EMO Hannover 2013 – inspiráló technológiák

VDMA Kongresszus „Intelligensebb gyártás” címmel napjaink gyártástechnológiáinak lehetőségeiről

2013. szeptember 17., kedd, 09:16

Címkék: CPS EMO Hannover energiahatékonyság Festo intelligens gyártás járműipar kommunikáció lean

Az EMO Hannover 2013, a világ első számú fémmegmunkálási szakvásárának kiállítói a látogatók inspirálását célozták meg. Így érthető, hogy „Inspiráló technológia” mottóval rendezik meg az „Intelligensebb gyártás” témáját tárgyaló 4. VDMA Kongresszust, amelynek idén először ad helyet az EMO Hannover.

 
Mostanában a nagy felhajtásnak örvendő Industry 4.0 témája köré felépített kongresszusok korszakát éljük. Ez azonban korántsem a legfontosabb a Frankfurt am Mainban székelő Német Gépipari Szövetség (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V. – VDMA) képviselője szerint. Ezért az „Inspiráló technológia” mottóval, szeptember 16-án és 17-én jelentkező, „Intelligensebb gyártás” címet viselő VDMA kongresszus három fogalom köré csoportosul, melyek együttesen meghatározói az intelligens gyártásnak: kiválóság, hatékonyság és intelligencia. A kongresszus támogatója a Német Szerszámgépgyártók Egyesülete (VDW), amely az EMO Hannover szervezésében is részt vesz. – Az idei EMO Hannover fő témája az „Intelligencia a gyártásban”. A kongresszus ezért tökéletes kiegészítője a kiállításnak, hiszen a kongresszus résztvevői közvetlenül szemügyre vehetik az ott említett megoldásokat az EMO csarnokaiban – mondta a VDW ügyvezető igazgatója, dr. Wilfried Schäfer.
 
Hannover 2013 – mindenki oda igyekszik
 

Inspiráló járműipar

A járműiparra különösen jellemző a szigorúan környezetbarát, fenntartható és intelligens termelés. Dr. Hubert Waltl, a Volkswagen wolfsburgi székhelyű Gyártási és Logisztikai Részlegének márkaigazgatója szerint egy dolog biztos: „az új Golf modell gyártása során már elindultunk az Industry 4.0 irányába, és bizonyos részeit már alkalmazzuk a gyakorlatban. Ennek kapcsán jelentős tapasztalatokat szereztünk arra vonatkozóan, hogy mit is jelent a gyártósorok üzembe helyezése a hálózati gyártási műveletekben. Teljesen biztosak vagyunk abban, hogy ezzel az innovatív megközelítéssel jó úton járunk.” A vezető kutatók egyértelműen nem kevesebbre tartják az okos gyárat, mint kvantumugrásra. – A téma teljesen új, hiszen csak most nyílt lehetőségünk arra, hogy mindazt átültessük a gyakorlatba, ami több mint egy évtizede még egyszerűen lehetetlennek tűnt. Valójában alkalmazunk már néhány igen izgalmas koncepciót és technológiát, de ezek mellett sok új elképzelést is megismerhetünk – mondta dr. Thomas Bauernhansl professzor, az Ipari Gyártási és Menedzsment Intézet (IFF) és egyben a stuttgarti Fraunhofer Gyártástechnológiai és Automatizálási Intézet (IPA) Igazgatója.
 

CPS: a holnap ipari gyártási műveleteinek vezérmotívuma

A Bitkom, a VDMA és a ZVEI (Német Elektromos és Elektronikai Ipar Központi Szövetsége) ipari szakszervezetek által szponzorált Industry 4.0 platform célja megbirkózni ezzel a feladattal szektorközi alapon. Az erre a célra felállított munkacsoportot Rainer Glatz, a VDMA munkatársa vezeti. A VDMA Elektromos Automatizáció és Szoftverek Speciális Részlegeinek ügyvezető igazgatója a negyedik ipari forradalmat olyan interdiszciplináris jelenségként definiálja, ami ahhoz kapcsolódik, hogy informatika hiányában nem tudunk eleget tenni a kiválóság, hatékonyság és intelligencia által ránk szabott feladatoknak. – Ez egy mindent felölelő témakör, ami az ipari gyártási műveletek összes területét áthatja – magyarázta Glatz. A VDMA szakértője ebben a vonatkozásban fontosnak tartja megemlíteni a kiberfizikai rendszereket (CPS) is, amelyek házasítják a hagyományos gyártási folyamatokat az információs és kommunikációs technológiával, méghozzá olyan módon, hogy a gépek, gépsorok,  alkatrészek és termékek (azaz mindezek) képesek egymással az internetes kommunikációhoz hasonló módon, elektronikus úton (például RFID címkék segítségével)  kommunikálni. Glatz az okos gyárat azon „alkalmazástartományok” egyikeként említi, melyeket a CPS rendszerek használnak az alkalmazási környezetben. – Ez a technológia egyaránt jól alkalmazható közúti szituációkban a mobilitás fokozására, illetve logisztikai folyamatokban, vagy akár okoshálózatként az energiagazdálkodásban – fejtette ki Glatz.
 
Magyarországról is sokan keresik fel az EMO szakvásárt
 

Újragondolt energiahatékonyság

Az Industry 4.0-hoz hasonló módon az energiahatékonyságot sem árt újragondolnunk – kezdve a hatékony felhasználástól a megújuló energiaforrásokon át egészen a zárt ciklusú rendszerekig. Az ehhez vezető új megközelítéseket mutatja be a kongresszus „Hatékonyság: fenntartható és erőforrás- gazdaságos gyártás” című programpontja. Mindezek mellett az EMO Hannover alkalmával a Fraunhofer Társaság bemutatja vonatkozó kutatásainak jelenlegi állását. Az utóbbi években a karcsúsított gyártás (lean production) és a rugalmas értéknövelési láncok meglehetősen igazságtalan módon a háttérbe szorultak, aminek okán a konferenciák egyik témája a kiválóság lesz. A Festo AG új, a cég esslingeni központjának közelében, Scharnhausenben épülő új technológiai üzeme fogja hamarosan szemléltetni, hogy a jövőben hogyan is fog kinézni egy karcsúsított, intelligens és hatékony gyártási művelet. – Az új építésű üzemével a Festo egy zászlóshajónak nevezhető létesítményt helyez üzembe, optimális anyagáramlással és értéknövelő folyamatokkal. Ugyanakkor az integrált technológia és a termékfejlesztési munkálatok számára szükséges térbeli előfeltételek megteremtésével láthatóvá tesszük innovatív erőinket. Mindemellett az optimalizált folyamatnak és a szigorúan újraközpontosított kulcsfolyamatoknak köszönhetően jelentős mértékben képesek vagyunk javítani a piacra jutási időn – mondta dr. Eberhard Veit, a vállalat igazgatóságának elnöke.
 
Ha a gépek beszélni tudnának... – közel állunk hozzá, itt az Industry 4.0
 
A látogatók a 2014-es felavatásig nem láthatják a technológiai üzem részleteit, egy dolog azonban már most is meglehetősen biztosnak tűnik: az Industry 4.0 kiemelt szerepe mellett, ez a projekt ismét bionika vonatkozású lesz. Ez teljes mértékben összhangban van dr. Veit tipikusan gyakorlatias sváb hitvallásával, aki ez év elején az alábbiakra kérte az ipari szektorban tevékenykedő kollégáit: „Ideje lenne véget vetnünk az amatőr hozzáállásnak, és ténylegesen alkalmazni az Industry 4.0-át a gyakorlatban.” A kezdeti betekintéseket a Festo stratégiájába dr. Peter Post professzor, a Vállalati Kutatási és Program Stratégia vezetője teszi majd lehetővé, aki az „Inspiráló Technológia” IP Kongresszus alkalmával mutatja be a „az intelligens gyártásra tanítható rendszereket”.
 
 
Fókuszban a fémmegmunkálás
 

Az emberierőforrás-tervezés új szerepe

Függetlenül attól, hogy a jövő létesítményei okos gyárak, karcsúsított gyártást képviselő vagy E³ üzemek lesznek-e, lesz egy közös nevezőjük: magasan képzett személyzet és megfelelő fejlesztési terv hiányában sikertelenségre vannak ítélve. Ezt a problémát egy a német szövetségi kormány által szponzorált projekt, az Industry 4.0 kezdeményezés keretében kívánják megoldani. Ennek célja a hálózatban működő, sokoldalú, önszervező kapacitásrugalmasság elérése a kiberfizikai rendszerekben (CapaflexCy), melynek segítségével a vállalatok együtt szabályozhatják gyártási kapacitásukat és a személyzetet a gyors, szükséglet által vezérelt, vállalatközi reakció érdekében. A stuttgarti Fraunhofer Munkaerő-gazdálkodási és Szervezési Intézetének (Fraunhofer IAO) égisze alatt a projektbe olyan üzleti partnereket is bevontak, mint az SAP Research és a SAP MES, vagy a schwerini Trebing & Himstedt Prozessautomation GmbH & Co. KG szakértői. – Amivel itt szemben állunk az, hogy az egyes tételméret irányába mutató trendet és az ezzel járó, rugalmas gyártás iránt mutatkozó igényt nem lehet továbbra is túlórázással és alkalmi munkavállalók igénybevételével kielégíteni, hanem mindezt elsősorban a meglévő személyzet és internetes kommunikáció segítségével kell megoldani – fejtette ki Ulf Kottig, a Trebing & Himstedt marketingigazgatója. A CapflexCy csapata erre a célra fejleszt alkalmazásokat, például mobil terminálokhoz, melyeken keresztül a személyzet ütemterv információkat kérhet a munka tartalmára, a megrendelésre, a szóban forgó ügyfélre, fizetési módra és egyéb paraméterek pontos részleteire kiterjedően. A gyártástechnológia folyamatban lévő fejlesztéseinek ismertetéséhez a Trebing & Himstedt csapata mutatja be néhány intenzív kutatómunka részleteit az EMO Hannover 2013 kiállítás alkalmával.
 
 
Nikolaus Fecht szakújságíró, Gelsenkirchen
www.emo-hannover.de
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

26 év után adja át a stafétát a Phoenix Contact Kft. ügyvezetője

Média Partnerek