Intelligens megoldások, okos gyárak

A globális feldolgozóipar stabil növekedését jelezte előre a 2014-es Hannoveri Vásár

2014. április 16., szerda, 11:32

Címkék: automatizálás energetika Hannover Messe intelligens gyártás ipar 4.0 szakkiállítás

A Hannoveri Vásár kiállítói és látogatói „a lábukkal szavaztak” az ipari növekedés stabilitását illetően. Az „Integrált ipar - következő lépések” mottó égisze alatt közel 5000 kiállító mutatta be technológiai megoldásait a jövő intelligens, önszerveződő gyárainak felépítéséhez és az energiarendszerek átalakításához.

 
A digitalizáció és az integráció jelenleg trendjei gyorsabb, hatékonyabb és rugalmasabb termelési folyamatok felé mutatnak. Az intelligens épületek és autók már életünk szerves részét képezik, a világ legnagyobb ipari szakkiállítása pedig kijelölte az okos gyárak kialakítása felé vezető utat.
 
 
 
A teljesen működőképes üzemek élő demonstrációi, az ipar 4.0 túra során felfedezett intelligens megoldások megmutatták, hogy a már jelenleg is létező rendszerek hogyan integrálhatóak be a meglévő gyárakba. Minden a versenyelőny megszerzésében, illetve megőrzésében kulcsszerepet kapó gyorsaságon és hatékonyságon múlik. Eldördült a rajtpisztoly: bár az ipar 4.0 koncepciója Németországból származik, más ipari nemzetek, például az Egyesült Államok és Kína is milliárdokat fektetnek a gyártás fejlesztésébe a saját intelligens gyáraik felépítése érdekében. A másik kulcstéma az energetikai rendszerek folyamatos átalakulása volt. A kisebb, decentralizált szolár-, szél-, biomassza-, víz- és geotermikus erőművek építésével csökkenteni lehet a hagyományos erőművektől való függést. Ezen hálózatok egyik legfontosabb részei azok az intelligens eszközök, amelyek hatékonyan menedzselik a villamosenergia nagy távolságokra történő elosztását.
 
 
A kiállító cégek 51 százaléka Németországon kívülről, leginkább Kínából, Olaszországból, Hollandiából és Törökországból érkezett, egyedül Kína több mint 500 kiállítóval reprezentálta magát. A szakvásár jól tükrözte e piaci fejleményeket: a rosszul hangzó „Made in China” jelzés jó eséllyel változhat „Created in China”-ra, mivel Kína egyre fontosabb szerepet játszik a globális automatizálási technológiában. Magyarország számára azonban sokkal jobb hír az európai cégek növekvő beruházási kedve. A több mint 180 ezer látogató mintegy 100 országból érkezett, egynegyedük Németországon kívülről, leginkább az EU-ból, illetve Közép- és Dél-Kelet-Ázsiából. Sokatmondó, hogy a külföldi látogatók számát tekintve Kína már a második helyre küzdötte fel magát. 
A következő Hannoveri Vásár 2015. április 13-án nyitja meg kapuit.
www.hannovermesse.de
 

Még több újdonság egyenesen Hannov​erből:

Kis helyigényű dinamikus szervomotorok
Hangos ventilátorok és pörgő villanyórák ellen
Ultra kompakt multiprotokoll I/O modulok

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

26 év után adja át a stafétát a Phoenix Contact Kft. ügyvezetője

Média Partnerek