ENERGIAGAZDÁLKODÁS

A tervezettnél gyorsabban halad fenntarthatósági céljai megvalósításával a Schneider Electric

Nagyot lépett előre fenntarthatósági célkitűzései teljesítésében a múlt évben a Schneider Electric, ennek köszönhetően a társaság az eredetileg tervezettnél jobban áll vállalásai megvalósításával. A cég több mint 550 millió tonna CO2-kibocsátás elkerülésében segítette ügyfeleit, a csomagolás közel kétharmadánál pedig már kartonpapírral helyettesítették az egyszer használatos műanyagot.

Az energiafogyasztás pontos mérése ipari üzemekben

A STEGO bemutatta a Smart Sensor Current ESS 076 intelligens érzékelőt, amely számos olyan kihívásra megoldást kínál, amivel az üzemek üzemeltetői szembesülnek. IO-Link érzékelőként az ESS 076 lehetővé teszi a paraméterek gyors beállítását és valós idejű adatok továbbítását. A kiegészítő 4–20 mA interfésznek hála, az ESS 076 könnyen integrálható a jelenlegi projektekbe.

Új napelemparkot helyeztek üzembe a Hödlmayrnél Győrben

Új napelemparkot helyezett üzembe a Hödlmayr Győrben, ami a járműlogisztikai vállalat következtesen végrehajtott fenntarthatósági stratégiájának újabb állomása. A beruházás következtében az éves áramfelhasználás 35 százalékát megújuló energiaforrásokból tudják fedezni, és éves szinten 60 tonnával csökkentik a széndioxid-kibocsátást.

A körforgásos gazdaság példaképei között a Schneider Electric

Idén első alkalommal nevezte meg a körforgásos gazdaság megvalósításában élen járó vállalkozásokat a Világgazdasági Fórum és a McKinsey, a megtisztelő címet a Schneider Electric is elnyerte. A cég 2017 óta több mint félmilliárd tonna CO2 kibocsátásának elkerüléséhez segítette hozzá ügyfeleit, gyárainak több mint fele pedig 99 százalékban újrahasznosítja a hulladékot.

A meglévő technológiákkal is nagyot léphetünk a klímavédelmi célok megvalósítása felé

Ambiciózus célkitűzést fogalmazott meg a héten az Európai Bizottság, javaslatuk szerint ugyanis 2040-ig az 1990-es szinthez képest 90 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását a közösségben. A cél eléréséhez kulcsfontosságú az energiahatékonyság növelése és az olyan innovációk, mint például a Schneider Electric újítása, aminek köszönhetően a szén-dioxidnál is sokkal szennyezőbb SF6 gázt tiszta levegőre lehet lecserélni.

25%-os növekedéssel új, 87 millió eurós bevételi rekordot döntött a COPA-DATA 2023-ban

A COPA-DATA, az ipari- és energiaautomatizálási szoftverek vezető szállítója jelentős mérföldkövet ért el 2023-ban a rekordot jelentő, 87 millió eurós bevétellel. Ez a figyelemre méltó eredmény vállalat innovációs erejének és az ügyfelek iránti elkötelezettségének elismerése.

Üzembiztonság és energiahatékonyság – az Ön üzeme hogyan vizsgázna a gyakorlatban?

Az elektromos rendszerek zökkenőmentes működésének és az üzemzavarok kockázatának csökkentése érdekében egyre több iparcég építtet be nagy megbízhatóságú energiaelosztási berendezéseket. Modern hálózatszimuláció segítségével pedig már az üzembe helyezés előtt tesztelhetőek a megálmodott rendszer működési jellemzői. Kőhegyi Attilát, a Kőhegyi Mérnöki Iroda Kft. ügyvezető helyettesét a villamosenergia-elosztási rendszerek megtervezésének folyamatáról kérdeztük, amelyet többek között két vezető, nemzetközi autóipari szereplő magyarországi beruházásaihoz is használtak a közelmúltban.

A Pick Arénában a Siemens biztosítja az energiaelosztást

A szegedi sportkomplexum kisfeszültségű energiaelosztási berendezéseit a Siemens biztosította.

Vezető pozícióban a Schneider Electric az energiamenedzsment szoftverek területén

Vezető helyen végzett a Schneider Electric az energiamenedzsment szoftvereket kínáló vállalkozások között a Verdantix kutató- és tanácsadó cég „Green Quadrant: Energy Management Software 2023.” című jelentésében. Ez a pozíció újabb elismerése a vállalat átfogó képességeinek és megoldásainak, valamint a rendszerintegráció kapcsán alkalmazott előremutató megközelítésének.

Energiahatékonysági projektek hűtőkompresszorok számára

Az élelmiszeripari vállalatoknak egyre több elvárásnak kell megfelelniük. A szigorú élelmiszerbiztonsági előírások mellett a vállalatokat az energiaforrások hatékonyabb felhasználására vonatkozó európai és nemzeti követelmények is érintik. Az energiamegtakarítás és a fenntarthatóság egyre fontosabbá válik a hűtőrendszerek tervezése és üzemeltetése szempontjából. Például a hűtéstechnológiában használt csavarkompresszorok teljes fenntartási költségének (TCO) mintegy 80%-át az energiaköltségek teszik ki.

Akár 2000 milliárd dollárt is megtakaríthat a világgazdaság tudatosabb energiamenedzsmenttel

A Világgazdasági Fórum friss jelentése szerint az energiatakarékos megoldások alkalmazása, az energiahatékonyság növelése és az értékalapú együttműködések révén akár 2000 milliárd dollárnyi megtakarítást is elérhet a globális gazdaság. A Schneider Electric a szervezet január 15–19. közötti davosi konferenciája kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy a már rendelkezésre álló technológiák sokkal szélesebb körű alkalmazására van szükség ahhoz, hogy ne váljon kezelhetetlenné az éghajlatváltozás.

400 tonna CO2-dal kevesebb lesz – maradhat?

Éves szinten 400 tonnával lesz kisebb a Schneider Electric Dunavecsén épülő üzemének hűtéséhez és fűtéséhez kapcsolódó CO2-kibocsátás a telepített talajszondás hőszivattyúrendszernek köszönhetően egy hagyományos, gázüzemű rendszerhez képest. A megoldás életciklusra vetített éves költsége mintegy negyede egy gázkazános kialakítás költségének.

Zöld utat kapott a hatékony e-flotta-kezelés

Az elmúlt évek a járműipar földcsuszamlásszerű változásairól szóltak. Az országok, vállalkozások és magánemberek világszerte egyszerre indultak el egy fenntarthatóbb közlekedési modell irányába. De a saját életünkből is tudjuk, hogy még egy magánembernek sincs könnyű dolga, ha a villanyautó gazdaságosságáról kell döntést hoznia. Mi szóljon akkor a cégvezető, aki számára üzletileg és technológiailag is sokkal bonyolultabb a képlet? A dinamikus terheléselosztással működő szoftverrendszerek részben épp a homály oszlatását célozzák. Működésükről Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. e-mobilitási szakértője beszélt a TechMonitor olvasóinak.

Az ABB fejlett teljesítményelektronikai technológiája kulcsszerepet játszik a zöld hidrogén kísérleti projektben

A HyPilot projekt azt bizonyítja, hogy a Hystar által szabadalmaztatott protoncserélő membrán (Proton Exchange Membrane /PEM) típusú elektrolizáló rendszereinek alkalmazásával nagyobb hatékonysággal lehet zöld hidrogént előállítani.

Hatékonyabb klímavédelmet támogató tanulmányt mutattak be a Schneider Electric vezetői a COP28-on

Több mint 100 üzleti és politikai döntéshozó részvételével, a COP28 klímakonferencián megrendezett találkozón mutatta be legújabb kutatásuk eredményeit a Schneider Electric vezérigazgatója, Peter Herweck és elnöke, Jean-Pascal Tricoire. Az elemzés és a cég vezetői is felhívták arra a figyelmet, hogy már rendelkezésre állnak azok az eszközök, amelyekkel jelentősen növelhető az energiahatékonyság és ezáltal csökkenthető a környezetterhelés.

Eltelt az első száz év

Mire elég száz év? 1920-ban 276 GWh volt az ország teljes villamosenergia-termelése, szemben a tavalyi 35 699 GWh össztermeléssel. Még egy szám: az országban száz évvel ezelőtt nagyjából 6 700 gépjármű közlekedett – ma pedig nagyjából hatmillió forgalomban lévő jármű rója Magyarország útjait. Alapjaiban változott meg tehát társadalmunk 100 év alatt, és ezt tette a Phoenix Contact is – bár volt, ami állandónak bizonyult.

Hőszivattyú elektromos fűtés helyett hőcserélővel

Az energiahatékonyság és a klímavédelem az autóipar vezető témái közé tartozik. És nem csak a termékekben, hanem a gyártásban is. A motoralkatrészek tisztításában rejlő lehetőségek kihasználása érdekében egy prémium járműgyártó osztrák gyárában hőszivattyúra cserélte a melegvíz-készítés elektromos fűtését. Az eredmény évente körülbelül 70 százalékos elektromos energia megtakarítást jelent ebben a folyamatlépésben.

Így reagálnak az energiakrízisre a hazai cégek

A gyorsan változó energiaárak és a fenntarthatóság előtérbe kerülése lépésre ösztönzik a hazai vállalkozásokat is. A Schneider Electric friss felméréséből többek között kiderül, hogy a válaszadók túlnyomó többsége már megvalósított ilyen irányú fejlesztést, vagy éppen folyamatban van náluk a beruházás. A válaszokból az is kiderült, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy a fogyasztásmérés és a fejlett vezérlőrendszerek alkalmazásával tesznek az energiahatékonyság javításáért.

Az ABB közreműködésével készült új jelentés bemutatja, hogyan csökkentheti az ipar a globális szén-dioxid-kibocsátást 11%-kal 2030-ig, miközben évente 437 milliárd dollárt takaríthat meg

Mivel az iparnak példátlan kihívással kell szembenéznie a globális dekarbonizációs célok teljesítése és a növekvő kereslet kielégítése terén, az Energiahatékonysági Mozgalom (Energy Efficiency Movement/EEM) új jelentése bemutatja, hogy a vállalatok hogyan kezdhetnek azonnal cselekedni. Az ABB által alapított EEM jelenleg egy több mint 400 szervezetet tömörítő globális fórum, amely ötleteket, bevált gyakorlatokat és kötelezettségvállalásokat oszt meg tagszervezeteivel egy energiahatékonyabb világ megteremtése érdekében.

Schneider Electric megoldásokkal lesz még energiahatékonyabb a Decathlon Horvátországban

Közel harmadával is csökkenthető az épületek szén-dioxid-kibocsátása azokkal a technológiákkal, amelyeket a Schneider Electric biztosított a Decathlon horvátországi áruházai számára a két vállalat között létrejött megállapodás eredményeként. Az energiahatékonyság növelése érdekében az épületüzemeltetőknek három intézkedésre kell összpontosítaniuk: mérés és felügyelet, automatizálás és felügyelet, valamint optimalizálás az analitika segítségével.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek