Ipar 4.0 kompatibilis hűtőberendezések

A Rittal és az AXOOM hűtőberendezés monitoringszolgáltatása

2016. június 17., péntek, 06:00

Címkék: autógyár AXOOM Blue e+ felügyeleti szoftver Hannover Messe 2016 hűtőberendezés ipar 4.0 kapcsolószekrény karbantartás klíma Rittal

A Rittal Blue e+ hűtőberendezések új lehetőséggel bővülnek: képesek lesznek a paramétereket és eszközinformációkat magasabb szintű rendszerekbe továbbítani. Ez azt jelenti, hogy könnyen megoldhatóvá válik az eszközmenedzsment, az állapotfelügyelet vagy a prediktív karbantartás. A Hannoveri Vásáron egy konkrét példát is bemutatott a Rittal és az ipar 4.0 gyártó vállalatok számára digitális platformot szolgáltató AXOOM: a hűtőberendezés az adatokat kommunikációs modullal a felhőbe továbbítja, ahonnan a felhasználó megjelenítő eszközére töltődnek le.

Amint a gyárakban növekszik a hálózatosodás szintje, a kapcsolószekrény hűtőberendezések szintén egyre intelligensebbek lesznek. A hálózatba kötött klímák fontos helyszíni információkat továbbítanak magukról, megkönnyítve az operátorok munkáját, miközben a meghibásodást is intelligensen előre tudják jelezni. A Rittal az AXOOM vállalattal együttműködve új alkalmazást fejlesztett a hűtőberendezések hálózati integrálásához és távoli felügyeletéhez, amit a látogatók a vásáron élőben is kipróbálhattak.

A digitális hálózatok előnyei

A Rittal és a gyártó- és megmunkálóipari vállalatok számára független platformot szolgáltató AXOOM új alkalmazást fejlesztett a klímaberendezések hálózatba kötésére és felügyeletéreA hálózatba kötött klímák segítségével az operátorok és gyártók új lehetőséget kapnak az állapotjelzésre és a prediktív karbantartásra. A hálózati működés során kulcsszerepet játszanak a helyszíni információk. Nevezetesen ahol sok hűtőberendezés üzemel, például egy autógyárban, ott fontos, hogy pontosan megtalálhatók és nyomon követhetők legyenek (eszközmenedzsment). Ez lehetővé teszi az operátornak, hogy mobil állapotfelügyeleti rendszert használjon, és bármikor lekérdezhesse a hűtőrendszer és a hűtőberendezések állapotát. Nincs szükség a továbbiakban arra, hogy egy munkatárs odaálljon az adott klímaberendezés kijelzője elé, és leolvassa az adatokat, hiszen ezek a jövőben bárhonnan elérhetők lesznek. Az ipari karbantartás is jelentős fejlődésen megy keresztül az új Blue e+ klímák által. A prediktív karbantartás funkció használatával a berendezés jelentést küld, ha megelőző javítás vagy átfogó szerviz válik szükségessé. Ez nem csak időt takarít meg a felügyelet során, de növeli a gyártási folyamatok üzembiztonságát is.

Szabványos protokollok és felhő

Ebből a megfontolásból a Rittal az új Blue e+ hűtőberendezéseit egy új és biztonságos kommunikációs modullal szereli fel. Ennek segítségével hőmérsékleti és általános állapotjelző adatokat képes továbbítani olyan szabványos protokollokon, mint az OPC UA vagy SNMP. A modult elsőként a Hannoveri Vásáron bemutatott klímára telepítették, és a kimerítő tesztek után 2017-től opcionálisan választható lesz elsőként a Blue e+, majd a TopTherm családnál, illetve a következő lépcsőfokban a folyadékhűtőknél is.

Az AXOOM minden tapasztalatát belegyúrta az ipari gyártásból származó eszközadatok gyűjtésébe, értékelésébe és feldolgozásába. Ebben az esetben a Rittaltól származó ügyféligények alapján a Blue e+ klímaberendezések az információkat az AXOOM Factory Gate rendszeren keresztül az AXOOM által üzemeltetett privát vagy nyilvános felhőre csatlakozó számítógépekre továbbítják. Innen pedig az információk a vállalathoz kerülnek, a központi ellenőrzéshez.

A jövőben a Rittal Blue e+ sorozatú klímák eszközinformációkat és paramétereket küldenek magasabb szintű rendszerekbe. Ez új lehetőséget kínál az eszközmenedzsmenthez, állapotfelügyelethez és predikítv karbantartáshoz.

Felhasználóbarát monitoring app

Erre a feladatra a Rittal böngészőalapú appot fejlesztett PC-re és táblagépekre. Az operátorok ezzel könnyedén nyomon követhetik a klímaberendezések állapotát, és felhasználóbarát, vezérlőpult jellegű interfészen paraméterezhetik is azokat. A Rittal és az AXOOM által fejlesztett megoldás segítségével a klímákat valós időben, akár egy vezérlőteremből lehet felügyelni és könnyedén vezérelni is – vagy akár útközben, egy mobileszközről is elvégezhetők ezek a feladatok.

„A megoldásunkkal azt mutatjuk meg, hogyan lehet a kapcsolószekrény-hűtés sokkal hatékonyabb és biztonságosabb a vállalatok számára a hálózati felügyelet segítségével – mondja Steffen Wagner, a Rittal hűtési megoldásokért felelős igazgatója, hozzátéve: – Noha az AXOOM által fejlesztett új modult még nem építjük be minden klímaberendezésünkbe alapkivitelben, egyéni ügyféligények alapján már elérhető a megoldás.”

„Ez a példa is jól mutatja, hogy tökéletesen új üzleti modellek valósíthatók meg az AXOOM fejlesztéseinek köszönhetően, hiszen bármennyi eszköz vagy komponens könnyedén elérhető hálózaton keresztül egy közös koordinációs ponton” – teszi hozzá Florian Weigmann, az AXOOM ügyvezető igazgatója. Elárulta azt is: a két vállalat már a következő közös ötleten dolgozik.

www.rittal.hu

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek