Lítium akkumulátorok biztonságtechnikája

Új biztonsági szekrények kétoldali tűzvédelemmel

2019. november 22., péntek, 06:00

Címkék: biztonság biztonságtechnika Denios lítiumionos technika tűzbiztonság tűzvédelem üzemi biztonság

A technológiai fejlődés következtében a lítium akkumulátorok használata gyorsan elterjedt szinte minden felhasználási területen. A nagy energiasűrűség azonban jelentős veszélyt hordoz magában: különösen veszélyes, ha az akkumulátorok megsérülnek, vagy a szakszerűtlen kezelés miatt műszakilag meghibásodnak. Ha az akkumulátor ellenőrizetlenül felmelegszik, kigyulladhat vagy akár felrobbanhat, és így tüzet okozhat.

Ha lítiumos elemeket és akkumulátorokat kell tárolni, akkor egy tűzvédelemmel ellátott biztonsági szekrényre van szükség. A probléma az, hogy a hagyományos biztonsági szekrényeket a kívülről befelé érkező tűzesetekre tervezték. Ennek kiküszöbölésére a DENIOS a biztonsági szekrények új generációját fejlesztette ki a munkahelyi egészségvédelem és biztonság szakértőjeként.

SafeStore és SafeStore-Pro  – Lítium akkumulátorok tárolására

SmartStore                               – Lítium akkumulátorok tárolására és töltésére

Mindkét modell védelmet nyújt a szekrény belsejében keletkező túlmelegedés vagy füst esetén, függetlenül attól, hogy a lítium akkumulátorokat csak tárolják, vagy egyidejűleg töltik is. Mindezt bevált minőségben.

SafeStore-Pro biztonsági szekrény lítium akkumulátorok tárolására

Tanúsított tűzvédelem belül és kívül

Amennyiben egy hibás lítium akkumulátor tüzet okoz a DENIOS biztonsági szekrény belsejében, annak mindkét modell képes ellenállni. A folyamatos optimalizálás révén a zárt szekrénytest 90 perces tűzállóságot biztosít belülről kifelé. Ezt az EN 1363-1 szabvány szerinti kiegészítő tűzteszt is igazolta.

A fordított eset sem kerülte el a fejlesztők figyelmét: ha tűz tör ki egy olyan épületben, ahol a lítium akkumulátorokat DENIOS biztonsági szekrényben tárolják, a tűzoltóságnak legalább 90 perc áll rendelkezésére az emberek evakuálására, hogy elkerüljék a tűzhelyzet eszkalációját a zárt szekrényben tárolt lítium akkumulátorok meggyulladása vagy felrobbanása miatt. Az új modellek így a külső tűzállóság szempontjából az EN 14470-1 szerint 90-es osztályozásúak.

SmartStore biztonsági szekrény lítium akkumulátorok tárolására és töltésére

Intelligens állapotfelügyelet

A SmartStore és a SafeStore-Pro modelleket szintén kiváló minőségű, aeroszol alapú biztonsági tűzoltó rendszerrel szerelték fel, amely meghibásodás esetén értékes időt biztosít a védőintézkedések meghozatalára, és csökkenti a tűz terjedését. A 2 fokozatú vészjelző azt is biztosítja, hogy a hőmérséklet emelkedése és a szekrényben lévő füst azonnal vizuálisan és akusztikusan is észlelhető legyen.

A biztonsági koncepció potenciálmentes érintkezőkön alapul. A felhasználónak így lehetősége van a szekrény a saját biztonsági rendszeréhez történő csatlakoztatására annak érdekében, hogy időben felismerje a veszélyt, és riasztást indítson közvetlenül a gyár tűzoltósága felé. A SmartStore mesterséges szellőztetéssel is rendelkezik, amely megakadályozza a hő emelkedését a szekrény belsejében. A kétoldalas tűzvédelemmel mindkét modell megfelel a megnövekedett biztonsági követelményeknek, amelyeket a vagyonbiztosítók a lítium akkumulátorok tárolásával szemben támasztanak.

Nem csak a legújabb generációs biztonsági szekrények kínálnak nagyobb biztonságot és védelmet. A DENIOS – mint a hosszú távú munkahelyi biztonság specialistája – a lítium akkumulátorok tárolására szolgáló speciális termékek széles skáláját kínálja. A tároló- és teszthelyiségek gyakorlati próbái mellett ez magába foglalja az ehhez tartozó tesztelt tűzvédelmi anyagokat is – például a Pyrobubbles oltógranulátumot –, valamint a megfelelő, UN-jóváhagyással rendelkező tárolókat szállításra és tárolásra egyaránt.

A lítium akkumulátorok biztonságos tárolásával kapcsolatos további információkért, kérjük, látogasson el a DENIOS-hoz!

www.denios.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek