Innovációs Központot nyitott a 3M Budapesten

Lehetőség a gyakorlati kipróbálásra is

2015. március 03., kedd, 13:48

Címkék: 3m autóipar Innovációs Központ mikroreplikáció nanotechnológia

A 3M, a világ egyik legnagyobb gyártóbázisával rendelkező vállalata megnyitotta Innovációs Központját Budapesten, az Infoparkban. Az Innovációs Központban a 3M megoldásokon és alkalmazási területek bemutatásán keresztül ismerteti meg a látogatókat – a vállalat forgalmazóit, végfelhasználóit, illetve további partnereit, valamint a későbbiekben egyes felsőoktatási intézmények hallgatóit – a vállalat teljes portfóliójával.

Az Innovációs Központban a 3M Hungária különös figyelmet szentel annak a hat technológiai platformnak, melyek a leghangsúlyosabbak Magyarországon: e technológiákat a látogatók a gyakorlatban is kipróbálhatják.

A 3M magyarországi Innovációs Központja kiemelt jelentőséggel bír az anyavállalat számára is, mivel az Európában megnyitott kilenc és a Közép-Európában működő három hasonló intézmény közül, csak a budapestiben található műhely és teszthelyiség is. Az Innovációs Központ így a 3M üzleti és oktatási tevékenységének támogatásán túl további funkciókat is ellát: a műhelyben a 3M alkalmazottai és partnerei a gyakorlatban is kipróbálhatják a vállalat termékeit, a teszthelyiségben pedig steril körülmények között nyílik lehetőség a specifikációkhoz szükséges mérések elvégzésére.

A forgalmazók munkáját már évek óta tréningekkel, oktatásokkal és gyakorlati képzésekkel támogató 3M Hungária, az Innovációs Központban olyan technológia infrastruktúrát és gyakorlatiasabb bemutatókra lehetőséget adó környezetet épített ki, mellyel még szorosabbra tudja fűzni kapcsolatait partnereivel.

Az Innovációs Központban a 3M 46 technológia platformja közül azt a hatot ismerhetik meg átfogóan a látogatók, melyek a magyar piacon a legtöbb értékesített terméket adják; a platformok a következők: csiszolóanyagok, fóliák, mikroreplikáció, nanotechnológia, nem szőtt anyagok és ragasztóanyagok.

Csiszolóanyagok

A 3M csiszolóanyag gyártóként kezdte meg működését, és több mint 100 éve a terület meghatározó, innovatív szereplője. Csiszolóanyagival a 3M 90 éve támogatja az autóipart, de jelen van többek között a fémmegmunkálás, illetve a közlekedés és szállítás piacán is. Legfrissebb innovációja a Cubitron™ II termékek létrehozásához kötődik: a precíziósan megmunkált, háromszög alakú kerámia szemcsékkel ellátott csiszolóanyagok a hagyományos, őrölt csiszolószemcsékhez képest gyorsabban, tisztábban és alacsonyabb hőképződéssel dolgoznak, többszörös élettartam mellett.

Fóliák

A 3M először a Scotch® ragasztószalag hordozójaként használt fóliákat 1931-ben. A vállalat mérnöki precizitással tervezett fóliái számtalan alkalmazásnak megfelelnek: az egyik termékvonal az LCD kijelzők fényerejét növeli, a másik pedig megakadályozza, hogy a fénysugarak átjussanak az ablaküvegen vagy meggátolják a szem károsodását hegesztés közben. Világszerte a 3M fóliáit alkalmazzák, ha épület méretű grafikus elemekre van szükség, vagy ha elejét szeretnék venni a graffitik megjelenésének.

Mikroreplikáció

A 3M élen jár az apró, precízen megformált szerkezetek felhasználásában, melyek új fizikai, kémiai és optikai tulajdonsággal ruházzák fel a különböző anyagokat. A vállalat mikroreplikációs eljárással készült prizmákat alkalmaz a közlekedési táblák, elektronikus kijelzők és az épületek külső megvilágítása esetében, melyek több fény befogását és fényesebb visszaverését tesznek lehetővé. A 3M legújabb súrlódáscsökkentő fóliáit az America’s Cup vitorlásversenyen is alkalmazzák.

Nanotechnológia

A 3M a 2000-es évek elején, a Filtek fogászati restauráló anyag létrehozásakor alkalmazott elsőként nanotechnológiát. A fogászaton túl azóta számos új terület is profitál a nanotechnológia fejlődéséből: alkalmazzák a ragasztóanyagok és a bevonatok gyártásánál, a szűréstechnikában, de üzemanyagcellák létrehozásakor is.

Nem szőtt anyagok

A 3M elsőként dekorációs szalagokat gyártott nem szőtt anyagokból az 1940-es évek végén. A vállalat a nem szőtt anyagok felhasználásainak fél évszázados kutatása után is új módszereket talál finomításukra és használatukra: nem szőtt anyagokat gyárt az egészségügy, az autóipar, az ipar és a fogyasztói termékek piacára is. A 3M piacvezető az egyéni védőeszközök terén, Thinsulate™ technológiájú bélésanyaga pedig munkaruhák és sportruházati termékek kedvelt alapanyaga.

Ragasztóanyagok

A 3M az 1925-ben létrehozott maszkolószalag gyártása óta, mára az általános összeszerelés, a közlekedés és szállítás, az egészségügy és az építőipar piacaira is betört ragasztóanyagaival. A legfrissebb innovációk közé a környezetbarát (növényi alapú) ragasztók, az olajálló epoxik, és a könnyen eltávolítható szilikon ragasztószalagok tartoznak.

Az Innovációs Központ műhelye és teszthelyisége

A 3M divíziói számára elengedhetetlen, hogy az új termékek fejlesztéséhez vagy bevezetéséhez, illetve új specifikációk kialakításához szükséges teszteket végezhessenek. Erre ad lehetőséget az Innovációs Központban a legkorszerűbb elszívó berendezésekkel ellátott professzionális műhely, mely a 3M Akadémia keretein belül szervezett oktatások egyik helyszínéül is szolgál. A teszthelyiség a 3M szűréstechnikai és ipari ragasztó anyagaink teszteléséhez, illetve új specifikációk kialakításához teremt megfelelő környezetet elszívó berendezéseivel és kiegészítő infrastruktúrájával.

www.3M.hu

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

PRODUCTION SUPPORT TECHNICIAN (F/M/X)

Média Partnerek