Még mindig a víz az úr

Az iparban régebben a 10 éves megtérülési idő is elfogadható volt, de a mai gazdasági viszonyok között csak sokkal időhatékonyabb beruházások kapnak zöld utat. A néhány hónapos megtérülés elég vonzó ajánlat?

2024. április 17., szerda, 06:00

Címkék: bevonat bevonattechnika energiahatékonyság energiamegtakarítás Henkel Henkel Kémiai és Elektrokémiai Felületkezelő Kft. Loctite szivattyú szivattyú vízellátás

A Víz Koalíció civil hálózat tanulmánya szerint Magyarországon a hálózati vízveszteség átlagosan 21 százalék, de van, ahol az ivóvíz 60 százaléka tűnik el a rendszerből. A teljes magyar vízhálózat felújítása ezermilliárd forintos nagyságrendű munka lenne, de kis lépésekkel is közeledhetünk a pazarlás megszüntetése felé: a nagy teljesítményű szivattyúk kopásálló védőbevonatolása szignifikáns hatásfokjavulást eredményez néhány hónapos megtérüléssel. Erre mutatott be egy friss, hazai példát Takács Lőrinc, a Henkel Magyarország Kft. Ipari Ragasztástechnika műszaki tanácsadója és Kalászi László, a Bakonybúvár Kft. ügyvezető igazgatója.

Van élet az alumínium után

A 2002-ben alapított Bakony Búvárszivattyú Kft. jogelődje a Magyar Alumíniumipari Tröszt 1967-ben létrehozott szivattyújavító részlege volt. A szivattyúk akkoriban még a karsztvíz eltávolítását végezték, és talán túlontúl is hatékonyan: a naponta kiemelt 140-150 ezer köbméter karsztvíz hatására be kellett zárni a Tapolcai Tavasbarlangot, és a Tatai Öregtó forrásai is elapadtak. 1989 szeptemberében végül a Minisztertanács az egyik utolsó intézkedésével bezáratta a bakonyi bauxitbányákat, a Bakony Búvárszivattyú Kft. névre keresztelt szivattyújavító részleg pedig a víziközmű-ágazat felé kezdett nyitni.

Vízben hagyva: 11 éves tarifák, mai költségszint

A felé a víziközmű-ágazat felé, amely 2024-ben is a 2013. január 31-én jogszerűen alkalmazott szolgáltatási egységre jutó összeg (beleértve az alapdíjat) legfeljebb 90 százalékával számlázhat a lakosságnak és a lakossági díjon elszámolt felhasználóknak. A szolgáltatási díj reálértéke tehát évek óta csökken, ami azzal a következménnyel jár, hogy a víziközmű-ágazat évek óta veszteségesen működik – hiszen az energia- és egyéb költségei ugyanúgy megugrottak, mint minden más piaci szereplőnek. Alaposan megnézi tehát, hogy kire bízza a felújításra szánt forintjait, de a kopásálló védőbevonatolás olyan előnyökkel kecsegtetett, aminek nem tudott ellenállni a Miskolci Vízmű.

Miskolc mindig várni fog!

Háromszereplős történetünkben a MIVÍZ Miskolci Vízmű Kft. volt a megrendelő, a Bakony Búvárszivattyú Kft. végezte a szivattyúk karbantartását és a felület felhordását, a Henkel Magyarország Kft. pedig a bevonatolóanyagot bocsátotta rendelkezésre. A miskolctapolcai hálózati gépházban 4 darab 110 kW-os, 500 m3/h kapacitású szivattyú található, egyenként 60 méteres emelőmagassággal, amelyek Miskolc nagy részét ellátják a megfelelő minőségű ivóvízzel.

Kalászi László, a Bakonybúvár Kft. ügyvezető igazgatója

A szivattyúk 2015 óta teljesítettek szolgálatot, és letelt az átlagos 22–25 ezer munkaóra, ami után időszerűvé szokott válni a szivattyúk általános felújítása. A karbantartással a Bakony Búvárszivattyú Kft.-t bízták meg, amely elszállította és szétszerelte a szivattyúkat. Ennek során felmerült, hogy hatásfokjavító bevonattal emeljék a szivattyúk teljesítményét. Irodalmi adatok alapján 1,5-2% volt az elvárt hatásfokjavulás, ami már bőven ellensúlyozta volt a bevonatolás költségét. A valós eredmények minden előzetes várakozást felülmúltak…

A cél: hatásfokjavítás

„Bevonatolni számtalan céllal lehet, mi kifejezetten a hatásfokjavítást céloztuk meg. A művelet megkezdése előtt 75 mikronos felületi érdességet, zsír- és pormentes felületet hoztunk létre, hogy a későbbiekben a térhálósodás során a kémiailag reaktív részecskék beépülhessenek – magyarázta Kalászi László, a Bakony Búvárszivattyú Kft. ügyvezető igazgatója. – A fehér LOCTITE PC7228 alapozóra a zöld, ivóvízengedéllyel is rendelkező LOCTITE PC7255 bevonatrendszer került, aminek apró kerámiaszemcséi a kopásállóságot, az anyag összetétele pedig a felület simaságát növeli. A hatásfok-növekedés a felületi feszültség csökkenéséből adódik. Legalább 2 × 250 mikron vastagságot kellett elérnünk, a kötési idő pedig a második réteg felvitele után mindössze 24 óra, ami után a szivattyú összeszerelhető, a karbantartásra fordított időt tehát nem növeli jelentősen.”

A bevonat egyrészt növeli az élettartamot, hiszen minden koptató szemcse, egyéb részecske és az esetleges kavitáció először a bevonatot támadja meg, a járókerék alaptestét nem érinti. Ha a szivattyútest belsejéről már lekopott a zöld réteg, és előbukkant a fehér, akkor időszerű az újbóli bevonatolás – de ilyenkor a járókeréknek még nincs semmi baja.

A szivattyúk belső falára felvitt bevonat 4,9-8,45% összhatásfok javulást eredményezett, ami az átlagos üzemidővel és a villamos energia aktuális árával számolva minimálisan 5 280 000 forint éves megtakarítást jelent

„A bevonat azonban más célokra is használhatónak bizonyult – folytatta Kalászi László. – A szivattyúház szétszerelése után a járókeréken repedéseket találtunk, ami az üzemelés során csilingelő hangként jelentkezett. Egy új, bronz járókerék ára szinte meghaladja a használt szivattyú árát, és a szállítási ideje 3 hónap. Ehelyett a repedés végénél megfúrtuk a járókereket – ezáltal kiiktattuk a feszültséggyűjtő pontot –, szénszál üvegszövettel erősítettük meg a járókerék falát, majd felvittük rá a két réteg LOCTITE alapozót és bevonatrendszert. Kétnapos munkával egy, a kavitációnak, kopásnak ellenállóbb járókereket hoztunk létre egy új járókerék árának negyedéért/harmadáért.”

Mért eredmények

Egy energiahatékonysági beruházás valós eredményét gyakran félreviszi a mért adatok hiánya, sokszor tehát az almát nem az almával hasonlítják össze. A MIVÍZ szivattyúinak esetében azonban az energiafelvételre és a termelt vízmennyiségre vonatkozó adatok 2018-ig visszamenően a rendelkezésre álltak, így a fajlagos összköltség is összehasonlítható volt a felújítás előtti és utáni időszakokra.

A valós eredmények 4,9–8,45% összhatásfok-javulást mutattak, ami az átlagos üzemidővel és a villamos energia aktuális árával számolva minimálisan 5 280 000 forint éves megtakarítást eredményezett. A karbantartás és bevonatolás költsége 1,5–2 millió forintot tett ki, így a munka 4-5 hónap alatt megtérült. „Annyira biztos voltam a sikerben, hogy tettem egy felajánlást, hogy ha 2% alatti hatásfokjavulást érünk el, akkor csak az anyagdíjat kell kifizetnie a Miskolci Vízműveknek” – mondta Kalászi László.

A bevonatolás haszna és eredménye tehát nem lehet vita tárgya, de a vízművek két zsebből dolgoznak. Az egyikből fizetik a karbantartásokat, de ez a zseb nem átjárható az üzemeltetésre szánt másik zsebbel. Hiába takarítanak meg tehát a négy szivattyúval 10 millió forintot, az ki nem fizetett villanyszámlának számít, amivel nehezebben számolnak a döntéshozók, mint a karbantartásra azonnal kiadott másfél-két millió forinttal. „A gondolkodásmód változását mindenesetre elindítottuk, az új szivattyúkat már bevonatolják, de a régiek modernizálására sokkal nehezebben veszik rá magukat a döntéshozók” – jelentette ki Kalászi László.

 

A LOCTITE® PC 7228 egy kétkomponensű, fehér színű, ecsetelhető, önterülő, fényes, kerámiatöltésű, nagyon sima, magasfényű, alacsony súrlódással rendelkező felületet képező epoxi bevonóanyag fémfelületek védelmére finom részecskék által okozott kopással szemben.

A LOCTITE® PC 7255 egy kétkomponensű, zöldesszürke színű, kerámiatöltésű szórható, epoxibázisú bevonóanyag. Finom részecskék által okozott kopásnak ellenálló, magasfényű, alacsony súrlódással rendelkező bevonat.

Az ipar lehet a következő haszonélvező

A víz azonban nem tudja, hogy víziközmű-szolgáltatónál vagy egy ipari szereplőnél csurran-cseppen, és az energiamegtakarítás ügye az ipari szereplők számára éppoly fontos, mint egy vízműnél. Ha pedig az iparban használt akár 0,5-2 MW-os szivattyúkra vonatkoztatnánk ugyanezeket a számításokat, akkor extrém gyors megtérülési időszakok jönnének ki. „Olyan cégek és iparágak számára ajánljuk a szivattyúk bevonatolásának megfontolását, ahol nagy mennyiségű víz kell a gyártáshoz – mondta Takács Lőrinc, a Henkel Magyarország Kft. műszaki szaktanácsadója. – Ilyenek természetesen a most megtelepülő akkumulátorgyárak is, amelyek egy köztudottan nagyon vízigényes – napi 30-40 ezer m3-t megmozgató – technológiát alkalmaznak. Szempont az is, hogy nagy teljesítményű szivattyúkkal dolgozzon az adott cég, hiszen bár 1 kW-os szivattyúk esetében is ugyanúgy jelentkezik a hatásfokjavulás, a számszerűsített megtakarítás értelemszerűen csekély lesz.”

„A Henkel technológiai partnerként a legjobb, amit csak kívánhat egy vállalkozó – fűzte hozzá Kalászi László. – Sok bevonatolást végeztünk már el, de van, ami számunka is az újdonság erejével hat, és nem úgy viselkedik az anyag, ahogyan mi szeretnénk. A Henkel mindig elérhető, és mindig segít – akár személyes jelenléttel is –, így pedig lehetetlen kudarcot vallanunk.”

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek