A tengeren is biztonságban

Rittal szekrények a Norwegian Getaway fedélzetén

2014. november 30., vasárnap, 18:19

Címkék: dimmer szekrény LED Rittal SE 8 TS 8

A 146 600 bruttó tonna súlyú óceánjáró hajó, a Norwegian Getaway építése mindössze 15 hónapig tartott. Az 1 068 láb hosszú luxushajót a Meyer hajógyár építette és idén januárban adta át tulajdonosának, a Norwegian Cruise Line vállalatnak. A hangulatos éttermeket és exkluzív belsőépítészeti bravúrokat felvonultató tengeri jármű belső tereit rendkívül bonyolult világítási megoldással látták el. A túlnyomórészt LED világítás határtalan lehetőségeket kínált egy izgalmas, mindazonáltal energiatakarékos világítás kiépítésére. A rendszer lelke az az intelligens infrastruktúra, amelynek vezérlőelemeit a lehető legkompaktabb módon építették be a Rittal szekrényeibe – remek feladatot adva a telepítést végző mérnökök számára.

A Norwegian Getaway építése mindössze 15 hónapot vett igénybe

A Norwegian Getaway 4000 utas és a mintegy 1 600 fős személyzet befogadására képes. A luxushajó látványosságai közé tartoznak a kortárs hangulatú éttermek, a számtalan szabadidős tevékenységre alkalmas pályák (például falmászás, vízcsúszdák) éppúgy, mint a luxusszínvonalú dekoráció és bútorok, valamint a high-tech szórakoztatás. Interaktív kommunikációs rendszer és professzionális színpadtechnika biztosítja a vendégek számára a lenyűgöző esti színpadi műsorokat. A színházteremben 815 ülőhely, 15 különféle étterem és 8 további bár és szórakozóhely elégíti ki az utasok igényeit. A legjobb és legmodernebb technikával felszerelt hajó mindezek mellett természetesen környezetbarát hajtóművel, biztonsági és evakuáló, valamint tűzvédelmi rendszerekkel, illetőleg lélegzetelállító fénytechnikával van felszerelve. E sok alkotóelem együttese garantálja, hogy a Norwegian Getaway minden utasa felejthetetlen élményekkel térjen haza.

 

Indirekt világítás LED-del

A 18 szintes, 1 068 láb hosszú és 130 láb széles hajó több mint 2 000 utaskabinnal rendelkezik. Az hajó infrastruktúrájának alapeleme a bonyolult, indirekt LED világítási megoldás, amelyet a luxus tengerjáró közösségi tereiben helyeztek el. A megszámlálhatatlan mennyiségű LED fényforrás a hajó minden terében, még a gépházban is megtalálható, és valamennyit a hajó hídjáról vezérlik dimmerek segítségével. A németországi Pappenburgban található Meyer hajógyár a FUNA gyártól rendelte meg a közösségi terekbe szánt LED elemeket. A FUNA a kis yachtoktól a luxus tengerjárókig terjedő különféle típusú hajókra telepített kommunikációs és szórakoztató rendszerek specialistája. “A Meyer hajógyár régi partnereként nemcsak az indirekt világítási megoldást szállítottuk le, de egy átfogó biztonsági és kommunikációs rendszert is telepítettünk. Ezek közé tartoznak a dimmerek, az UHF walkie-talkie rendszer, a vészjelzők, a videotelefonok, valamint a teljes szórakoztatóelektronikai csomag.” – mondta Andreas Köhler, a FUNA igazgatója.

LED fényforrások színpompás játékától hangulatos a hajó egyik lépcsője

 

Ha szűkös a hely, a rugalmasság életbevágó

A LED rendszer gerincét a 68 dimmer szekrény képezi, amelyeket rendkívül szűk helyekre és kabinokba kellett telepíteni a hajón, és ezek hálózati összeköttetéséről is gondoskodni kellett üvegszálas és CAT7 kábelek segítségével. Ez a kiépítés meglehetős kihívást jelentett a telepítést tervező mérnököknek. A hajó átadása előtt két-három évvel a belső tervezést végző szakemberek számára még nem állt rendelkezésre a végleges hajóalaprajz. Ez olyan műszaki megoldást kívánt, amely megfelelő rugalmassággal módosítható és igazítható hozzá majd a végleges tervekhez. Például újabb áramkör lenne szükséges, ha a hajó tulajdonosa úgy dönt, hogy kandelábereket szeretne telepíteni a hajóra. „Ha egy infrastruktúra nem elég rugalmasan bővíthető, akkor jelentős problémák merülhetnek fel a jövőben. Ez akár azt is jelentheti, hogy le kell szedni az álmennyezet elemeket, és teljesen újra kell kábelezni a hajót.” – emelte ki a feladat nehézségét Köhler, majd hozzátette: „Intelligens és jövőbemutató infrastruktúrát kellett építenünk a hajóra, amely a maximális flexibilitást nyújtja az ügyfelünknek, még a szűkös hely ellenére is.”

Elegáns megoldás: a hajón 68 dimmer szekrényt telepítettek a lehető legváltozatosabb helyekre – itt épp egy mosdóba.

 

A megoldás: SE 8 szekrény tengernyi tartozékkal

Nagy kihívást jelentett a kapcsolószekrény-rendszer, amelyet a legszűkebb helyekre kellett telepíteni. A FUNA ezekbe kellett, hogy beépítse az összes LED vezérlőelemet és villamos berendezéseket. A korábbihoz hasonló elv érvényesült ezúttal is: „Ha egy szekrényrendszer nem kínál megfelelően rugalmas lehetőségeket, bajban vagyunk.” – mondja Andreas Köhler. „A Rittal SE 8 szekrényrendszerével és a mi telepítési megoldásunkkal sikerült a rendkívül nagyszámú komponenst úgy beépítenünk, hogy páratlan rugalmasságot tudtunk biztosítani az ügyfelünknek.” – tette hozzá. A megrendelő kívánsága szerint egy precízen strukturált, világosan áttekinthető kiépítést kellett megvalósítani, amely természetesen a FUNA számára is elvárás volt, a jövőbeni üzemeltetést, az esetleges átalakításokat és a karbantartásokat tekintve. Az SE 8 egyik roppant nagy előnye a sokoldalúsága, amely rugalmas belső kiépítést garantál standardizált modulokat használva. A rendszertartozékok óriási palettájának köszönhetően számtalan variáció építhető ki gyorsan és megbízhatóan.

A FUNA által a legszűkebb helyekre is beépített dimmer szekrények a Rittal SE 8 szabadonálló szekrényrendszerén alapulnak

A sorolt szekrényektől eltérően, amelyek eltávolítható oldallapokkal rendelkeznek, a Rittal SE 8 szabadonálló szekrény két oldallapja és teteje egyetlen acéllemezből van hajlítva. Ez megkönnyíti a kezelést, hiszen nem szükséges az oldallapokat egyenként felszerelni. A hátfal viszont felcsavarozható, ami megkönnyíti a szekrényhez való hozzáférést. A TS 8 sorolt rendszerhez hasonlóan az integrált alapváz számos kábelbevezetési lehetőséget támogat. Az SE 8 rendszer ajtajai és lábazata tökéletesen megegyezik a standard TS 8 rendszerével. Ezen felül olyan további előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, mint a váz automatikus potenciálkiegyenlítése a hátlappal és a bevezetőlemezzel. A szerelés során a festékbevonatba belevájó speciális érintkezőelemek garantálnak megbízható elektromos összeköttetést. Ez a megoldás jelentős költséget és szerelési időt takarít meg.

Rend uralja a látképet: a szekrénybe szerelt dimmer vezérlőelemek kitöltik a szekrényt, mégis rendezettséget sugároznak

 

Egyetlen szériatermék a legtöbb igényre

„Könnyű dolgunk volt az SE 8 családdal, hiszen a szekrényrendszerrel kapcsolatos igényeink mintegy 80-90%-át standard, sorozatgyártott Rittal komponensekkel ki tudtuk elégíteni.” – mondta a telepítő vállalat igazgatója. A FUNA előnyét fokozta a szekrényrendszer rendkívüli modularitása, különösen ami a hajózó társaságok által használt különféle zárszerkezeteket illeti. „A modularitás és rugalmasság tekintetében a Rittal rendkívüli versenyelőnyt biztosít a piacon, ez pedig valódi hozzáadott értéket jelent a számunkra és az ügyfelünk számára is.” – jelentette ki Köhler. Példaként kiemelte, hogy a dimmer szekrényeket jellemzően úgy építik ki, hogy a telephelyükön előszerelik és szinte készre kábelezik, de előfordul, hogy „last minute” módosítást kell elvégezni egy, már a helyszínre tartó szekrény installáción. Ekkor csak kiválasztják a Rittal tartozékok közül a megfelelőt, és villámgyorsan el tudják végezni a módosításokat. „Mindig igyekszünk standard komponenseket használni, hogy biztosítani tudjuk, hogy a rendszereink tíz, vagy akár még több évig is karbantarthatók legyenek. Ez a fő oka annak, hogy a FUNA továbbra is olyan vezető rendszerszállító partnerekkel szeretne együtt dolgozni, mint a Rittal.” – fejtette ki Andreas Köhler.

www.rittal.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek