Energiahatékonyság: ütött az óra a vállalatoknak

A speciális kenőanyagok használata is segíthet a vállalatoknak az energia megtakarításában

2023. június 02., péntek, 06:00

Címkék: energia energiafogyasztás energiahatékonyság kenés kenéstechnika kenőanyag kenőegység kenőrendszer Klüber Lubrication

Az emelkedő energiaárak és a CO2-kibocsátás csökkentésének követelménye miatt a vállalatok egyre inkább a fenntartható megoldásokat keresik. A kenőanyagokat ilyenkor gyakran figyelmen kívül hagyják.

Az elmúlt hónapokban és években tapasztalható emelkedő energiaárak miatt egyre fontosabbá válik a vállalatok számára, hogy olyan területeket keressenek, ahol csökkenthetik az energiafogyasztást. A kenőanyagokat ilyenkor gyakran figyelmen kívül hagyják. Azonban ezek az olyan alkalmazásoknál, mint a hajtóművek és a kompresszorok, melyek szinte minden iparágban megtalálhatók, fontos szerepet játszhatnak az energiahatékonyság növelésében. A megfelelő kenőanyag-kiválasztás az energiafelhasználás három-öt százalékát megtakaríthatja, és ezzel egyidejűleg csökkentheti a vállalat karbonlábnyomát (Corporate Carbon Footprint, CCF).

Azokat a nagy hajtóműveket, amelyek nagy mennyiségű olajat igényelnek, például az élelmiszer-, cement- és vegyiparban alkalmazzák. A szintetikus alapú speciális kenőanyagok használata itt előnyt jelent a standard kenőanyagokkal szemben. Így az élettartam a 3-5-szörösére nő a hagyományos ásványolajokhoz képest, mivel az alacsonyabb súrlódási együttható alacsonyabb üzemi hőmérsékletekhez, valamint az olaj és az alkatrészek hosszabb élettartamához vezet. Hasonló előnyök érvényesek a kompresszorokra is. Egyes iparágakban a hűtő- és légkompresszorok a vállalat legnagyobb energiafogyasztói közé tartoznak. Itt az energiamegtakarítás jelentősen csökkentheti a teljes üzemeltetési költséget.

A kenőanyag cseréje gyorsan megtérül

A legtöbb intézkedés, amelyet egy vállalat az energiahatékonyság növeléséért tehet, jelentős költséggel jár. Az újabb gépekre való áttérés, a berendezések cseréje vagy az alternatív energiaforrások, például a napelemek telepítése költséges lehet, és évekbe telhet, mire a költségek megtérülnek. Ezzel szemben a kenőanyagok esetében a megtérülés nagyon gyors, és a kenőanyagok cseréje könnyen elvégezhető. A legtöbb esetben a hajtóművek és kompresszoros alkalmazások megtérülési ideje kevesebb mint egy év!

Olyan kenőanyagpartner, amely nem csupán kenőanyag-megoldásokat kínál

A Klüber Lubrication mint a speciális kenőanyagok gyártója évtizedek óta végez energiahatékonysági projekteket. Az emelkedő energiaköltségeknek és a vállalatok karbonlábnyomának minimalizálására irányuló igényének köszönhetően az elmúlt néhány évben gyorsan növekedett a kereslet. A Klüber Lubrication vállalattal megvalósított energiahatékonysági projekt megfelel a nemzetközileg elismert szabványoknak, mint például a Nemzetközi Teljesítménymérési és Hitelesítési Protokoll (IPMVP) vagy a DIN ISO 50015 szabvány. Az ehhez kiegészítőleg elkészített energiatakarékossági jelentés az energetikai vizsgálat dokumentációjának részeként használható.

Markus Hermann, a Klüber Lubrication fenntarthatósági menedzsere nemrég egy sajtóközleményben hangsúlyozta: „Kenőanyag-specialistaként mindig is segítettünk ügyfeleinknek fenntarthatósági céljaik elérésében. 2022-ben a KlüberEnergy projektjei és a kapcsolódó kenőanyag-optimalizálások körülbelül 438 GWh energiát takarítottak meg – azaz 67 000 tonna CO2-ot – az ügyfelek számára. Ez több, mint amit a Klüber évente vállalatként fogyaszt.”

A Klüber Lubricationt az elkötelezettségéért immáron már másodszor tüntette ki az EcoVadis – egy a fenntarthatóságot értékelő vezető vállalat – aranyéremmel, így a vállalat a világ több mint 100 000 cégének legjobb négy százaléka közé tartozik. A kenőanyag-szakértő weboldalán azt is megtudhatják, hogy pontosan hogyan zajlik le egy KlüberEnergy projekt, és milyen intézkedéseket tesz a Klüber Lubrication a fenntarthatóság terén.

www.klueber.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek