Gyorsabb, pontosabb és takarékosabb forrasztás

Az eldec indukciós forrasztási technológiája

2017. augusztus 18., péntek, 06:00

Címkék: eldec EMAG forrasztóanyag megújuló energia megújuló energiaforrás szélerőmű

A forrasztás az ipari gyártás egyik nagyon gyakori folyamata. Ez a termikus eljárás széles körben főként az elektromosiparban és a gépjárműgyártásban terjedt el. Amennyire szerteágazók az alkalmazási területek, annyira sokrétűek az eljáráshoz kapcsolódó technológiák is. Az alapanyagok felmelegítése során pl. kemencéket vagy gázlángot alkalmaznak, amelyek egy döntő hátránnyal rendelkeznek: ezek az eljárások viszonylag lassúak és hosszú lefolyásúak.

Ennek fényében kézenfekvő, hogy az eldec induktív forrasztási technológiája egyre nagyobb jelentőségre tesz szert: ez az eljárás sokkal gyorsabban kivitelezhető, mint mondjuk a nyílt gázlánggal történő forrasztás, mivel az indukció a hőt közvetlenül a munkadarabban állítja elő. A folyamat nagy pontosságú vezérléséhez az eldec indukciós szakemberei egyedileg kialakított induktorokat és generátorokat fejlesztenek ki. Számos, különböző iparágban tevékenykedő vállalat követi ezt az innovatív módszert, amelynek köszönhetően nem utolsósorban a különféle forrasztási műveletekkel kapcsolatos költségek is csökkennek.

Az indukciós forrasztás gyors folyamatokat biztosít a szélerőműgyártásban (Courtesy of Vestas Wind Systems A/S)

Már az elektromosiparból merített egyszerű „rézsín” alkalmazási példa is egyértelműen mutatja az induktív forrasztás előnyeit. Ezek a nagy transzformátorokban gyakran előforduló szerkezeti elemek az áramátvitelt szolgálják. Itt a rézsíneket és -profilokat az összekötő elemekkel összeforrasztják, így elkerülhetők a bonyolult csavarozott konstrukciók. Az egyik ipariáram-ellátással foglalkozó gyártó cég ehhez az eldec indukciós eljárásait alkalmazza: a profilokat egy-egy szorítócsipesz pontosan összefogja, és az eldec induktora fölé helyezi. Az alkalmazásra kerülő foszfor forrasz 680–720 °C-on megolvad, és tartós, szilárd kötést eredményez. A gyártási folyamat rugalmasságát az eldec által kézi munkával előállított induktorok nagy választéka biztosítja. A szerszám méretétől és formájától függően így teljesen különböző rézprofilok forraszthatók össze – és még csak energiaforrást sem kell váltani, mivel az eldec gyártmányú MICO termékcsalád generátora vezérlési technikájának köszönhetően minden alkalmazáshoz az ahhoz szükséges energiamennyiséget bocsátja rendelkezésre. Az eljárás teljesen egyszerű és nagyon gyors.

Forrasztások a szélerőmű-generátoron: az induktor a rövidrezáró gyűrű alatt helyezkedik el, és azt 680–720 °C-ra hevíti fel

Szélenergia: rövidrezáró gyűrűk indukciós forrasztása

Hasonlóan effektív és „karcsú” módon valósítható meg az indukciós forrasztás szélerőművek gyártásánál is. Ebben az esetben a rövidrezáró gyűrűk a generátorokkal kerülnek összeforrasztásra. Az eldec gyártmányú induktor ehhez a rövidrezáró gyűrű alatt helyezkedik el, amelyet 680–720 °C-ra hevítenek fel. Végül megolvad az alkalmazott foszfor forrasz, és összeforrasztja a rövidrezáró gyűrűt az összes rézrúddal. A forrasztás három és fél, négy perc alatt elkészül. „Az alkalmazás legnagyobb előnye magánál a forrasztásnál mutatkozik meg – magyarázza Pasquale Di Santi, az eldec generátor-technológia értékesítési szakembere. – Csupán minimális oxidképződés jelentkezik, ezért ez az eljárás különösen kiváló minőséget biztosít. Ezenkívül az indukciós forrasztásnál kevés hő áramlik a rézrudakba. Ezzel a szerkezeti elem vetemedése messzemenően kizárható, mivel a forrasztás egy ütemben történik.” Ebben az alkalmazási példában különös jelentőséggel bír a generátor teljesítménybesorolása. Jelen esetben az eldec CUSTOM LINE gyártmánysorozatának 250 kW teljesítményű középfrekvenciás modellje kerül alkalmazásra. Az egyedileg konfigurált generátor és a biztonságos technológia stabil forrasztási folyamatot eredményeznek.

Csőívek gyors és robotvezérlésű forrasztása hőcserélőkön. A forrasztást az eldec ECO-LINE generátora végzi

Tökéletes megoldás hőcserélők gyártásához

A hőcserélők gyártása egy további érdekes példa az indukciós forrasztásra. A központi szerkezeti elemen, amely számtalan ipari folyamatban alkalmazásra kerül, az utómunka elkerülése érdekében minden egyes csőívet és csatlakozóelemet pontosan kell összeforrasztani, ehhez pedig többnyire a foszfor forraszgyűrűkkel történő keményforrasztást érdemes alkalmazni. A forrasztáshoz azonban sok felhasználó egyszerű gázégőt használ, és így lánggal hevíti fel a munkaanyagot. Ez az eljárás egyrészt igen lassú, másrészt a forrasztási hőmérsékletet sem lehet pontosan szabályozni. Ez eltérő megmunkálási minőségeket eredményez. Az indukciós hevítés ezzel szemben gyorsabb, reprodukálhatóbb és folyamatbiztosabb. Az eldec technikájával a folyamat tíz másodpercet sem vesz igénybe.

Rézprofilok a transzformátorgyártásban: a szerkezeti elemek egymáshoz forrasztása egy eldec MICO-L 50 MF generátor és egy munkadarabtartó segédberendezés használatával történik

Egyre nagyobb piaci képviselet

„Összességében megállapíthatjuk, hogy forrasztási eljárásunkat a piacon egyre jobban értékelik. Technológiánkat az elektromosiparban, a hőcserélő- és a gépjárműgyártásban gyakran alkalmazzák – erősíti meg Di Santi úr. – Főként a sorozatgyártásban mutatkozik meg a változatlan, így kimagasló minőséget eredményező hőbevitel előnye. Az eldec által kifejlesztett eljárás természetesen sokkal gyorsabb, így gazdaságosabb is, mint a kemencében vagy lánggal történő hevítés. Ezek az előnyök végül meggyőzik a felhasználókat.”

www.emag.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek