Nyílt forráskódú az OrangeCrab FPGA fejlesztőtábla a Farnell kínálatában

2021. május 25., kedd, 17:55

Címkék: Farnell fejlesztő IT IT infrastruktúra IT menedzsment

Az ultrakompakt, csúcsminőségű FPGA OrangeCrab fejlesztőpanel az Adafruit Feather formakialakításnak és a két memóriakonfigurációs lehetőség miatt rugalmas kialakítást tesz lehetővé.

Az elektronikai alkatrészek, termékek és megoldások globális forgalmazójaként ismert Farnell a Good Stuff Department nyílt forráskódú OrangeCrab r0.2 FPGA fejlesztőpanellel bővítette az egykártyás számítógép (SBC) fejlesztőkészletek kínálatát.

Az OrangeCrab professzionális módon az elektronikai tervezők által imádott ultrakompakt Adafruit Feather formakialakítást a jóval nagyobb, FPGA (Field-Programmable Gate Array) fejlesztőkártyákkal társított nagy teljesítménnyel. A Lattice EPC5 FPGA-ra épülő OrangeCrab két memóriakonfigurációval – köztük az ECP5 25F/128Mbit és az ECP5 85F/521Mbit – rendelkezik. A megoldás FPGA kompatibilis és nyílt forráskódú eszközlánccal rendelkezik, így tökéletes a RISC-V és más softcore SoC-k megismeréséhez. Az OrangeCrab számos beépített perifériája több valós alkalmazásra alkalmas.

A felhasználók a CircuitPythonon keresztül az OrangeCrab-ra portálhatnak, amely képes az értelmező program hosztolására. Bár jelenleg nem jellemző, de a fejlesztők a gateware szintetizált HDL segítségével szabadon megcélozhatják magát az FPGA-t. Azok számára, akik jobban ismerik a SoC szintű fejlesztői platformot, az ECP5 egy RISC-V softcore-t futtathat. A LiteX projekt emellett nagyobb rugalmasságot és funkcionalitást biztosít a fejlesztőknek.

Az OrangeCrab r0.2 FPGA fejlesztőpanel főbb jellemzői:

  • Processzor: Lattice Semiconductor EPC5 FPGA 24K LUT elemekkel, 10 tüskés FPGA programozási fejjel és MicroSD foglalattal, teljes sebességű közvetlen USB-csatlakozással az FPGA-hoz.
  • Memória: A memória opciók akár 8Gbit DDR3 fedélzeti rendszermemóriát (x16) és 128 vagy 512Mbit QSPI flash memóriát tartalmazhatnak. A μSD kártyahely növeli a fejlesztőkártya tárolási potenciálját.
  • Formakialakítás: Az OrangeCrab az Adafruit vékony feather board specifikációját követi, és mindössze 22,86 mm x 50,8 mm méretű. Elég kicsi ahhoz, hogy zsebben hordozható legyen, miközben az egyedi SoC-tervek teljes prototípus-alapjaként működik.
  • Kapcsolódás: A nyílt forráskódú USB bootloader lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az FPGA natív USB interfészén keresztül csatlakozzanak a kód feltöltéséhez és a memóriák MSD-n keresztüli eléréséhez. A szabványos 2x5, 1,27 mm-es header nagyszerű kiegészítő azok számára, akik az USB-rétegen szeretnének alkalmazásokat fejleszteni.
  • Teljesítmény: Nagy hatékonyságú DCDC a fő tápegységekhez, akkumulátortöltő chip (100mA), LiPo akkumulátorcsatlakozó (PH típus) és 48MHz-es oszcillátor.

„Az ultrakompakt, funkciógazdag és sokoldalú OrangeCrab nyílt forráskódú FPGA fejlesztőpanel kiváló kiegészítője az SBC fejlesztőpanelek és kiértékelő készletek átfogó portfóliójának – jelentette ki Romain Soreau, a Farnell SBC vezetője. – Az OrangeCrab egy ügyesen megtervezett és sokoldalú panel, amely számos professzionális alkalmazáshoz használható – vagy éppen az FPGA hardver iránt érdeklődő hobbisták számára.”

A Good Stuff Department a nyílt forráskódú hardvertermékek vezető fejlesztője, amely a mikrovezérlőkre és az FPGA fejlesztőpanelekre koncentrál. A vállalat alapítója, Greg S. Davill volt a sikeres ArticKoala és ButterStick panelek ötletgazdája.

A Farnell piacvezető beágyazott számítógépek, oktatási és készítő panelek választékát teszi elérhetővé, a rendelkezésre álló kiegészítők átfogó választékával. Az ügyfelek 24/5-ös technikai támogatásban részesülhetnek, valamint ingyenes hozzáférést kapnak a Farnell webhely értékes online erőforrásaihoz, illetve az element14 mérnöki és gyártói közösséghez.

www.farnell.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Legfrissebb
Legolvasottabb
Média Partnerek