Ipari kommunikációs technológiák korszerűsítése és migrálása

2015. július 10., péntek, 15:17

Címkék: épületautomatizálás Internet of Things ipari automatizálás ipari kommunikáció ProSoft vezeték nélküli adatátvitel

Új gépet kell integrálnia egy másik protokollt használó hálózathoz? Frusztrálja, hogy egy vagyonba kerül az üzemben használt 87 különféle protokoll hálózatba csatlakoztatása? Szeretné egyedi szoftver alkalmazás kifejlesztése nélkül is összegyűjteni a régebbi eszközökhöz kapcsolódó adatokat? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszolt, nincsen egyedül a problémával.

Az ipari automatizálásban megdöbbentően sok és egyre több kommunikációs protokollt használnak. Egyetlen cég sem engedheti meg magának, hogy újratervezze, vagy kidobja a meglévő folyamatokat minden olyan alkalommal, amikor új gépet csatlakoztatna a hálózathoz, vagy egy meglévő, jól működő, de nem hálózatosított eszköz adatait gyűjtené ki a meglévő hálózathoz. Az újratervezés nem a megfelelő válasz, mert nem számít, mennyire vagyunk óvatosak, a zavarok és leállások elkerülhetetlenek. A leállás pedig nem fizeti ki a számlákat, a munkabéreket és nem járul hozzá a profittermeléshez sem.

Egy olyan tervre van szükség, amely a meglévőnél magasabb szintre emeli az adatátviteli technológiát. Így a meglévő eszközök és berendezések fokozatosan csatlakoztathatóak az Ön hálózatához és Ön képessé válik a haszonkulcs emelkedéséhez hozzájáruló új típusú adatgyűjtésre.

Fokozatos migráció

A fokozatos migrációs azzal a döntéssel kezdődik, hogy a konkrét művelethez milyen adatokra van valójában szükség. A lista birtokában már megkezdhetjük a fokozatos átállást. Számos protokollátalakító található a piacon, amelyekkel egy új gép hálózatosítása, vagy egy meglévő eszközről történő adatgyűjtés gyorsan (és költséghatékonyan) végezhető el. Ezek az átjárók a különböző protokollok között «tolmácsolnak», viszonylag könnyen telepíthetőek és futtathatóak, lehetővé téve a vezérlés számára a más protokollt beszélő eszközökkel történő kommunikációt, mintha egyetlen hálózatról lenne szó.

Szeretné példákat is látni? Tegyük fel, hogy egy vízerőművet működtet és a hálózat IEC-104, vagy DNP3 protokollt használ. Nyomon kell követnie a riasztásokat és adatokat is kell gyűjtenie az új generátorokról, de a vezérlés Modbuson keresztül kommunikál. Ilyen esetekben egy önálló, vagy szerelt átjáró nagyon olcsó megoldás a létesítmény funkcionalitásának, gyorsaságának és kényelmének növelésére. A legfontosabb a valós idejű adatok megadása, ezzel ugyanis segít a kritikus döntések meghozatalában és az állásidő lecsökkentésében.

Ha Ön a gyártásban dolgozik, akkor tudja, hogy az állandó változás az élet része. Néha azért kell új gyártósort építenünk, hogy más méretben készítsük el a termékünket, vagy megvettük a legújabb csomagoló berendezéseket, de nem akarjuk lecserélni a meglévő vonalkód olvasókat. Mindezen változások komoly zavarokat okozhatnak a kommunikációban, ami újabb példa arra, hogy a fokozatos migrációs hogyan segít a célok elérésében. Hagyjuk ott a vonalkód olvasókat, ahol éppen vannak. Telepítsünk egy protokoll interfész átjárót, amely lehetővé teszi a régi és az új berendezéseknek a harmonikus együttműködést.

A dolgok internete az iparban

Ha még nem hallott a "Dolgok internete" ipari alkalmazásáról (IIoT), akkor mostanában nem olvasott szakfolyóiratokat, vagy weboldalakat, mert nem valami újdonságról beszélünk. Ez egy olyan szlogen, amit néhány tanácsadó talált ki és amire az üzemvezetők, mérnökök általában a szemüket forgatják. Az IIoT alapvetően a megfelelő - valós idejű, vagy múltbeli - adatok gyűjtéséről és a műszaki folyamatok azonosításáról szó aszerint, hogy azok károsak lehetnek-e a lokális, vagy általános termelékenységre. Mindez általában magába foglalja a vezeték nélküli megoldásokat az ipari hálózati infrastruktúra részeként.

Mindannyian tudjuk, hogy napjainkban minden a mobilitás körül forog. Az ipari üzemek és folyamatok világszerte vezeték nélküli megoldásokat keresnek. Mielőtt abbahagyná az olvasást, kérem figyeljen ide egy kicsit. Reagálhatunk az elavult információkra, mert az ipari vezeték nélküli technológia nagy lépéseket tett a fejlődés során. A vezeték nélküli megoldások a fokozatos migráció fájdalommentes megvalósításában is segíthetnek, mert lehetővé teszik a "régi" berendezések hálózatosítását.

Van egy távoli eszközünk, amihez valakinek ki kell menni és manuálisan összegyűjteni róla az adatokat? Ezt a problémát két ipari rádió is meg tudja oldani.

És mi a helyzet az épületautomatizálási rendszerrel... vajon az is csatlakoztatva van a hálózathoz? Gondoljon csak bele, hogy mennyi pénzt spórolhatna azzal, ha valós idejű adatokkal rendelkezne arról, hogy az egyes pontokon éppen mennyi energiát használ. Van veszélyes terület az Ön üzemében? Ha ezt a területet videó felügyelettel távolról is figyelemmel tudná kísérni, időben észlelné a veszélyes helyzeteket és növelné a munkahely biztonságát.

Tudom, mire gondol... nem bízik a vezeték nélküli termékekben, megbízható és biztonságos megoldást keres. A vezeték nélküli megoldások a valóságban növelik a hálózati biztonságot és csökkentik az állásidőt. Gondolja át, milyen könnyű bejutni egy épületbe, hogy a falba egy Ethernet kábelt csatlakoztathassunk. Katt... most már mindenhez hozzáférünk a hálózaton keresztül. Nem így a mobil eszközök esetében. A modern mobil eszközök olyan biztonsági funkciókat, titkosítást és tűzfalakat alkalmaznak, amelyek a valóságban meghaladják a vezetékes biztonságot. Csak győződjünk meg arról, ahogy megfelelően használjuk-e őket. Ha az előítéletek helyett a vezeték nélküli megoldások előnyeire koncentrálunk, akkor egy megbízható, erős és biztonságos mobil rendszert építhetünk ki a vezetékes technológiánk mellé.

Tervezés a jövőnek

A migrációs és modernizációs stratégia tervezésekor az első dolog, amit tennünk kell, hogy nem szerzünk be még több egyedi rendszert, ami miatt nehéz, vagy lehetetlen az adatok kinyerése. Kezdjük kicsiben és telepítsünk interfész kapcsolati átjárókat olyan helyeken, ahol azoknak a legtöbb hasznuk van és amennyire a költségvetésünk lehetővé teszi.

Ne harcoljunk a vezeték nélküli eszközök ellen. Ismerjük fel és emésszük meg azt a tényt, hogy 10 év múlva már kizárólag vezeték nélküli megoldásokkal fogunk találkozni. Nézzünk körül a ma kapható mobil termékek között és készítsünk egy ötéves tervet arra, hogy milyen vezeték nélküli alkalmazásokat telepítünk majd, így felkészülten várhatjuk majd a jövő kihívásait.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BESZÁLLÍTÓI KAPCSOLATOK

Itt a lehetőség tajvani kapcsolatokat építeni!

Média Partnerek