Magyar tudós lett a Nobel-díjas Al Gore tudományos tanácsadótestületének tagja

2018. június 28., csütörtök, 16:36

Címkék: klíma környezet környezetbarát környezetbarát technológia környezetvédelem

Az „Éghajlati Valóság” program öt év után ismét Európában tartja képzését. Az USA egykori alelnöke, a Nobel-díjas Al Gore ebből az alkalomból Dr. Ürge-Vorsatz Dianát, a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzorát is felkérte, hogy vegyen részt a képzési programjának tudományos tanácsadó testületében. Ürge-Vorsatz Diana a szintén Nobel-díjjal kitüntetett Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) egyik alelnöke és egyúttal a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének elnöke.

Al Gore 2000-ben indította útjára az „Éghajlati Valóság” előadássorozatát melynek feldolgozásából készült a „Kellemetlen igazság” („An Inconvenient Truth”) című, Oscar-díjas dokumentumfilm. Ezen munkássága alapján 2007-ben az IPCC-vel megosztva nyerte el a Nobel-díjat. A Nobel-bizottság szerint a film jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az éghajlatváltozás kérdése nagy nyilvánosságot kapjon. A program következő eseménye Berlinben került megrendezésre június 26. és 28. között, ahol Ürge-Vorsatz Diana segít előkészíteni a tudományos hátteret és megválaszolni a tudományos kérdéseket.

A berlini programban Al Gore kiemelte a klimaváltozás hatásait Európára.  Az ökológiai, környezeti, gazdasági, egészségi és életminőségi problémák mellett elemzései szerint a klimaváltozás hozzájárult a világban zajló politikai változásokhoz.  A jelenlegi európai migrációs válság számos összetevője között a klimaváltozás is fontos paraméter. A korábban megjósolt klima-migráció már elindult és ha nem teszünk a klimaváltozás ellen az további súlyos politikai és migrációs nyomást fejt majd ki Európára. A programban külön dedikált szekció foglalkozott a migráció kérdésével és a lehetséges megoldásokkal.

„Az IPCC kutatói megállapították, hogy az éghajlatváltozás az élőlények harmadát közvetlenül fenyegeti és már ma hátrányosan befolyásolja egymilliárd ember életét” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, aki szintén részt vesz a ma kezdődő berlini rendezvényen. – “Kimutatták azt is, hogy az éghajlatvédelemre fordított kiadások sokszorosan megtérülnek. Ezt támasztják alá Ürge-Vorsatz Diana legújabb kutatási eredményei is, amely szerint a világ épületeinek korszerűsítése nemcsak jelentős mértékben hozzájárulhat az ambiciózus klímacélok eléréséhez, hanem nagy részük tisztán nyereséges is. Az ilyen beruházások a lakosság egészségi állapotát is javítják és fokozzák az energiabiztonságot” – tette hozzá.

Az „Éghajlati Valóság” programról részletes tájékoztatás található (angol nyelven) a https://www.climaterealityproject.org/ honlapon.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek