Szárnyal az Airbus

Energia-megbízhatósági korszerűsítés az Airbus repülőgép-összeszerelő üzemében

2017. február 11., szombat, 14:31

Címkék: Airbus eaton energiaellátás energiafelhasználás energiafelügyelet energiafogyasztás energiagazdálkodás energiahatékonyság légiipar

A kisfeszültségű áramelosztó rendszer egy részének csúcstechnológiájú szabványoknak megfelelő korszerűsítésével az Eaton jelentős segítséget nyújtott a villamos hálózat megbízhatóságának, a biztonságosságának és a kezelő személyzetet védelemének javításához az Airbus legnagyobb németországi gyártóüzemében.

Az energiaellátási megoldásokkal foglalkozó vállalat teljes körű megoldás biztosítására kapott felkérést – amelybe a kapcsolóberendezés felügyelete, a szekrények kritikus pontjain végzett folyamatos hőmérséklet-figyelés és az ívzárlatvédelmi rendszer kiépítése is beletartozott.

A Hamburg Finkenwerder kerületében elhelyezkedő Airbus-telephelyen, a kilences számú csarnokban végzett szerelési munkálatok minden eddiginél alaposabb betekintést biztosítottak a vállalat karbantartási és energiagazdálkodási csapatának a kisfeszültségű áramelosztó rendszer működésébe, hogy a lehetséges problémák – például a túláram, feszültség kiesés, túlterhelés és zárlat (ívzárlat) – gyorsan észlelhetőek, szemrevételezhetőek és áthidalhatók legyenek. Mindez segít biztosítani az áramellátás maximális megbízhatóságát, valamint megvédi az alkalmazottakat az ívzátlatok okozta hatások előfordulásától.

A telephely kilences csarnokában működő szerelősor négy építési állomáson megy keresztül, amelyeken a repülőgép több nap leforgása alatt halad át. Ezeken az állomásokon szerelik össze például a repülőgéptörzs szakaszait és a szárnyakat, valamint itt zajlik a függőleges vezérsík, a magassági kormányok, a hajtóművek, a futómű és az ülések beszerelése. A folyamat zökkenőmentességének biztosítása kedvéért az önálló ellátóállomások igény szerint engedhetők le, illetve emelhetők fel.

Az A320-as program végső összeszerelésére szakosodott telephely a hét minden napján 24 órában üzemel, így a műszaki rendszer maximális megbízhatóságára támaszkodik. Az Airbus az épület felügyeleti rendszeréhez kapcsolódó átfogó rendszer- és eszköz-megfigyelést kívánt megvalósítani, valamint fokozott védelmet a személyzet számára.

A meglévő kapcsolóberendezés megtartása, valamint az állásidő minimalizálása érdekében az új megoldást szoros határidővel, mindössze két nap – egyetlen hétvége – alatt kellett beilleszteni.

Az Eaton 630-4000A-es IZMX-megszakítói képezték a megoldás sarokkövét, elektronikus kioldóegységgel és integrált mérési funkcióval. Ezek a hálózati megszakítók képesek részletes adatokat továbbítani a BreakerVisu naplózási és megjelenítési rendszernek. Ez a folyamat az Eaton intelligens vezetékezési és kommunikációs rendszerének, a SmartWire-DT megoldásnak köszönhetően még egyszerűbbé vált. A BreakerVisu és az épület felügyeleti rendszer közötti közvetlen kapcsolat jóvoltából az Airbus csapata a webalapú megjelenítés révén most már minden fontos áramellátási adatot részletesen le tud kérdezni.

Az Eaton hőmérséklet-figyeléshez kapcsolódó diagnosztikai rendszere első alkalommal tette lehetővé a kapcsolóberendezés kritikus területein uralkodó hőmérsékletek folyamatos megfigyelését. Ez a rendszer egy diagnosztikai vezérlőre, az összes gyűjtősínt és csatlakozási pontot megfigyelő önálló hőmérséklet-érzékelőkre, valamint  egyéb mérési pontok hőmérséklet-érzékelőire épül. A projekt részeként csaknem 80 hőmérséklet-érzékelő telepítésére került sor a 9. csarnok kapcsolóberendezésében. Eltérések esetén a rendszer figyelmeztetést állít elő a jelenlegi hibáról, vagy bizonyos küszöbértékek túllépésekor riasztást küld.

A személyzet biztonsága szempontjából a főelosztó berendezés maximálisan biztonságossá tételének érdekében az Eaton Arcon ívzárlatvédelmi rendszerét is beépítették.

Az Airbus olyannyira elégedett volt az Eaton által fejlesztett megoldással és annak gyors beszerelésével, hogy jelenleg a koncepció kiterjesztését tervezi a finkenwerderi telephely egyéb csarnokaira.

www.eaton.eu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Média Partnerek