ENERGIA

Még mindig a víz az úr

A Víz Koalíció civil hálózat tanulmánya szerint Magyarországon a hálózati vízveszteség átlagosan 21 százalék, de van, ahol az ivóvíz 60 százaléka tűnik el a rendszerből. A teljes magyar vízhálózat felújítása ezermilliárd forintos nagyságrendű munka lenne, de kis lépésekkel is közeledhetünk a pazarlás megszüntetése felé: a nagy teljesítményű szivattyúk kopásálló védőbevonatolása szignifikáns hatásfokjavulást eredményez néhány hónapos megtérüléssel. Erre mutatott be egy friss, hazai példát Takács Lőrinc, a Henkel Magyarország Kft. Ipari Ragasztástechnika műszaki tanácsadója és Kalászi László, a Bakonybúvár Kft. ügyvezető igazgatója.

Új innovációkat és együttműködéseket jelentett be párizsi rendezvényén a Schneider Electric

A mérnöki és működési adatokat integráló új platform, a háztartási energiamenedzsmentet új szintre emelő vezérlőegység, az elektromos autózás terjedését támogató töltők és szoftver – többek között ezeket az újdonságokat jelentette be a Párizsban rendezett „Innovation Summit World Tour” rendezvényén a Schneider Electric. A vállalat bejelentette a Sustainability Impact Award idei győzteseit, illetve egy új program elindítását is.

Pazarlásból nem lesz szalonna

Az osztrák családi vállalkozás leányvállalataként működő Tamási-Hús Kft. 2007-ben kezdte meg működését Tamásiban, és füstölt szalonna, főtt szalonna és a sült, úgynevezett crispy bacon szalonna gyártására specializálódott. Magyarország piacvezető bacongyártója olyan beruházások és fejlesztések mellett kötelezte el magát, amelyek a zöldebb termelés irányába mozdítják el a vállalat működését. A legutóbbi fejlesztési projektjükről Lukács Gábort, az ELSZÖV-Automatika Kft. kivitelezési üzletág igazgatóját kérdeztük.

Az adatközpontokba is elhozza a körforgásos gazdaságot a Schneider Electric és a Digital Realty együttműködése

Jelentős mértékben csökkenő CO2-kibocsátás, a berendezések élettartamának meghosszabbítása, fenntarthatóbb működés – többek között ezekkel az előnyökkel jár a Digital Realty párizsi adatközpontjában a Schneider Electrickel való együttműködés. A két cég célja, hogy kidolgozzanak egy olyan programot, amely a Digital Realty többi európai telephelyén is lehetővé teszi a körforgásos gazdaság elveire épülő fejlesztések alkalmazását.

Panasonic tápegységek ‒ a kínált megoldások áttekintése

A modern világban az olyan alapvető elektronikus alkatrészek, mint az ellenállások, kondenzátorok és induktorok, gyakran háttérbe szorulnak az általánosan alkalmazott mikroprocesszorok mellett. Pedig ezek a látszólag jelentéktelen alkatrészek alkotják az alapot, amelyek nélkül egyetlen fejlett elektronikus rendszer sem létezhetne. Nekik köszönhetően végezhetők el az elektronikus áramkörök alapvető feladatai és funkciói.

Méghogy a kapusnak nem kell sportosnak lennie? A kapus legyen a csapat legjobbja!

A kapus a modern futballban már nemcsak az egyes számú játékos, hanem a támadások kiindulópontja. Egy poszt, amely a siker első számú kritériuma, és ahol hiba nem létezik. Nem lehet igaz ugyanez az ipari kapuk világára is? Mindig szem előtt vannak, működésük szinte már evidencia, fontosságukra pedig csak akkor érzünk rá, amikor megszűnik a szabad átjárás lehetősége. Hogyan felelhet meg egy kapugyártó a 21. század elvárásainak? A világ leggyorsabb ipari kapuját gyártó német EFAFLEX cég gyorskapuit forgalmazó EFAFLEX Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, Köbli Attila válaszolt ez irányú kérdéseinkre.

Ipari automatizálás: Idén is díjazta partnereit a Schneider Electric

Kihirdették a Schneider Electric „2023 Global Alliance Excellence Awards” díjának nyerteseit, összesen 7 kategóriában adtak át elismerést. A cég kiemelkedően teljesítő partnerei innovatív kezdeményezésekkel, megoldásokkal és szolgáltatásokkal támogatták ügyfeleiket az ipari automatizálás digitalizálásában.

Új lendületet ad a „zöld” IT törekvéseknek a Schneider Electric innovációja

Modell-alapú, automatizált fenntarthatósági jelentéstételi funkcióval bővül a Schneider Electric EcoStruxure IT adatközponti infrastruktúra menedzsment szoftvere. A fejlesztés lehetővé teszi az adatközpontok energiaigényének pontosabb felmérését, ennek alapján cselekvési tervek összeállítását, illetve a naprakész adatok révén támogatja a jogszabályi elvárásoknak való megfelelést is.

BOPLA Bocube sorozatú házak

A BOPLA a villamos berendezések, ipari és elektronikai berendezések számára készült, csúcsminőségű, de könnyen kezelhető házak elismert gyártója. A Bocube sorozat tükrözi a vállalat fáradhatatlan, innovációra való törekvését.

Eljött a mikrogrid ideje

Bemutatkozik a jövő energiaellátásának alapegysége: intelligens energiagazdálkodási megoldással az áramhálózattól részben független, költséghatékony villamos rendszerek alakíthatóak ki.

Mikrogrid – az energiamenedzsment jövője

1998 óta március 6-án tartjuk az Energiahatékonysági Világnapot, melynek célja a tudatos, megfontolt energiafelhasználás előremozdítása. A vonatkozó európai uniós direktíva értelmében 2030-ig 55 százalékkal csökkentendő az emisszió az 1990-es szinthez képest, 2050-re pedig a cél nem kevesebb, mint a teljes klímasemlegesség elérése. A megújuló energiaforrások további fejlődésével kapcsolatos kihívásokra pedig a független kisfeszültségű elosztóhálózatok, azaz a mikrogridek fejlesztése egy potenciális és ígéretes válasz, amelyek működésébe Vass József, a Siemens Zrt. szakértője vezetett be minket.

Fenntarthatóság-optimalizálás az ivóvíz- és szennyvízágazatban

Az ABB bevezette az ABB Ability™ OPTIMAX® energiagazdálkodási megoldását az ivóvíz- és szennyvízágazat számára, melynek segítségével az üzemeltetők meghatározhatják a telephelyeken belüli elkerülhető energiaveszteségeket. A digitális optimalizáló eszköz több eszköz összehangolt vezérlésével, valamint az adatok és a folyamatok láthatóságával csökkentheti az energiafelhasználást és az energiaköltségeket.

A Provim lett a hazai fődíjas a Schneider Electric fenntarthatósági versenyén

Második alkalommal hirdette meg Magyarországon a partnerei fenntarthatósági törekvéseit és eredményeit elismerő Sustainability Impact Award for Partners (SIAP) pályázatát a Schneider Electric. Az idei díjátadón három vállalkozás vehetett át elismerést, a fődíjat a KÉSZ Csoporthoz tartozó Provim Kft. nyerte el, így hazánkból ők vesznek részt a megmérettetés európai fordulójában.

Helyi rugalmassági piacot tesztelnek Róma villamosenergia-hálózatán

A RomeFlex projektben a növekvő energiaigényekre készítik fel a város elektromos infrastruktúráját, a Siemens közreműködésével.

Hol szökik az energia?

A világon megtermelt villamos energia nagy részét az ipar használja fel, elsősorban a villanymotorok (szivattyúk, ventilátorok, meghajtások stb.) üzemeltetésére. Az emelkedő energiaárak és a CO2-kibocsátás csökkentésének követelménye miatt a vállalatok egyre inkább a fenntartható megoldásokat keresik, de a megtérülést megbízható számításokkal kell igazolni. Gondi Barnabás, a Gondi-Unitech Kft. ügyvezető igazgatója nem áll hadilábon a számokkal, és olyannyira a minőségre és a megbízhatóságra helyezi a hangsúlyt, hogy még egy új motormárkát is alapított Magyarországon.

Megbízható Energiaellátás - 100%-os rendelkezésre állás a tápellátásban

Az ágazatok egyre nagyobb mértékű villamosításával, hálózatba szervezésével és automatizálásával egyre nagyobb a függőség a megbízható áramellátási megoldásoktól, hiszen a nem tervezett üzemleállások magas költségeket okoznak. Tarts velünk és tudd meg hogyan szolgáltass megbízható energiát a váratlan leállások elkerülése érdekében!

A tervezettnél gyorsabban halad fenntarthatósági céljai megvalósításával a Schneider Electric

Nagyot lépett előre fenntarthatósági célkitűzései teljesítésében a múlt évben a Schneider Electric, ennek köszönhetően a társaság az eredetileg tervezettnél jobban áll vállalásai megvalósításával. A cég több mint 550 millió tonna CO2-kibocsátás elkerülésében segítette ügyfeleit, a csomagolás közel kétharmadánál pedig már kartonpapírral helyettesítették az egyszer használatos műanyagot.

Az energiafogyasztás pontos mérése ipari üzemekben

A STEGO bemutatta a Smart Sensor Current ESS 076 intelligens érzékelőt, amely számos olyan kihívásra megoldást kínál, amivel az üzemek üzemeltetői szembesülnek. IO-Link érzékelőként az ESS 076 lehetővé teszi a paraméterek gyors beállítását és valós idejű adatok továbbítását. A kiegészítő 4–20 mA interfésznek hála, az ESS 076 könnyen integrálható a jelenlegi projektekbe.

Új napelemparkot helyeztek üzembe a Hödlmayrnél Győrben

Új napelemparkot helyezett üzembe a Hödlmayr Győrben, ami a járműlogisztikai vállalat következtesen végrehajtott fenntarthatósági stratégiájának újabb állomása. A beruházás következtében az éves áramfelhasználás 35 százalékát megújuló energiaforrásokból tudják fedezni, és éves szinten 60 tonnával csökkentik a széndioxid-kibocsátást.

A körforgásos gazdaság példaképei között a Schneider Electric

Idén első alkalommal nevezte meg a körforgásos gazdaság megvalósításában élen járó vállalkozásokat a Világgazdasági Fórum és a McKinsey, a megtisztelő címet a Schneider Electric is elnyerte. A cég 2017 óta több mint félmilliárd tonna CO2 kibocsátásának elkerüléséhez segítette hozzá ügyfeleit, gyárainak több mint fele pedig 99 százalékban újrahasznosítja a hulladékot.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Legfrissebb
Legolvasottabb
Média Partnerek