Friss lendülettel tervezik a jövőt

Új ügyvezető igazgató a magyarországi ABB-nél

2011. november 11., péntek

Címkék: ABB Tanja Vainio

Idén augusztusban a finn Tanja Vainiót nevezték ki az ABB Kft. ügyvezető igazgatójává. Az eddigi tapasztalatairól és a jövőbeni terveiről kérdeztük az új vezetőt, aki 1998 óta áll az ABB csoport alkalmazásában, és több mint egy évtizede irányít különféle stratégiai, értéklánc-fejlesztési és változásmenedzsment-projekteket világszerte.

- Kérem, mondjon néhány szót az eddigi tapasztalatairól!

- Úgy vélem, igazi nemzetközi múlttal rendelkezem. 1998 óta dolgozom az ABB-nél. Eleinte Finnországban, később Svédországban, majd az Egyesült Államokban – Atlantában és Bostonban – dolgoztam a vállalatnál. Miután visszatértem Európába, a svájci ABB-nél álltam alkalmazásban hét éven keresztül, és idén augusztusban érkeztem Budapestre. Műszaki tanulmányaimat Németországban, a Rajna-vesztfáliai Műszaki Egyetemen és Finnországban, a Tamperei Műszaki Egyetemen kezdtem meg, ahol gépészmérnökként (Master of Science in Mechanical Engineering) diplomáztam, majd az Amerikai Egyesült Államokban az MIT - Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnöki Iskoláján folytattam, ahol ellátási láncra szakosodott általános mérnöki diplomát szereztem.  Ezt követően pedig az üzleti tudományok területén szereztem MBA diplomát az MIT Sloan Üzleti Iskoláján.

- Miért éppen Magyarországon folytatja a munkát?

- Jó lehetőségnek és egyben kihívásnak éreztem, hogy Magyarországra jöhetek. Ez a pozíció az eddigi tapasztalataim felhasználásával más megközelítést igényel, a helyi piaci igényekre fókuszálva.

- Ön szerint a jelenlegi gazdasági helyzet milyen irányba befolyásolja a magyarországi ABB-t?

- Ahogyan azt sokan tudják az ABB egy 130 ezer alkalmazottat foglalkoztató - multinacionális vállalat, amelynek tavalyi árbevétele mintegy 32 milliárd euró volt. A vállalat minden területen rendkívül aktív, a folyamatirányítási rendszerektől egészen a nagyfeszültségű rendszerekig. Idén 20 éves a magyarországi ABB Kft., és az eltelt két évtized alatt sok változást tapasztalhattunk. A jelenlegi helyzet minket is kihívás elé állít, hiszen az elmúlt időszakban több beruházást elhalasztottak Ugyanakkor több olyan lehetőségünk is van az iparban, ami az exportra fókuszál, és e téren az ABB rendkívül széles portfólióval rendelkezik. Optimisták vagyunk.

- Milyen tervekkel érkezett Magyarországra?

- Célunk, hogy szélesebb portfólióval rendelkezzünk a magyar piacon. A mérnöki kapacitást és azt a tudásbázist is szeretnénk tovább fejleszteni, ami a növekedést szolgálja. A szakembergárdánk egy olyan tapasztalt kollégákból álló csapat, amely az összes üzletág területén igyekszik hozzájárulni a további sikerekhez. Ezzel a tapasztalt csapattal szeretnénk megfelelően ellátni a magyar piacot a jövőben is.

- Milyen várakozásokkal tekint a jövő évre?

- Az ABB világszerte jelen van, azonban ahogyan a vállalatcsoport bármely tagja, úgy a magyarországi is egyedi megközelítést igényel. Nem mindig követhető minden országban ugyanaz a cégpolitika, hiszen más-más gazdasági kihívások alakítják a terveket. A magyar piac növelésére szeretnénk fókuszálni, és a tőlünk már megszokott minőségben szeretnénk kiszolgálni megbízóink és a piac igényeit.

 

 

 

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek