Beruházás Veszprémben

Európa egyik legkorszerűbb hűtőháza épült

2012. május 29., kedd, 08:13

Címkék: hűtőház Új Széchenyi Terv Unilever Magyarország veszprém

A napokban átadták az Unilever Magyarország veszprémi jégkrémgyárának 2,2 milliárd forint összértékű, 65 új munkahelyet teremtő beruházását; a fejlesztés eredményeként Európa egyik legkorszerűbb nagy kapacitású hűtőháza épült meg Veszprémben.

A projekt az Új Széchenyi Terv Közép-Dunántúli Operatív Program keretén belül, összesen 558 millió forintos támogatással valósult meg. A beruházás révén egy négy blokkból álló, együttesen mintegy 12.000 paletta kapacitású hűtőház jött létre a kapcsolódó épületekkel (kompresszorház, raktárak, árukiadó iroda, étterem, melegedő, öltöző, targoncatöltő), és 10 ezer négyzetméter hasznos alapterülettel. Az átalakítás során a csomagolóüzemet, az út- és parkolórendszert és a zöldfelületet is fejlesztették. A fejlesztés eredményeként csökkenni fog a veszprémi gyár szén-dioxid kibocsátása és vízfelhasználása.
A projektzáró ünnepségen Mihalovics Péter (Fidesz-KDNP) kormánybiztos elmondta: a beruházással Veszprém versenyképessége nő. Mintaértékűnek tartotta az Unilever működését, mert a város a következő 20 évre is számíthat a cégre, amely Európában mindenütt ismert terméket gyárt.
Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere szerint 20 éves sikertörténet az Unileveré: a cég 1992 óta, amikor a korábbi tejipari vállalat megvásárolásával megkezdte működését, folyamatosan gyarapodik; szép példája ez a privatizációnak. Úgy vélte, fontos a cég jelenléte a városban, mert komoly munkahely megőrző és teremtő feladatot lát el, és jelentősen hozzájárul a költségvetéshez, amelyből a közszolgáltatásokat biztosítják.


 

A veszprémi jégkrémgyár korábbi, 1.800 palettás kapacitása messze elmaradt az igényektől, ezért a gyár az utóbbi években már külső pufferraktárakat használt a folyamatos szállítás biztosításához - mondta az MTI-nek Szatóri László gyárigazgató. A most elkészült beruházás a gyár által 2008-ban indított háromütemű fejlesztési program második fázisát zárja le. Az első ütemben bővült a termelés, a második ütemben megvalósult a hűtőház fejlesztése, 2012-2015 folyamán pedig további kapacitásfejlesztés zajlik majd az üzemben: a 2009-es évi 40 millió literről 2015-ig 80 millió literre viszik fel a termelést - tette hozzá.
A fenntarthatósági terv értelmében, az Unilever globális szinten vállalta, hogy miközben megkétszerezi forgalmát, felére csökkenti környezetterhelését 2020-ig. A most megvalósult beruházás e szempontoknak tökéletesen megfelel, ráadásul az átalakítással már most mintegy 10 százalékkal csökkenti a szén-dioxid kibocsátást - mondta a gyárigazgató.


 

A fejlesztés részeként az új hűtőházban a jelenlegi legkorszerűbb hűtéstechnológiát építették be, miközben az épületszerkezet kialakításánál a leghatékonyabb hőszigetelési megoldásokat alkalmazták. A hűtőházi és a kültéri világítást automatikusan vezérelt LED lámpák biztosítják, és a tetőről összegyűjtött csapadékvizet hűtővízként használják fel. A gyárban keletkező hulladékhőt az iroda- és a kiszolgáló területek fűtésére, illetve a használati meleg víz előállítására fordítják. A beruházásnak köszönhetően 65  új munkahely jött létre.

 

MTI

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek