A jövő szakemberei, a jövő megoldásai

Véget ért a mérnökök harca második évada

2015. április 20., hétfő, 20:12

Címkék: bosch go-kart go-bosch

  • Egyetemi diákcsapatok versenyeztek
  • A jövő technikájával felszerelt gokartokat építettek
  • Fesztiválhangulatú mérnökviadal a Sportarénában


Budapest – véget ért a Papp László Budapest Sportarénában megrendezett
Go-kart, Go-Bosch! verseny, amelynek során a hazai műszaki képzés legjobb diákjai mérték össze tudásukat. A fesztiválhangulatú rendezvényen nyolc magyar felsőoktatási intézmény tíz fiatal mérnökcsapata versenyzett. A feladatok ráadásul nem voltak mindennapiak: a csapatoknak önjáró gokartokat kellett építeniük, amelyek maguktól parkolnak, ráadásul fúrógépből kellett önindítót, fűnyíróból pedig hibridhajtást készíteniük. A hazai műszaki felsőoktatás legtehetségesebb diákjai a Boschtól kapott vadonatúj gokartokat szerelték fel a jövő technikával.A beépített alkatrészek és hétköznapi szerszámok mind a Bosch fejlesztései, amelyeket a csapatok kreatívan felhasználva létrehozhatták az önjáró, számos, futurisztikus filmeket idéző képességgel rendelkező gokartokat. Senki ne gondolja ugyanakkor, hogy a verseny pusztán a mérnöki, műszaki teljesítményről szólt. A rendezvényre ellátogató közönség nemcsak a jövő technológiai bravúrjaiból kapott ízelítőt, hanem igazi versenyélményben is része volt. Ezt a gyorsulási versenyek, a mért idejű körök biztosították.

Különös erővel jelent meg a versenyen a csapatszellem is, amely így a rendezvény egyik fő üzenetévé is vált. Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője elmondta: „ A Bosch mindig is nagy hangsúlyt fektetett a technológiai újítások megalkotásánál a mindenki mást megelőző szakértelemre. Ez a tudás azonban önmagában soha nem elég termékeny, ha nem párosul a kreatív emberekre jellemző probléma-megoldási képességekkel és az együttműködés szokásával. Csak a csapatban gondolkodó, a csapatban tevékenykedő emberek képesek nagy tetteket véghezvinni, ez újra bebizonyosodott a mostani versenyen is. Az együttműködő diákoknak köszönhetően a rendezvényen a jövő mérnökei mutatták be a jövő megoldásait.”

A junior csapatoknak a gokartba elektromos gázpedált és rögzítőféket, valamint ultrahangszenzorokat és elektronikus kormányzást kell beépíteni, ezek segítségével lehetővé téve, hogy a jármű teljesen automatikusan válasszon ki egy megállásra alkalmas helyet, majd végrehajtsa a párhuzamos parkolást.

A senior csapatok a gokarthoz egy fúrógépet és két – akkumulátoros fűnyíróban használt – motort kaptak a Boschtól. Az előbbiből önindítót kellett készíteni, a másikkal pedig egy hibrid hajtású járművet kellett építeniük a gokartból. A senior csapatoknak ráadásul radarral és kamerával kellett ellátni a gokartot, majd ezek segítségével megvalósítani a sávtartást, az adaptív sebességtartó automatikát és a vészfékezés funkciót.

A díjakat ennek megfelelően összetett versenyszámok teljesítésével lehetett kiérdemelni. A gyorsulási szám mellett az emelkedési feladatban egy emelkedőre kellett felvinni a járművet, majd aktiválni kellett az elektronikusan vezérelt rögzítő féket. A parkolási verseny célja az automatikusan vezérelt parkoló rendszer megalkotása volt, vagyis, hogy a gokart magától tudjon beállni egy aránylag szűk helyre. A vészfékezési versenyszámban pedig egy álló járművet szimbolizáló célobjektum előtt kellett automatikusan vészfékezni, és ahhoz minél közelebb megállni.

A Legokosabb Gokart díj nyertese Junior kategóriában a veszprémi Pannon Egyetem Pannon-Racing csapata lett, míg Senior kategóriában a Miskolci Egyetem ME-KART vihette haza ezt az elismerést. A Legjobb Konstrukció díj Junior kategóriában szintén a Pannon-Racing formációját illette, míg a Senior csapatok közül ezt a díjat a kecskeméti GAMFkart mérnökgárdájának sikerült megszereznie.

A versenyen a szaktudás mellett kiemelt jelentőségű volt a résztvevő diákok együttműködési képességeinek díjazása. Ennek érdekében a rendezvényen kiosztották a Legjobb Csapatmunka díjat is. Ezt a talán legszebb elismerést Junior kategóriában a veszprémi Pannon-Racing míg a Senior kategóriában a miskolci ME-KART különítménye vihette haza.

Az idei Go-kart, Go-Bosch! verseny összesített eredményei alapján az idei szezon abszolút győztese Junior kategóriában  a veszprémi Pannon Egyetem Pannon-Racing mérnökcsapata lett. Figyelemreméltó, hogy a sikerhez nem csupán a szaktudásukra, hanem a kreativitásukra is szükség volt. Hasonlóan jó teljesítményt nyújtott és ezzel megőrizte tavalyi helyét a Senior kategória abszolút győztese, mely nem más, mint a Miskolci Egyetem ME-KART  együttese.

A rendezvény komoly élmény volt mind a versenyzők, mind pedig a közönség számára. A verseny és a mérnökök viadala  jövőre is folytatódik.

 

www.bosch.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

PRODUCTION SUPPORT TECHNICIAN (F/M/X)

Média Partnerek