Ilyen lesz a jövő átmeneti energiatárolója?

2012. április 12., csütörtök, 09:13

Címkék: ABB EKZ energiatároló ESM- Energy Storage Modul

A Svájcban található legnagyobb energiatároló egy átlagos család havi igényének megfelelő mennyiségű elektromos energiát képes tárolni, és ebben óriási szerepe van az ABB fóti gyárában gyártott energiatároló állomásának (ESM- Energy Storage Modul). A vállalat a berendezést Zürich kanton energiaszolgáltatójával, az EKZ-val közösen valósította meg Dietikonban, hogy tesztelje ennek a tárolóeszköznek a lehetőségeit az elektromos hálózaton.

Bemutatták Svájc legnagyobb egyenáramú energiatárolóját, amelynek célja, hogy új ismeretekkel szolgáljon az elosztóhálózatban tárolóelemként való használhatóságáról. Az egy megawatt csúcsteljesítményre méretezett berendezés kereken 500 kilowattóra tárolására képes - ez nagyságrendileg egy átlagos családi házban élő család egyhavi elektromos energia igényének felel meg.

A demonstrációs berendezést az ABB szállította és gyártotta, és a vállalat termékei és rendszerei közül egy speciális kétirányú inverter, a SCADA-irányítástechnikai rendszer, valamint az akkumulátorok befogadására az ABB fóti gyárában gyártott energiatároló állomás (ESM- Energy Storage Modul) kapott szerepet. A rendszertervezés a Badenben működő Energia Rendszerek Divízió (PSSS) felelőssége volt, amíg az energiatároló állomás konstrukciós, gépészeti és villamos tervezését az ABB magyarországi kompakt transzformátorállomás gyárának munkatársai végezték.

Robert Itschner, a PSSS vezetője a sajtókonferencián tartott prezentációjában ismertette, milyen áramtermelési trendek terhelik meg egyre inkább az elosztóhálózatot: a fogyasztóktól távoli, decentralizált és ingadozó termelés. Az akkumulátoros tárolók közvetítő szerepet játszhatnak, például helyben tárolhatják a fotovoltaikus (napelemes) úton, vagy a szélerőművek által nyert elektromos energiát, és így decentralizáltan elnyelik a termelési és a fogyasztási csúcsokat. Az energiatárolók meddőkompenzációra és rendkívül gyorsan elérhető tartalékenergia forrásaként is használhatók.

A költségek egyelőre az energiahálózatban való gazdaságos használat ellen szólnak. A felhasznált lítium-ion akkumulátorok azonban, amelyek a laptopokban és a mobiltelefonokban is megtalálhatók, egyre kedvezőbb áron érhetők el. Az energiatároló állomásban 10 000 ilyen cella található. Ezzel a pilot projekttel a következő hónapokban és években azt vizsgálják, hogyan optimalizálhatók a különböző szabályozási paraméterek, és hogyan hatnak a töltési és kisütési folyamatok a gyakorlati alkalmazásra.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek