Fokozott automatizálás a szekrénygyártásban 2. rész

Smart Engineering és Gyártás 4.0

2016. január 26., kedd, 06:00

Címkék: automatizálás CAD-modell eplan Eplan Data Portal hűtőberendezés kapcsolószekrény Phoenix Contact Rittal termikus tervezés

A Rittal egy teljesen új üzletággal – Rittal Automation Systems – bővíti ki meglévő portfolióját a vezérlő- és kapcsolóberendezés építők számára. A vállalat most a Kiesling megoldások palettáját egészíti ki jelentősen. Az eredmény egy átfogó termékcsalád az egyszerű kézi eszközöktől a bonyolult, teljesen automatizált megmunkáló rendszerekig.

Hibamentes hűtés minimalizálja az üzemszünetet

A megmunkálógépek mellett új lehetőséggel bővül az energiahatékony hűtőberendezésekkel szerelt, szabványos kapcsoló- és vezérlőberendezés építők eszköztára. Az új „Thermal Design Integration” eszközzel a Rittal, az Eplan és a Phoenix Contact egy olyan virtuális mérnöki megoldást nyújt, amely segítségével elkerülhetők a helytelen klimatizálásból eredő tervezési hibák, üzemi leállások és karbantartási idők – ezáltal csökkentve a költségeket és növelve a folyamatok minőségét.

A három vállalat integrált elképzelése digitális termékadatokból, szoftver alapú projekttervezésből és újonnan kifejlesztett hűtési megoldásból áll. Ez a berendezésgyártók számára erőteljes és időtálló fejlesztéseket jelent a tervezés, a hűtés és a vezérlőszekrények problémamentes működtetésének területén. A mérnökök az általuk készített terveket validálhatják a klimatizálási megoldások függvényében, és interaktív módon tehetnek javaslatot a lehető legjobb hűtési megoldásra.

Még tovább lépve, az Eplan Pro Panel szoftver virtuális 3D tervezési funkciója további speciális funkciókkal bővül. A cél az, hogy az egyedi hűtési rendszerváltozatok funkcionalitását, teljesítménykorlátait és beépítési lehetőségeit megosszák a berendezésgyártók tervezőmérnökeivel. Ezáltal módjuk lesz a feladathoz leginkább illeszkedő, leghatékonyabb hűtési megoldás kiválasztására, olyan intuitív és egyszerű módon, ahogyan csak lehetséges.

A forrópontok kizárása

A tervezők számára fontos megjeleníteni azokat a helyeket, ahol a beépített eszközök különleges hűtést igényelnek a szekrényen belül, így optimálisan helyezhetők el a hűtőberendezések. Ez azért fontos, hogy már a kezdet kezdetétől elkerülhetők legyenek a forrópontok. Az Eplan Pro Panel új fukciója lehetőséget nyújt majd arra is, hogy a beépített komponenseket különféle színnel jelenítse meg a maximális hőveszteségük, illetve ennek az értéknek a beépített eszköz méretéhez viszonyított aránya alapján.

Az egyes eszközök hővesztesége mellett a tervezők arról is kapnak információt, hogy a hőterhelés hogyan oszlik meg a szekrényben. Ha bármilyen zavaró tényező kerül a hőeloszlásba, azt könnyedén el lehet kerülni az eszközöknek a szerelőlapon történő célzott áthelyezésével. Minden szükséges információ hozzáférhető eszközadatként az Eplan Data Portal-on is – az aktív eszközöké éppúgy, mint például a sorkapcsoké. Ebben a tekintetben a Phoenix Contact az első gyártó, amely ezeket a releváns termékadatokat az Eplan Data Portal-ba integrálja, azaz megadja a maximális hőveszteséget, a minimális távolságokat és légáram irányokat, amennyiben az eszköznek van önálló szellőzése.

Balra: ajtóra épített klíma esetén az optimális hűtött terület nem éri el a szekrény falát. Középen: balra szerelt oldalfali klíma esetén minden eszköz az optimálisan hűtött területen helyezkedik el. Jobbra: a légáramláshoz szükséges terület akadályozó tényezőktől mentes.

Optimális klíma és célzott hűtés

Az ideális és problémamentes légáramláshoz a tervezők vizuális segítséget is igényelnek, hogy összehasonlíthassák az eszközök különféle beépítési pozícióit – vagyis a pontos helyeiket a szekrényben – a klíma kiválasztásához szükséges követelményekkel. A hűtéshez, illetve a légáramláshoz szükséges szabad helyeket illetve az ideális hűtésű területeket grafikusan jeleníti meg a program Rittal hűtőberendezések használata esetén. A légáramlástól elzárt területeket nem engedi használni a program az eszközök beépítésére, hiszen ekkor a klímaberendezésből származó hideg levegő áramlása akadályoztatva van, a hűtés hatékonysága jelentősen romlik. Ez a beépített vezérlőeszközök vagy elektronikai komponensek hibájához vezethet. Például egy, a hideg levegő útjába helyezett eszköz extrém hőstressznek van kitéve, ez pedig jelentősen csökkenti annak élettartamát, ami leálláshoz vagy a karbantartás alatti üzemszünethez vezethet.

A hőveszteség eloszlásának megjelenítése a szekrényben. Balra: kapcsolószekrény, ahogy alaphelyzetben látszik. Jobbra: a hőveszteség megjelenítése. Egy-egy berendezés színe a hőterhelés méretének megfelelően változik – a piros színű komponensekre érdemes hűtési megoldást tervezni.

A légáramlás és a hőveszteség grafikus megjelenítése

Az optimálisan hűtött terület olyan helyet jelent, amelyet egy hűtőberendezés a belőle származó hideg légáram kapacitásával hatékonyan képes állandó hőmérsékleten tartani. Az Eplan Pro Panel ennek megfelelően jeleníti meg az adott eszköz paramétereit – például a hideg légáram még hatékonyan hűtő útját vagy az adott eszközre ráfújt vagy arról távozó hideg vagy meleg levegő útjának szögét. Ez a megjelenítés természetesen figyelembe veszi, hogy a légáram sebessége az eszköztől való távolság függvényében csökken, ezáltal a hatékony hűtési távolság korlátozott.

Csak légterelő elemekkel biztosítható, hogy a szekrényen belüli turbulenciák megszűnjenek, ezáltal a hideg levegő az ajtóval párhuzamosan lépjen be a szekrénybe. Az ehhez a megoldáshoz szükséges eszközspecifikus tartozékok az optimálisan hűtött terület megjegyzésében láthatók. A jövőben minden szükséges adat és információ a megfelelő Rittal hűtőberendezés termékadatai között lesz látható, és szabadon hozzáférhető az Eplan Data Portal-on.

Amit tehát a három vállalat a “Thermal Design Integration” lehetőségével nyújt a felhasználóknak: egy új megközelítés a biztonságos és hatékony hűtési megoldás megtervezéséért a berendezésgyártók számára. Ezáltal a vezérlőberendezés építők jelentős előnyre tehetnek szert a megnövelt tervezési hatékonyság valamint az integrált, virtuális berendezéstervezés- és fejlesztés hosszútávú előnyei révén.

Vége

www.rittal.hu

Kapcsolódó cikkek:

Fokozott automatizálás a szekrénygyártásban 1. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek