Üzembiztonság és energiahatékonyság – az Ön üzeme hogyan vizsgázna a gyakorlatban?

Egy korszerűsített energiaelosztási rendszer közvetlen hatással van az üzembiztonságra, ezáltal növelheti a versenyképességet

2024. február 07., szerda, 06:00

Címkék: energiaellátás energiafelhasználás energiafelügyelet energiafogyasztás energiagazdálkodás energiamenedzsment energiaracionalizálás siemens Siemens Zrt.

Az elektromos rendszerek zökkenőmentes működésének és az üzemzavarok kockázatának csökkentése érdekében egyre több iparcég építtet be nagy megbízhatóságú energiaelosztási berendezéseket. Modern hálózatszimuláció segítségével pedig már az üzembe helyezés előtt tesztelhetőek a megálmodott rendszer működési jellemzői. Kőhegyi Attilát, a Kőhegyi Mérnöki Iroda Kft. ügyvezető helyettesét a villamosenergia-elosztási rendszerek megtervezésének folyamatáról kérdeztük, amelyet többek között két vezető, nemzetközi autóipari szereplő magyarországi beruházásaihoz is használtak a közelmúltban.

Mivel foglalkozik a Kőhegyi Mérnöki Iroda Kft?

Kőhegyi Attila: Kis-, közép- és nagyfeszültségű villamos energetikai létesítmények tervezésével, szakértésével és műszaki ellenőrzésével foglalkozunk, immár több mint 20 éve. Az én szakterületem a hálózatszimuláció. Korábban több közintézmény (Puskás Ferenc Stadion, Nemzeti Atlétikai Központ, MVM Dome stb.) energiaelosztási rendszereit bízták ránk, de tavaly – talán az építőipari mélyrepülésből is adódóan – az ipari létesítmények adták a munka oroszlánrészét.

Kőhegyi Attila, a Kőhegyi Mérnöki Iroda Kft. ügyvezető helyettese

Az ipar számára mennyire vált fontossá az energiamenedzsment?

Az ipar igyekszik változni, főleg az olyan stimulusok hatására, mint a 2022-es energiakrízis, de még messze vagyunk a céltól. Amikor megbízást kapunk egy energiaelosztási rendszer megtervezésére, akkor az igények mindig egy nagyon intelligens és takarékos megoldásról szólnak, de előfordul, hogy a bekerülési költség csökkentése a valóságban felülírja az eredeti terveket.

Ugyanakkor a pénzügyi osztályokra más ösztönzők is hatnak. Például a biztosítótársaságok magasabb összeget szabnak meg egy kevésbé üzembiztosan működő üzem esetében. A korszerűtlen energiarendszer ugyanis nem csak pazarló, de termeléskiesésekhez, balesetekhez is nagyobb eséllyel vezet, ami mind csökkenti az üzem versenyképességét. Ez megadhatja a kezdőlökést az energiarendszer fejlesztéséhez.

Hogyan működik a tervezési folyamat?

Kiindulásképpen egy nagy adathalmazra van szükségünk: hol helyezkednek el az épületek, hol lesznek az energiaátviteli rendszerek elemei, milyen végfogyasztókkal számoljunk, mekkora teljesítményigényeket kell kiszolgálni. A kapott adatok alapján aztán elkészítjük a koncepciót, amihez a Siemens PSS®SINCAL hálózatszimulációs szoftverét is használjuk.

Ha kiválasztottuk a megfelelő kábeleket, transzformátorokat, berendezéseket stb., akkor a programban egy digitális ikerpárt hozunk létre, és azon futtatjuk a szimulációkat. Ellenőrizzük a koncepció működőképességét: nem terheljük-e túl a transzformátorokat, megfelelő-e a kiválasztott berendezések zárlati szilárdsága stb.

Ha ezen túl vagyunk, akkor a védelmi rendszereket paraméterezzük a szoftverben, és a megálmodott beállításokat is szimuláljuk, leteszteljük. A digitális ikerpár léptethető, vagyis látható, hogy milyen időközönként melyik védelem old ki.

A Siemens PSS®SINCAL hálózatszimulációs szoftver az energiaelosztási tervezés egyik pillére

Az elmúlt évek napelemboomja hogyan befolyásolta a munkátokat?

Rengeteg iparcég telepít napelemes rendszereket, amelyek elkerülhetetlen hozadéka, hogy a csatlakozási ponton befolyásolják a feszültségváltozást, a zárlati áramokat, továbbá az eredő teljesítménytényezőt. Amikor termelnek a napelemek, akkor a hálózatról vételezett energia olyannyira lecsökkenhet, ami akár ún. meddőenergia-felár megfizetését is vonhatja maga után a szolgáltató felé. Ez is elkerülhető egy szimulációval és az arra épült szabályozókkal. Tehát az egyre komplexebb, prosumereket és időjárásfüggő termelőket integráló hálózatokat szintén tudjuk az említett szoftverrel modellezni. De már az sem mindegy, hogy a napelemeket a kis- vagy középfeszültségű hálózatra csatlakoztatjuk-e, hiszen a hálózati veszteséggel egyaránt számolni kell.

Melyek azok a területek, amik különös odafigyelést igényelnek?

Kiemelt figyelmet fordítunk az üzembiztonságra, többek között a védelmi rendszerekre. A hálózati zavarokat is lehet ugyanezen a digitális iker modellen szimulálni, ez akár később, a karbantartások tervezésénél újfent támogatja az üzemeltetőt. Az energiahatékonyság szempontjából pedig egy olyan hálózati topológia létrehozására törekszünk, ami a lehető legkisebb hálózati veszteséggel jár. Ebben nagy segítség a teljesítményelosztás-számítás.

A Puskás Ferenc Stadion energiaelosztási rendszerét is a Kőhegyi Mérnöki Iroda Kft. tervezte meg

Igény a megrendelői oldal részéről az intelligens eszközök használata?

A nagyobb költségkerettel rendelkező multinacionális vállalatok sokkal magasabb energiahatékonysági és műszaki színvonalat várnak el, nemcsak a későbbi monitorozás, hanem a bekerülő hálózati elemek minősége szempontjából is. Az egyik globális autóipari gyártó hazai üzeméhez nemrég elvégzett projektünk esetében is a védelmi számításokat már eleve kifejezetten hálózatszimulációs szoftver használatával kérték, enélkül a tenderen sem indulhattunk volna el. De a hazai beruházások és a kisvállalkozások körében még ritka ez az igény.

Mi lehet egy jó energiaelosztási rendszer kiépítésének a kulcsa?

Az alap a valós és széles körű adatszolgáltatás a beépítendő berendezésekről – természetesen jóval túlmenően azon, hogy milyen a feszültségszint és a teljesítmény. Ennek az adatszolgáltatásnak a teljeskörűségén sok múlik, és megesik, hogy nagy kihívást jelent.

Milyen partner ebből a szempontból a Siemens?

Nagyjából a cégalapításunk óta dolgozunk együtt a Siemensszel, és sem a támogatás, sem az együttműködés, sem az egyeztetések terén nem lehet okunk panaszra. A Siemens az egyik legfontosabb partnerünk, a PSS®SINCAL hálózatszimulációs szoftver pedig a munkánk egyik pillérét jelenti.

Tavaly november végén például előadóként is részt vettem a vállalat PSS termékcsaládját használó partnereinek évente megrendezett globális konferenciáján, ahol egy olyan ipari alállomás védelmi rendszerét mutattam be, amit ezzel a szimulációs szoftverrel terveztünk.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Legfrissebb
Legolvasottabb
Média Partnerek