Az adaptív menekülésiútvonal-jelzés a Junghans Terassenbau Múzeumban

Az Eaton innovatív vészvilágítási rendszerrel szerelt fel egy ipari műemléket a németországi Schrambergben

2020. április 07., kedd, 16:23

Címkék: eaton építőipar épületfelügyelet épülettechnika tűzbiztonság

Az Eaton 60 darab adaptív kijáratjelző lámpatestet telepített a Junghans Terrassenbau Múzeumban. A Junghans óragyártó 1916 és 1918 között épült üzeme ma Schramberg egyik legfőbb látványossága.

A régi üzem múzeummá való átalakítása komoly kihívás elé állította a tervezőket a jelenleg érvényben lévő biztonsági előírások megfelelésével kapcsolatban. Az építészek ugyanakkor szerették volna - amennyire csak lehetséges - megőrizni az épület egyedi jellegét. Mivel az órák és a finommechanikai műszerek készítéséhez elengedhetetlen a megfelelő világítás, a domboldalra épült, kilencemeletes Junghans Terrassenbau gyártóüzemét hatalmas üvegablakokkal látták el.

Az emeleteket az épület mindkét végén összeköti egy-egy lépcsőház. Ez tűzvédelmi szempontból hatalmas előnyt jelent, hiszen így eleve rendelkezésre állt a középületek számára kötelezően előírt két különálló menekülési útvonal. A mai modern épületekben a lépcsőházakat tűzszakasz-határoló ajtókkal kell elválasztani az emeletektől. Erre azonban nem volt lehetőség a Junghans Terrassenbau esetében, a megőrizendő eredeti fa- és üvegajtók miatt.

Az épület két felét emeletenként egy-egy F-30 tűzgátló üvegfallal választották el. Az adaptív menekülésiútvonal-jelzés segítségével lehetővé vált a hatóságok által megkövetelt összes kockázatcsökkentő intézkedés megvalósítása. Az Eaton megoldását alkalmazva az épület kiürítése abban az esetben is biztosított, ha a vészhelyzet miatt csak az egyik lépcsőház használható. A Soest-i Eaton CEAG Notlichtsysteme GmbH szakértői a kezdetektől fogva részt vettek a tervezési folyamatban.

Az Eaton innovatív technológiájának köszönhetően egyáltalán nem jelentett gondot a 60 darab dinamikus irányfény felszerelése és működtetése. A kijáratmutató lámpatestek a központi akkumulátoros vezérlőegységhez csatlakoznak és összeköttetésben vannak a központi tűzjelző rendszerrel is.

A tűzjelző rendszer fogadja az épület egyes területein elhelyezett füstérzékelők jeleit, és - a kritikus érték elérése esetén - bekapcsolja a riasztást. Ezzel egy időben a rendszer aktiválja az adaptív menekülésiútvonal-jelzést is. Ha egy adott menekülési útvonal nem biztonságos, például azért, mert a lépcsőház megtelt füsttel, akkor a szokásos zöld vészkijárat jelzés elsötétül és helyette a lámpatest egy piros X-et mutat.

Mivel az épületet két külön tűzvédelmi zónára osztották, biztosítható, hogy a másik lépcsőház füstmentes maradjon, és biztonságos menekülési útvonalként lehessen használni. „Természetesen a látogatóink biztonsága a legfontosabb.

Ugyanakkor amennyire csak lehet, meg akartuk őrizni az épület egyedi karakterét anélkül, hogy megváltoztatnánk az eredeti külsejét.

Így hát olyan kijáratmutatókra volt szükség, amelyek nemcsak hibátlanul működnek, és könnyen észrevehetőek, de fontos volt az is, hogy belesimuljanak a történelmi környezetbe ”- mondta Jürgen Bihlmaier építész.

"A tűzvédelem és a történelmi örökségvédelem követelményeinek gyakran nem könnyű egyszerre megfelelni. Mindig örülünk, amikor egy modern, innovatív technológia segítségével megóvhatjuk a történelmi épületek eredeti jellegét, és biztonságosan hozzáférhetővé tehetjük őket a nyilvánosság számára.” - nyilatkozta Stefan Rohrmoser, az Eaton CEAG Notlichtsysteme GmbH. igazgatója.

"Különösen az olyan bonyolult alaprajzú épületek esetében van szükség adaptív menekülési-útvonaljelzésre, mint a Junghans Terrassenbau, ahhoz, hogy a látogatók veszélyhelyzetben biztonságosan el tudják hagyni az épületet.”

www.eaton.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek