Hogyan számolható ki az áramfogyasztás?

Tudja meg, hogyan számíthatja ki otthona villamosenergia-fogyasztását!

2021. május 28., péntek, 20:51

Címkék: áram elektromos áram energiafelhasználás energiafogyasztás TME villamosenergia

A "hogyan számítható ki az áramfogyasztás" kérdés egy átlagos háztartásban főként akkor merül fel, amikor a villanyszámla magasabb a szokásosnál, vagy egyszerűen nem egyezik a felhasználó becsült energiafogyasztásával. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan lehet kiszámítani vagy legalábbis nagy valószínűséggel megbecsülni a villamosenergia-fogyasztást.

A mérő és az áramszolgáltató számlájának helyes leolvasása

Az otthoni villamosenergia-fogyasztás (kilowattórában - kWh) megismerésének legegyszerűbb módja, ha megfelelően leolvassa a villanyóráról vagy az áramszolgáltatótól havonta kapott számláról. Kezdjük az elsővel.

Hogyan számítható ki a villanyszámla a mérőóra leolvasása alapján

Az energiafogyasztás leolvasása eltér a modern, intelligens mérőknél, és a régebbi modelleknél, amelyek még mindig gyakoriak a régi épületekben. A modern mérők fejlett szoftverrel és kiegészítő memóriával vannak felszerelve az előző számlázási időszakok adatainak tárolására. Ezenkívül képesek adatokat átvinni PC-re vagy táblagépre (a népszerű protokollok legalább egyike alapján). Beépített LCD kijelzőjük rengeteg adat mutatására képes, grafikus diagramok formájában is. Valójában az energiafogyasztás leolvasása a legkorszerűbb elektronikus mérők esetében a szoftverek megismerését és annak megértését jelenti, hogy az adatok hogyan jelennek meg egy dedikált alkalmazásban vagy az LCD kijelzőn. Felhívjuk figyelmét, hogy minden mérő, annak generációjától függetlenül, mindig a teljes villamosenergia-fogyasztást mutatja. Számos modern elektronikus mérőműszer emellett felosztja a leolvasásokat egyedi listákra. A kijelzőn megjelenő üzenetek jelentését gyakran elmagyarázzák a mérő külső házán, így még könnyebben értelmezhető a mutatott információ.

  • kód E vagy 1.8.0 vagy 1.5.8.0 - teljes villamosenergia-fogyasztás
  • kód EA vagy 1.8.1 vagy 1.5.8.1 – villamosenergia-fogyasztás (napi érték)
  • kód EB vagy 1.8.2 vagy 1.5.8.2 – villamosenergia-fogyasztás (esti/hétvégi érték)

Ha a szoftver nem tudja hónapról hónapra összehasonlítani az eredményeket (vagy egyáltalán nincs szoftver, mert egy régebbi generációs mérőóráról van szó), akkor a felhasználó nyomon követheti a változásokat, ha megjegyzi a számlázási időszak első napján leolvasott értékeket, és összehasonlítja azokat egy hét, egy hónap vagy egy negyedév után.

Hogyan számítható ki az elektromos áramfogyasztás – leolvasás a számláról

Ami a számláról származó adatok leolvasását illeti, az ügy kissé bonyolultabb. Néhány ügyfélnek a tényleges fogyasztás alapján számláznak. Ebben az esetben a számla pontos és megbízható adatokat tartalmaz, amelyek a mérőórából származnak. Másoknak becsült költséget számláznak az előző számlázási időszakok alapján. Ez azt jelenti, hogy a számlán megadott villamosenergia-fogyasztás csak átlagos érték, a korábbi mérőállások alapján. Emiatt, a becsült díjat kiszámlázó fogyasztóknak a mérőóra leolvasására kell összpontosítaniuk, amelyből könnyen kiszámítható a tényleges heti vagy havi teljes villamosenergia-fogyasztás. A másik lehetőség, hogy ők maguk próbálják elvégezni a számításokat, vagy úgynevezett villamosenergia-fogyasztás kalkulátorok segítségével teszik ezt meg, amelyek több weboldalon is elérhetők, beleértve számos áramszolgáltató honlapját.

Villamosenergia-fogyasztásmérők (wattmérők) használata

A wattmérők olyan kicsi eszközök, amelyek egyre népszerűbbek, így gyorsan meghatározhatja, hogy egy eszköz mennyi áramot fogyaszt egy adott időegység alatt (pl. egy óra alatt), és kiszámolja annak költségét (az alkalmazandó arány megadása után 1 kWh). Külsőre úgy néznek ki, mint egy közepes méretű elosztó, kis LCD-képernyővel felszerelve. A készülék és a helyi telepítés közé vannak csatlakoztatva, így köztes összeköttetéssé válnak a készülék és a hálózat között, lehetővé téve számukra, hogy valós időben pontosan szabályozzák az energiafogyasztást. Ez a leghatékonyabb megoldás, ha gyorsan meg akarja határozni egy adott készülék energiafogyasztását.

Független táblázatszámítások

A saját villamosenergia-fogyasztás kiszámítása jelentős precizitást igényel, de a befektetett erőfeszítés az értékes számítások formájában megtérül. A számítások gyors és hatékony elvégzéséhez érdemes egy táblázatot (pl. Excel) használni, a kilowattot (kW vagy 1000 watt) venni villamosenergia-fogyasztás mértékegységeként, és elkészíteni egy táblázatot, amelyben az első oszlop tartalmaz egy készüléklistát, a második a teljesítmény értékük (az adattáblákon megadva), a harmadik pedig a napi használati idő. A negyedik és egyben utolsó oszlop maradjon üresen, mivel ide kerülnek az egyes eszközök eredményei az első három oszlop adatainak kitöltése után. Ezeket az értékeket meg kell szorozni egymással a következő egyszerű képlet alapján:

Teljesítmény x Idő = Fogyasztás

Tehát, ha egy úgynevezett 900 W (vagy 0,9 kW) elektromos fűtés minden nap két órán át működik, a nap folyamán elfogyasztott villamosenergiát a következőképpen számolják:

0.9 kW x 2 h = 1.8 kWh

A helyesen elkészített táblázat a megfelelő funkcióval azonos számításokat fog eredményezni a listában szereplő minden egyes eszköz esetében. Ezért ne felejtse el a lehető legtöbb áramfogyasztó készülék adatait megadni. Családi házak esetében figyelembe kell vennünk például az automata bejárati kaput, hőszivattyút, uszodaszűrőket vagy a kültéri világítást is. Érdemes megjegyezni, hogy az egyes eszközök akár korlátozottan is használhatók, például csak hétvégén vagy napközben. Figyeljen az eszközök energiafogyasztására a készenléti állapotban is.Ezzel a módszerrel lehetővé válik, hogy megismerjük a házunk minden egyes elektromos készülékének napi villamosenergia-fogyasztását, és egyszerűen kiszámolhassuk annak heti (napi eredményének szorzása 7 nappal), havi vagy akár éves értékét. Ugyanez vonatkozik a teljes villamosenergia-fogyasztásra heti, havi és éves alapon - itt elegendő a táblázatban szereplő készülékek egyedi eredményeinek összesítését használni.

A cikk forrása:

www.tme.eu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek