Mini vízi erőművet fejleszt a Ganz

Mini vízi erőművet és turbina-szivattyút fejleszt a Ganz EEG Kft.

2014. február 19., szerda, 08:12

Címkék: alternatív energia fejlesztés Ganz EEG Kft. szivattyú turbina vízi erőmű

Innovatív konténeres mini vízi erőművet és egy többfunkciós turbina-szivattyút fejleszt a Ganz EEG Kft. az Új Széchenyi Terv forrásának támogatásával - közölte a társaság.

 
A cég a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból mintegy 184,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap az összesen 738 millió forint értékű projekthez. A pénzt egy konténeres mini vízi erőmű prototípusának megépítésére és egy többfunkciós turbina-szivattyú gépegység üzemi jellemzőinek szimulációjára, valamint egy valós modell mérésére fordítják. A mini vízi erőmű prototípusa várhatóan az év közepére készül el, a turbina-szivattyú fejlesztése pedig 2015 elején fejeződik be - közölte a Ganz EEG Kft. Az új mini vízi erőmű olyan távoli hegyvidéki területek áramellátásának gyors és gazdaságos megoldására szolgál majd, ahol a nagy távolságok miatt nem gazdaságos, illetve nem várható belátható időn belül villamosítás. A többfunkciós turbina-szivattyú pedig apasztásakor turbinaként, tározótöltésekor szivattyúként működik - ismertette a társaság.
 
A konténeres mini vízi erőmű iránt máris nagy a piaci érdeklődés közép-ázsiai országokból, Oroszországból és Törökországból, de megrendelésekre lehet számítani a gyéren lakott hegyvidéki területekkel rendelkező országokból is - közölte a Ganz EEG Kft. A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. 2008-ban alakult, a Ganz Holding Zrt. és Atomenergomas Nyrt. tulajdonában álló magyar-orosz vegyes vállalat. A cég az elmúlt években az orosz piacra gyártott atomerőművi átrakó-berendezéseket és erőművi szivattyúkat, emellett a világ más részébe is szállít közepes és nagyméretű szivattyúkat.
 
(MTI)
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek