Hogyan előzhetők meg az elektromos tüzek?

2018. június 26., kedd, 15:09

Címkék: eaton elektromos áram ívhiba érzékelő tűzbiztonság tűzvédelem villamosenergia

Európában évente mintegy négyezer ember veszíti életét és hetvenezren sebesülnek meg, összesen kétmillió tűzesetben, míg a teljes tűzkár 126 milliárd euró. E tűzesetek nagyjából egy negyedének okozója egy elektromos hiba, az úgy nevezett ívzárlat, ami megfelelő érzékelőberendezéssel megelőzhető lenne.

Az elektromos tüzek kockázatát gyakran alábecsüljük, ezért nem is gondoskodunk e kockázat csökkentéséről. Alexander Jelleniggel, az Eaton termékmenedzserével beszélgettünk az ívzárlatokről és arról, hogy hogyan lehet ezeket megelőzni az Eaton legmodernebb AFDD+ eszözével.

Alexander, hogyan lehetséges ennyire sok tüzet okozó elektromos hiba, amikor számos előírás és szabvány van érvényben a kisfeszültségű villamos hálózatok védelmére?

A válasz egyszerű. Egészen a közelmúltig nem állt rendelkezésünkre olyan eszköz, amellyel csökkenteni lehetett volna az ívzárlatokat.  Az Egyesült  Államokban 2013 óta van érvényben erre vonatkozó szabályozás, és azóta van piacon ilyen termék, Európában pedig 2016 óta.

Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem kötelező az ívzárlat-védelem?

Valójában kötelező.  Például Németországban a helyi előírások megkövetelik a villamos hálózat tervezőjétől, hogy a kórházakba, az óvodákba, a bölcsődékbe, azaz az olyan helyekre, amelyek viszonylag nehezen evakuálhatóak, tervezzen ilyen berendezést. Ez ott is kötelező, ahol pótolhatatlan vagy nagyon nagy értékeket tárolnak, mint például a múzeumokban és az adatközpontokban.

Azt is tudjuk, hogy néhány más országban ajánlott az ívhiba védelmi eszközök beépítése, és ebben az esetben az „ajánlott” meglehetősen erős érv, hiszen egyetlen tervező vagy villanyszerelő sem engedheti meg magának, hogy megrántsa a vállát, mondván: Ja, csak opcionális? Na, akkor nem fogom beépíteni. Kockázatértékelést kell végezni, és gyakorlatilag nincs más módja annak, hogy megelőzzük az ívzárlatokat, mint egy ívhiba védelmi készülékkel.

Megmagyarázná, hogy tulajdonképpen mi az az ívhiba?

Az ívhiba nem más, mint egy egészen kicsike villámlás. A természetben egy villámlás mikroszekundumokig tart, ezzel szemben egy egy csatlakozódobozban, egy kábelben (pl. egy sérült kábelben) vagy egy dugaszoló aljzatban keletkezett ívhiba másodpercekig, percekig, órákig, sőt akár napokig is tarthat. És felmérhetetlen károkat okozhat.

Milyen hatásai vannak az ívhibáknak?

Az ívhiba kis helyen sok hőt termel. Olykor megszűnik minden további következmény nélkül, máskor viszont meggyújthat olyan dolgokat is, amikről nem is feltételeznénk, hogy meggyulladhatnak.

Melyek az ívhibák előfordulásának leggyakoribb okai?

Mindennapos dolgok. Elég például, ha a kábelnél fogva húzunk ki valamit és nem a dugót megfogva, vagy ha véletlenül rárakunk egy bútort a kábelre. Persze lehetnek az ívhibáknak olyan okai is, amelyekre nincs ráhatásunk, például amikor egy állat megrágja a kábelt vagy annak külső szigetelését, vagy amikor az UV sugárzás teszi tönkre azt.

Hogyan lehet mégis megelőzni az ívhibákat?

Csak egy módon tudjuk megakadályozni őket: ívhiba védelmi eszközzel. Ez egy olyan elektronikus eszköz, amely felismeri a közelgő ívhibára utaló magasabb frekvenciájú jeleket és lekapcsol. Ezzel csökkentve az ív nemkivánt hatását.

Ezek szerint egy kismegszakító, egy áram-védőkapcsoló és egy ívhiba védelmi készülék (AFDD) kombinációját kellene telepíteni?

Pontosan!  A kismegszakító rövidzárlat és túláram esetén nyújt segítséget, az áram-védőkapcsoló az emberek védelmére szolgál, az AFDD pedig az ívhibák észlelésére. Azaz mindháromra szükség van, ha teljes biztonságra törekszünk.

Írja le kérem, miben új az Eaton AFDD+ készüléke!

A három funkciót összeraktuk egy eszközbe, azaz az AFDD+ egy olyan készülék, amely védelmet nyújt rövidzárlatok, túláram és ívzárlatok esetén: kismegszakító, áram-védőkapcsoló és ívhiva védelem egyben. Így nem kell találgatni, hogy az egyes védelmi eszközök kompatibilisek-e egymással, csak egyetlen eszköz beépítési követelményeinek kell megfelelni, és a villanyszerelő rengeteg időt takaríthat meg. Ezen kívül a végfelhasználó számára is ez a legmegfelelőbb megoldás.

Milyen tapasztalatokkal rendelkezik az Eaton ezen a területen?

Az Eaton több mint 100 éve gyárt különböző védelmi berendezéseket. Hosszú évek óta gyártunk különböző méretű megszakítókat és áram-védőkapcsolókat is, így hát tudjuk jól, hogyan kell védeni az emberéleteket és az épületeket.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a későbbiekben kötelezőek lesznek ezek az eszközök minden országban?

Ez egy folyamat, azaz a helyi szabványügyi testületek feladata, hogy átemeljék a nemzetközi szabályozást a nemzeti szabályozásba.  De mivel az AFDD+ egy nagyon új készülék, ők is szeretnének némi tapasztalatot szereznie arról, hogy hogyan működik, mielőtt kötelezővé tennék alkalmazását.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Legfrissebb
Legolvasottabb
Média Partnerek