Tervezés fele annyi idő alatt

2015. június 02., kedd, 06:00

Címkék: Bilfinger GreyLogix ECAD Eplan EEC One kapcsolási rajz kapcsolószekrény

Hogyan tehetünk szert versenyelőnyre komplex kapcsolószekrények gyártása során? Természetesen a munkafolyamatok automatizálásával! A flensburgi székhelyű Bilfinger GreyLogix az Eplan EEC One szoftvernek köszönhetően a felére csökkentette a kapcsolási rajzok elkészítéséhez szükséges időt.

A 650 alkalmazottat foglalkoztató GreyLogix az automatizálási megoldások területének egyik legnagyobb szakértőjének számít. Az elmúlt tizenöt évben a cég mérnöki szakértelmet, valamint iparág-specifikus know-how-t igénylő nagy automatizálási projektekre specializálódott. Különböző tervezőcsoportokat hozott létre  amelyek egy-egy piaci szegmensre, például olaj- és gáziparra, élelmiszer-és italgyártásra, vagy vegyi- és gyógyszeriparra összpontosítanak.

A GreyLogix nagy automatizálási projektekhez tervez és gyárt kapcsolószekrényeket - akár komplett gyárak és erőművek vezérléséhez is. (Forrás: Bilfinger GreyLogix)

"Nincs két ugyanolyan projekt, ezért a szakértelem és a tapasztalat mindennél fontosabb" jelentette ki Thomas Besser, csoportvezető (CAE Center of Excellence, GreyLogfix). "Ez nemcsak a munka zömét kitevő programozásra, hanem a villamos- és vezérlőberendezések  tervezésére is vonatkozik." A GreyLogix mindig a magas fokú automatizáltságra támaszkodott: "Korán felismertük, hogy a projekt- és folyamatirányításban kell erősnek lennünk. Ügyfeleink számára az intelligens és szakértelmen alapuló munkavégzés, mint hozzáadott érték megteremtésére törekszünk."

Thomas Besser (balra), a Bilfinger GreyLogix   szerint "a projekt akár 50-60 százaléka létrehozható egy automatizált tervezési folyamat segítségével." (Forrás: Bilfinger GreyLogix)

A GreyLogix villamostervezésre az Eplan Engineering Configuration One (EEC One) szoftvert alkalmazza.  Az EPLAN Engineering Configuration One szoftver lehetővé teszi Excel-bázison alapuló kapcsolási rajzok automatikus generálását.  Mindez mindössze egy speciális megközelítést igényel: az alapvető paramétereket, például a feszültség adatokat egy táblázatba fevéve, majd  egy egyedileg konfigurálható listából kiválasztva az alkatrészeket, például egy 75 kW-os motort, rákattintunk a «konfigurálás» gombra és már meg is kapjuk az automatikusan generált kapcsolási rajzot.

Az előre dolgozás kifizetődik

A diagram ugyan még igényel némi egyéni beállításokat, de már jó alapul szolgál és rengeteg időt takarít meg a tervezőknek. Thomas Besser szerint a projekt akár 50-60 százaléka is létrehozható az automatizált tervezési folyamat segítségével és  a mérnökök kreatív feladatok elvégzésére használhatják fel az itt megtakarított időt. "A komponenseket ugyan előre kell definiálni,de ez az erőfeszítés gyorsan megtérül, ezért a GreyLogix az EEC One minden üzletágba történő fokozatos bevezetése mellett döntött. A mérnökök úgy használják a rendszert, ahogy jónak látják. "Nem kell mindent az EEC One programmal kezelni. A  tervjeleket létrehozhatják  Eplan Electric P8-ban is - ez az ő döntésük." A villamosmérnöki tervezés automatizálása olyan előnyökkel járt a GreyLogix számára, hogy a vállalat jelenleg hasonló koncepció bevezetését mérlegeli a programozás területén is. Besser megjegyzése szerint "ennek a nagyon időigényes feladatnak további 10-15 százalékát lennének képesek megtakarítani."

A kapcsolószekrények gyártásához nincs szükség raktárra,  a komponensek összeszerelése  Kanban jelzés-rendszerben  történik. Mivel az alkatrészek végighaladnak a termelési folyamaton, minden egyes kapcsolószekrény panel egy speciális anyagmozgató kocsira kerül, ami növeli a munkafolyamat rugalmasságát. A csarnok elején elhelyezkedő nagy tervezőtábla jeleníti meg az aktuális munkafolyamatot, az egyes termékek ennek megfelelően kerülnek összeszerelésre  a különböző munkaállomásokon. Az automatizáltság itt is jelen van: a fémlemezek feldolgozása közvetlenül a CAE rendszerből - Eplan Pro Panel - történik, egy Kiesling gyártmányú Perforex megmunkáló központ segítségével.

A GreyLogix Eplan Electric P8 és EEC One szoftvereket használ - komoly előny származik a villamos tervezés automatizálásából (Forrás: Bilfinger GreyLogix)

A kapcsolószekrények Eplan Pro Panel segítségével történő összeállítását kizárólag az erre a feladatra specializálódott szakemberek végzik. "Ez a három munkatárs eredetileg a termelésben dolgozott," magyarázta Besser. "Tudják, hogy mi kell az optimális az összeszereléshez. A mérnökök átadják a terveket és ők felelnek a rendelések összeállításáért és a kapcsolási rajzok kinyomtatásáért is." Mind a  felhasználók, mind pedig a  kereskedők nagyra értékelik az Eplan Pro Panelben generált 3D elrendezési terveket. A GreyLogix szem előtt tartja  ügyfelei elvárásait, amikor kiválasztja a megfelelő mérnöki eszközt:«Kilenc különböző ECAD programot használunk, de amikor magunk dönthetünk arról, hogy melyiket alkalmazzuk,  az Eplan mellett tesszük le a voksunkat. Az összeszerelés mindig Eplan-nal történik."

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek