Fogadóelőny

Fogadóelőny a wimbledoni tető alatt

2015. január 30., péntek, 20:05

Címkék: Datapaq hőelem hőmérsékletprofil Wimbledon

A Datapaq méri a reflektorfény hőmérsékletét Cambridge, Egyesült Királyság – Ha egy wimbledoni esős meccsnapon mégis előbújik a nap, a centerpálya tetejét visszahúzzák. Ennek előfeltétele a fényszórók lehűlése, ami a biztonsági követelményeken túl esztétikai megfontolások miatt is ajánlott, hiszen az 1000 W teljesítményű fényszórókat közvetlenül a tetőgerendákra szerelték és a szerkezet túl közel kerül a hőforráshoz a tető visszahúzása közben.

Az All England Club számára a centerpályát építő Galliford Try vállalkozás a hőmérsékletmérés szakértőjének számító Datapaq-hoz fordult annak érdekében, hogy a fényszórók hőmérsékletének a tető visszahúzásához szükséges kritikus 100 °C alá csökkenéséről megbizonyosodhasson. Kevin Stephens, a Datapaq mérnöke szezonkezdet előtt méréseket végzett két lámpa felett és közelében elhelyezett három hőelemmel.

A tető visszahúzásával napfény önti el a wimbledoni tenisztornát

Kép: © AELTC / Thomas Lovelock

A szenzorokhoz 10 méteres zárókábelekkel csatlakozó Q18 típusú adatgyűjtő 2 s mintavételi frekvenciával alkot hőmérsékletprofilt. Egy notebook és a Datapaq speciális Insight szoftvere segítségével Stephens kiolvasta és kielemezte az adatokat, olyan események bejelölésével, mint „a fények kikapcsolva”, vagy „a szenzor elmozdult”. Az analízis azt igazolta, a világítás lekapcsolása után előírt fél óra várakozás valóban szükséges a műveletet biztonságos végrehajtásához. Eugene McCormick, a Galliford Try vezető projektmenedzsere ezzel kapcsolatban megjegyezte: „Most már pontos adatokkal rendelkezünk a sugárzó hőre vonatkozóan. Az információkat a No. 1 Court pálya tetejének tervezésekor is hasznosítani fogjuk.”

Felhasználóbarát és rendkívül pontos hőmérsékletmérő készlet

A Datapaq egy, az összes szenzor több mint két és fél órás hőmérsékleti görbéjét tartalmazó teljes jelentést készített, amelyben a reflektorok először közel két órán át működtek, majd lekapcsolták és hűlni hagyták őket.

Datapaq Ltd

Blankenburger Strasse 135
13127 Berlin
Germany
WILKE Stephan
Phone : +49 30 47 80 08 - 412
Fax : +49 30 47 102 51
Stephan.Wilke@raytek.de

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek