Magyarország és a led technológia

2012. december 17., hétfő, 09:06

Címkék: elektromos fényforrás general electric LED

A hagyományos fényforrásgyártás helyett egyre inkább a takarékos, azon belül is a ledes technológiára helyeződik a hangsúly a General Electric fényforrás üzletágának magyarországi tevékenységében, miközben a termékek fejlesztésében és gyártásában hosszú távon is meghatározó szerep jut Magyarországnak.

A led technológia, amelyet éppen a General Electric (GE) fejlesztőmérnökei találtak fel évtizedekkel ezelőtt, túl van a gyermekkorán, eddig hagyományos fényforrásgyártásról beszéltünk, de ez már egy elektronikai termék, ami teljesen más technológiát követel. A budapesti kutatóközpontban 200 mérnök folytat kutatás-fejlesztési tevékenységet, nagyrészük kizárólag már a led jövőjével foglalkozik – fejtette ki mondta Hutter Iván, a GE Fényforrás Üzletága európai, közel-keleti és afrikai régiójának általános igazgatója.
Hozzátette, hogy a kormánnyal történt megállapodás alkalmából bejelentett járulékcsökkentés - amely szerint a jövő év elejétől a kutatás-fejlesztésben dolgozók esetében eltörlik a 28,5 százalékos munkáltatói közterhet - a GE és Magyarország számára is nagy jelentőségű lépés. A döntés az ország versenyképességét javítja, de egyben a cég további növekedését is elősegíti.
Az elmúlt években a fényforrás üzletágában jelentős létszámleépítések történtek Magyarországon, a hagyományos izzók piacról történő kivonása miatt mára mintegy 6 ezerre csökkent az  üzletágban foglalkoztatottak száma. Hutter Iván ennek kapcsán elmondta: hat magyarországi gyáruk közül továbbra is a nagykanizsai a legjelentősebb, ahol a technológiai fejlesztést követően néhány hónapja elkezdődött a ledes termékek gyártása, s ma már négy különböző termék készül a zalai városban.
Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a hagyományos lámpák gyártása után a korszerű ledek készítésére áttérést az a tudás, azok a minőségi alapok teszik lehetővé, amelyekkel rendelkezve a nagykanizsai gyár versenyképesen tudja alkalmazni ezt a technológiát.
Hutter Iván jelezte: az idén mintegy 300 millió darab fényforrást gyárt a GE, ezek a termékek Magyarországról áramlanak ki az európai, a közel-keleti és az afrikai piacra; a led gyártásban az országnak vezető szerep jut Európában. A vállalat stratégiája, hogy led rendszereket fejlesztő és komplett megoldásokat biztosító céggé alakuljon át, a fejlesztések és az infrastruktúra modernizálása révén pedig ugrásszerűen növekvő hatékonyságot érjen el - fejtette ki.

MTI

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek