rendszeres leolvasásával már önmagában 5-8%-os energiamegtakarítást lehet elérni. Ha a vállalat ezt továbbfejleszti és rendszert épít, valamint monitoringszoftvert üzemeltet, az adatok alapján pedig beavatkozik, akkor ez az érték akár 30% is lehet. Természetesen a hatékonysági mutatókat jelentősen befolyásolja a társaság tevékenységének jellege. Ennek függvényében a szabvány alkalmazása akár 50%-os energiatöbbletet is eredményezhet, ilyen esetekben a beruházás néhány hónapon belül megtérül.

A Schneider Electric komplett megoldást kínál eszközök és készülékek terén. A közép- és kisfeszültségű energiaelosztási berendezéseket rendszerbe illeszti, az üzemeltetéshez pedig olyan energiamonitoring szoftverrel rendelkezik, amely szintén megkapta az ISO 50001-es tanúsítványt. Ezáltal a Power Monitoring Expert nevű platform alkalmas a szabvány által felállított követelmények megvalósításának segítésében, például azzal, hogy adatokat és riportokat szolgáltat az eredmények ellenőrzéséhez és a döntések meghozatalához.  

„Önmagában az ISO 50001 tanúsítvány megszerzése nem hoz eredményt, csak a szervezet és az azt alkotó emberek, tevékenységek. Az ISO abban segít, hogy a szemlélet beépüljön a mindennapokba, és ellenőrizhető legyen a végeredmény” – mondta Kozma László, a Schneider Electric energiamenedzsment szakértője.

www.schneider-electric.hu[1] Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology

[2] Leadership in Energy and Environmental Development

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

Média Partnerek