Stockholm a GE membránjain keresztül tekint a jövőbe

2015. május 15., péntek, 19:27

Címkék: ge membrán bioreaktoros technológia Stockholmi Vízmű ultraszűrős membrán vízminőség víztisztítás

A GE magyar mérnökeinek segítségével valósul meg Stockholm különleges, 14 szigetre épült városának környezettudatos szennyvízelvezetése. A Stockholmi Vízmű a főváros alatt elhelyezkedő, hagyományos szennyvíztisztító telepét úgy modernizálja, hogy az naponta csaknem 500 000 m3 szennyvíz tisztítását teszi majd lehetővé. A világ legnagyobb szennyvíztisztítójához a GE Water & Process Technologies üzletágának oroszlányi gyára szállítja az új berendezéseket.

A víz rendkívül mélyen gyökerezik a 14 szigetre épült svéd főváros, Stockholm kultúrájában, melynek óvárosi részét valamikor a „hidak közötti városnak” nevezték.A szabadidős helyektől a díszes szökőkutakig, az ivóvíztől a közlekedésig a víz mindig és mindenütt láthatóan jelen van. Sőt a város alatt is, hiszen itt helyezkedik el a Stockholmi Vízmű több mint 18 kilométer hosszan elnyúló, gránitfalú alagutakat is magában foglaló hagyományos szennyvíztisztító hálózata.

A Stockholmi Vízmű (azaz a Stockholm Vatten) ezen értékes természeti kincs megóvása érdekében korszerűsíti Henriksdal szennyvíztisztító telepét, mely a fővárosban keletkezett szennyvíz kétharmadát tisztítja meg, majd bocsátja bele a Balti-tengerbe.

Stockholm egyik gránitba vájt alagútja, melyet szennyvíztisztításra használnak. (Forrás: Stockholmi Vízmű)

A helykihasználási és költségtakarékossági szempontokat figyelembe véve, valamint a vízminőséggel szemben támasztott szigorúbb követelményeknek való megfelelés érdekében a vízmű úgy döntött, hogy a GE ultraszűrős technológiáját alkalmazza, mely kiszűri a szennyvízből a lebegőanyagokat, a baktériumokat és a vírusokat.

„A GE által fejlesztett ultraszűrős membránok mikroszkopikus pórusokkal rendelkeznek, melyek átmérője akkora, mint az emberi hajszál egytized része.  A membránok fizikai akadályt képeznek a lebegőanyagok, baktériumok és vírusok előtt, és csak a tiszta vizet engedik át magukon.A víz alá merülve finoman lebegnek a vízben, nagyjából úgy, ahogy a tengeri alga teszi a tengeráramlat hatására” – mondta el a technológia kapcsán Ferencz Ádám, a GE Power & Water oroszlányi gyárigazgatója.

„Mindemellett a GE korszerű membrán bioreaktoros technológiája a hagyományos membrán bioreaktoros technológiánál egyszerűbben, megbízhatóbban és hatékonyabban üzemeltethető, mivel kisebb a hely-, az energia- és a felügyelet-igénye” – tette hozzá a szakember.

Zsirai István, a GE Víz üzletág operatív vezérigazgatója (bal oldalon) és Gösta Lindh, a Stockholmi Vízmű elnök-vezérigazgatója (jobb oldalon) aláírják a világ legnagyobb UFMBR szennyvíztisztítójának szállítási szerződését, melynek értelmében a cég ZeeWeed ultraszűrős membránokat szállít a Stockholmi Vízműnek. (Forrás: GE)

Az ötéves időszakra ütemezett korszerűsítés hozzájárul ahhoz, hogy Svédország teljesíteni tudja a Balti-tengeri Akcióterv és az EU Víz Keretirányelve keretében vállalt célkitűzéseit.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek