Kiemelkedő megbízhatóság és rendkívüli teljesítmény

A Murrelektronik legújabb generációjú, háromfázisú Emparro kapcsolóüzemű tápegységei optimális áramellátó rendszerek kialakítását teszik lehetővé

2016. július 25., hétfő, 06:00

Címkék: áramellátás Emparro kapcsolószekrény Murrelektronik tápegység villamosenergia-ellátás

Tovább bővül a Murrelektronik Emparro-családja: a 24 V-os alkalmazásokhoz használható, új fejlesztésű, háromfázisú kapcsolóüzemű tápegységek értékes alkotóelemei az első osztályú áramellátó rendszereknek. Ezek a komponensek nemcsak kiemelkedően megbízhatóak, de beépített teljesítménytartalékukkal rendkívül nagy teljesítményűek is. Emellett pedig különösen kis helyet igényelnek a kapcsolószekrényben.

Kiemelkedő megbízhatóság

A megbízhatóan működő kapcsolóüzemű tápegységek lényeges tényezői a gépek és berendezések magas szintű rendelkezésre állásának. Ezért fektettünk az új, háromfázisú eszközök fejlesztése során fokozott figyelmet a megbízhatóságra. Ezt mutatja egyértelműen a kiemelkedően magas, kb. 1 000 000 órás MTBF-érték is. Mindezt a kizárólag a legjobb minőségű alkatrészek felhasználása, a modern, karcsú kapcsolási elrendezés, valamint a processzorvezérlésű elektronika teszi lehetővé. A kapcsolóüzemű tápegységet integrált gázlevezető védi a zavarimpulzusoktól akár 6 kV-ig. Ennek köszönhetően a hálózati túlfeszültségek, az elektromágneses összeférhetőség miatti zavarok (pl. frekvenciaváltók esetén) vagy a pergő főkapcsolók nem okozhatnak károsodást.

A háromfázisú Emparro hosszú élettartamához hozzájárul a rendkívül magas, akár 95 százalékos hatásfok is. A szerkezet hatékonyan hasznosítja a befektetett energiát, és működése során kevés teljesítményveszteség keletkezik. Ezáltal az olyan alkatrészek, mint a félvezetők és a kondenzátorok, kisebb termikus igénybevételnek vannak kitéve, és lassabban avulnak. Ami pedig a hatékonyságot illeti: a háromfázisú Emparro nemcsak nagy terhelés esetén büszkélkedhet kiváló hatásfokkal, hanem a teljes terheléstartományon, azaz egészen alacsony terhelés mellett is. Ez különösen más hálózati tápegységekkel összehasonlítva tekinthető jelentős előnynek.

Beépített teljesítménytartalék

A háromfázisú Emparro sorozatú kapcsolóüzemű tápegységeket kimagasló teljesítményük mellett további különlegesség jellemzi: beépített teljesítménytartalékkal rendelkeznek. Koncepcionális kialakításuk szerint 45 °C-os környezeti hőmérsékletig akár 20 százalékos túlterheléssel üzemeltethetők. Az 5 A-es változat tartósan 6 A, a 10 A-es változat 12 A, a 20 A-es változat 24 A, a 40 A-es változat pedig 48 A leadására képes.

Az elektromos tervezők számára ez két egészen konkrét előnnyel jár. Először is, ha további fogyasztókkal kívánják a gépet vagy a berendezést bővíteni, akkor a háromfázisú Emparro rendelkezik a szükséges tartalékkal. Másodsorban pedig azokban az esetekben, ahol az áramigény a hálózati tápegység maximumát éri el, nem kell mindenképpen a következő teljesítményosztályba tartozó eszközt alkalmazni. Ehelyett támaszkodhatnak a tartalékra, így árelőnyt érhetnek el. Ezenkívül a kisebb teljesítményosztályba tartozó eszköznek köszönhetően kevesebb helyre van szükség a kapcsolószekrényben.

A nagy terhelések problémamentes indításához a háromfázisú Emparro „Boost” funkciókkal rendelkezik. A Power Boost öt másodpercre akár 150 százalékos, a Hyper Boost pedig 20 ms időtartamig akár 400 százalékos teljesítményt ad le.

„A meghibásodott kapcsolóüzemű tápegységek miatti leállások nagyon gyorsan jelentős kiadásokhoz vezetnek. Ezért figyelnek az elektromos tervezők árgus szemekkel ezen komponensek hosszú élettartamára. A háromfázisú Emparro termékekkel olyan kapcsolóüzemű tápegységeket fejlesztettünk ki, amelyek kimagasló megbízhatóságot képesek biztosítani.” Manuel Senk termékmenedzser

Különösen keskeny tápegységek

A háromfázisú Emparro kapcsolóüzemű tápegységek rendkívül kompakt felépítésűek. Különösen figyelemre méltó, hogy a 20 A-es változat mindössze 65 mm széles házban helyezkedik el. A fejlesztéssel értékes hely takarítható meg a kapcsolószekrényben.

A kezelés terén előny a csatlakozókapcsok „Push in” technológiájú kivitele. A csatlakozóvezetékek szerszám nélkül szerelhetők, a létrejött kapcsolatok pedig nem igényelnek karbantartást, és ellenállnak a rezgéseknek. Emellett integrált biztosítók csökkentik tovább a kialakítási és telepítési költségeket.

Megelőző diagnosztikai funkció

A 40 A-es változat kiemelkedő funkciója a megelőző diagnosztika. Ez tájékoztatja a felhasználót, ha a tápegységet illetően elérkezik a csere optimális pillanata. Minderre nem túlzottan korán kerül sor, hiszen a cél a hosszú üzemidő elérése, azonban túl későn sem, mivel a megoldás a költségigényes kiesési időket és a hosszadalmas hibakeresést kívánja elkerülni. Ezenkívül az Emparro® 3~ 40A a határértékhez közeli terheléseket zölden villogó LED-del jelzi, ha a tápegység eléri a névleges áramerősség 90 százalékát.

A praktikus funkciók részletei

A háromfázisú Emparro kapcsolóüzemű tápegységek számos praktikus funkcióval rendelkeznek:

  • tartósan kétfázisú működés,
  • párhuzamos üzem a teljesítménynövelés érdekében (akár öt kapcsolóüzemű tápegység),
  • túlfeszültség-, rövidzárlat- és hőmérséklet-érzékelő érintkező,
  • optimális elektromágneses összeférhetőség,
  • üzemállapot-jelző LED,
  • derating (a névleges érték csökkentése) csak 60 °C-tól,
  • QR-kód a műszaki dokumentáció közvetlen eléréséhez.

A háromfázisú Emparro sorozat első elemeiként 5, 10 és 20 A-es változat érhető el, de a termékcsalád az év végéig 40 A-es változattal egészül ki.

www.murrelektronik.hu

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek