Akár 60 százalék energiamegtakarítás a legmodernebb kompresszorral?

Az Atlas Copco legújabb kompresszorának merész ígérete mögött a tervezőmérnökök hosszú és alapos munkája rejlik

2022. április 15., péntek, 06:00

Címkék: atlas copco energia energiafelhasználás energiafogyasztás energiahatékonyság energiamegtakarítás energiaracionalizálás kompresszor sűrített levegő

A Svédországban alapított, csaknem 150 éves Atlas Copcónál a fenntarthatóság mint vállalati célkitűzés már évtizedes hagyományokkal rendelkezik. Nemcsak az a cél, hogy maga a gépgyártó multi minél kisebb környezeti hatással működjön: az általa kínált berendezéseket úgy tervezi és gyártja, hogy az ügyfeleinél is kimutatható energiamegtakarítást és a lehető legkisebb karbonlábnyomot biztosítsanak.

Példa erre a VSD- (változtatható fordulatszámú meghajtás) technológia, amelyet először 1994-ben vezettek be, majd a kompresszorválasztékot a folyamatos fejlesztések nyomán egyre újabb és hatékonyabb gépekkel bővítették.

Változó fordulatszámú kompresszorok – a fix sebességű modellekhez képest először 35%, 2013-ban 50% és most 60% energiamegtakarítást biztosít

Nemcsak a vállalat üzemeltetési költségeit leszorítandó, de az egyre szaporodó előírások és a pályázati feltételek miatt is napirenden van az energiatakarékosság és a karbonlábnyom csökkentése minden cég életében.

Az Atlas Copco VSDS kompresszora éppen ebben segíti a felhasználókat. A VSDS technológia, amelyet a kisebb (22–37 kW) teljesítményű kompresszorokban vezettek be, több innovatív megoldást egyesít. Maga a berendezés az állandó fordulatszámú modellekhez képest akár 60%-os energiamegtakarítást biztosít, miközben akár 21%-kal nagyobb légszállításra (FAD) képes. Továbbá nagyon csendes: a csupán 63 dB-es hangszintnek köszönhetően a gyártás helyén is elhelyezhetők a kompresszorok, nincs szükség külön kompresszorházra. A meglepő számra sok szakember felkapja a fejét, és jogosan.

A GA 22-37 VSDS belső felépítése

Mi a VSDS-technológia titka?

  1. A meghajtás: Az Atlas Copco szabadalmaztatott csavarelemét újratervezték, így az IE5 motorral együtt újabb szintre emeli a hatékonyságot. Plusz IP66-os védettségi szintet biztosít a porral és a szennyeződésekkel szemben.
  2. Az inverter: A Neos Next inverter a korábbi modellekben a motor fordulatszámát szabályozta. Ezt kiterjesztették a ventilátor és a hőmérséklet (közvetlenül a termosztatikus vezérlőszelep) szabályozására is. Így a kompresszor mindig optimális olajbefecskendezési hőmérsékleten működik. Ez fokozza a hatékonyságot és kiküszöböli a kondenzáció veszélyét a sűrítőelemben. Az intelligens leeresztőket is a Neos Next vezérli. Így jelentős teljesítmény- és hatékonyságjavulás érhető el a hagyományos időzített ciklusokhoz képest. Mivel nyomon követi a leeresztési ciklusok számát, látható, hogy mikor szükséges a karbantartás.
  3. Áramlásnövelési üzemmód: A maximális kapacitás túllépése más kompresszorok esetén nyomásveszteséghez, de akár a teljes gyártósor leállásához is vezethet. A GA VSDS képes ideiglenesen túllépni a határértékeket, negatív következmények nélkül.
  4. Vezérelhetőség és felügyelet: Az Elektronikon Touch rendszer felhasználóbarát, többnyelvű kijelzővel rendelkezik, és számos funkciót kínál a teljesítmény maximalizálására. Az opcionális Equalizer 4.0 segítségével akár hat kompresszor is kezelhető egy levegőhálózaton belül. A SMARTLINK-rendszer valós idejű távoli állapotfelügyeletet, teljesítményadatokat és betekintést, szervizidővonalat, karbantartási figyelmeztetéseket és online erőforrásközpontot biztosít. A GA VSDS teljes mértékben OPC UA-kompatibilis, ezáltal zökkenőmentesen és biztonságosan integrálható a gyártási folyamatba.

A drága bizony jobban megéri: a beszerzési ár csak töredékét teszi ki az élettartam-költségnek

A VSDS-technológia nagyban hozzájárul a felhasznált villanyáram csökkentéséhez. De az Atlas Copco más hatékony megoldásokat is kínál a takarékosságra: energia-visszanyerési megoldásaival a kompresszor energiája kétszer is felhasználható. A sűrített levegős rendszerből nyert 70–90 °C-os meleg víz használható tisztálkodási célokra és helyiségek fűtésére, de különösen alkalmas gyártási alkalmazásokhoz.

A cég ajánlása szerint az 5 évnél régebbi VSD gépek cseréjét is érdemes megfontolni, mert már azoknál is kimutatható hatékonyságnövelés érhető el. A vállalat szakemberei ingyenes méréssel támogatják a sűrített levegős rendszer optimalizálását, melyre az alábbi linken jelentkezhetnek az ügyfelek: https://www.atlascopco.com/hu-hu/compressors/CustomerBenefit/VSD-at/register-for-measurement1.html

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

26 év után adja át a stafétát a Phoenix Contact Kft. ügyvezetője

Média Partnerek