310 millió MWh villamosenergia takarítható meg

2012. július 10., kedd, 09:50

Címkék: ABB ABB Gyártásautomatizálás és Hajtások divíziója Group Executive villamos energia

Az ABB közzétette a cég által üzembe helyezett villamos hajtások becsült éves energia-megtakarítását. Az ABB hajtások hozzávetőleg 310 millió megawatt óra (MWh) villamos energiát takarítottak meg 2011-ben, amely 19 százalékkal több az előző évhez képest. A villamos hajtásokat a villanymotorok sebességének és energiafogyasztásának szabályozására alkalmazzák. A világ teljes villamos energia felhasználásának 25 százaléka az ipari villanymotorok számlájára írható.

Az ABB hajtások által 2011-ben megtakarított energia megfelel 260 millió tonna szén-dioxid kibocsátásnak – amennyiben ezt az energiát fosszilis tüzelőanyagokkal állították volna elő – , vagy körülbelül 34 milliárd USD villamosenergia-költségmegtakarításnak az ügyfelek számára. A megtakarítás egyenlő a villamos energiával, amit 41 nukleáris reaktor tudna előállítani, és megegyezik 75 millió európai uniós háztartás éves áramfogyasztásával.

„A jövő óriási lehetőségeket tartogat még az energia- és költségmegtakarítás tekintetében, mert jelenleg az ipari motoroknak csak 10 százaléka van felszerelve villamos hajtással” – mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB Gyártásautomatizálás és Hajtások divíziójának vezetője és egyben a Group Executive committee tagja.  „Még hosszú ideig csak a hatékonyabb energiafelhasználás lesz a legjobb módja annak, hogy csökkenteni tudjuk az energiafogyasztást, és ezzel együtt a költségeket, valamint a károsanyag-kibocsátást is.”

A villanymotorokat széles körben alkalmazzák az iparban, például vízszivattyúzásnál, ventilátorok és légkondicionálók működtetésénél, futószalagok hajtásánál, acél hengerlésénél, liftek mozgatásánál, stb.

Az ABB éves energia-megtakarítási becslése  azon összehasonlításon alapul, amely a készülékek átlagos áramfogyasztását vizsgálja fordulatszámszabályozóval és anélkül. Azok a villanymotorok, amelyek nincsenek ellátva fordulatszámszabályozással, névleges fordulatszámon működnek és ezeket mechanikusan fojtják, ha kisebb teljesítményre van szükség.

Egy motor életciklusában - méretétől függően -  92-95 százalékban az energia felelős a kiadásokért, tehát az elektromos hajtásba történő beruházás, általában kevesebb, mint két év alatt megtérül.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek