Zöld bankközpont

A K&H székház innovatív megoldásai

2012. január 10., kedd

Címkék: energiatakarékos K&H Kelemen Ferenc leed zöld

A K&H székház az arany fokozatú LEED minősítésnek megfelelően épült. Már az építési engedély tervezésekor is a zöld ház sajátosságait vették figyelembe a tervezők, és ennek megfelelően – a fogyasztói csoportok tekintetében - energiatakarékos megoldásokat terveztek.

A K&H Csoport új, campus - jellegű székháza a Millennium Városközpont területén, mintegy 76 ezer négyzetméteren - háromszintes mélygarázzsal- épült fel. Az 54 ezer négyzetméteres „K” épületet - amelyből 28 ezer m2 az irodaterület - a K&H megvásárolta, míg a 22 ezer négyzetméteres „H” épületet, amelyből kb. 9500 négyzetméter az irodaterület, bérbe veszi.

 

Az új székház tervezésénél, kivitelezésénél a gazdaságosság mellett fontos szempont volt a környezettudatosság és fenntarthatóság. A gépészeti és elektromos működési alapelvek, illetve berendezések, az akusztikai, ergonómiai és műszaki megoldások, a zöld tetőkertek és teraszok mind a környezetbarát működést biztosítják.

Ennek keretében a TriGranit Magyarországon elsőként indította el a beruházást a LEED minősítési kategóriában - környezettudatosság és fenntarthatósági kritériumok alapján kialakított amerikai rendszer -, amely az egész világon elismert minősítést nyújt a projektnek.

 

 

Irodahelyiségek

Az épület egyik különlegessége az irodai megvilágítás, amely T5-ös direkt- indirekt lámpatestekkel történik 60, illetve 40 százalékos megoszlásban. Az „A” kategóriás irodaházban 3 méteres az irodaterületek tiszta belmagassága, a lámpatestek lefüggesztése a mennyezettől pedig 40 cm.  – A világítás tervezése során figyelembe kellett venni a mennyezet hűtését és fűtését, amely szintén a legkorszerűbb hűtési-fűtési rendszer. Az épületet úgy terveztük, hogy az egyterű irodákat figyelembe véve készültek a lámpakiosztások úgy, hogy 2,7 méteres raszteres osztásban bármikor önálló, leválasztható irodaterületek alakulhassanak ki.  A megvilágítás kapcsolási csoportonként irányítható, intelligens LON-os rendszerrel – mondta Kelemen Ferenc, a komplexum világítástechnikai megoldásait tervező Kelevill-FZ Kft. ügyvezetője.

 

 

Az irodai területeken az épület homlokzata mentén elhelyezett lámpatestek, valamint homlokzattól távolabb kialakított munkaterek világítási kapcsolása önálló körről történik. A K&H székház teljes területére LON-os jelenlét érzékelőket terveztek, amelynek segítségével a világítás az intelligens tasztatúráról, a jelenlét érzékelő időbeállítása alapján szabályozható. Így miután elhagyják az adott területet az ott tartózkodók, a világítás a programozott idő szerint – 10 percen belül – automatikusan lekapcsol, ami jelentős energia-megtakarítást képez egy épület fogyasztásában.  Az irodaterületek megvilágítása 11 watt/m2, ami jelentős megtakarítást jelent a hagyományos 15 watt/m2-rel szemben.  A 11 watt/m2 az utólagos megvilágítási szintek esetében is azt bizonyítja, hogy jó minőségű lámpatestekkel és megfelelő tükrök alkalmazásával a felhasznált teljesítményt jelentősen csökkenteni lehet. A közlekedő területek világítása szintén jelenlét és mozgásérzékelőkkel készült.  – Azokon a területeken, ahol személyi tartózkodás van, a világítás automatikusan felkapcsolódik, majd előre beállított időprogram alapján kikapcsolódik.  A vizesblokkok világítását szintén jelenlét érzékelőkkel oldották meg. Ugyancsak nagy mennyiségű energia takarítható meg azáltal, hogy az irodaterületek távfelügyeletről, szintenként, központilag is lekapcsolhatóak – tette hozzá a tervező.

 

 

Egyedi megoldások

Az épület esetében különlegességnek számít a felvonóelőterek kialakítása, amelyet részben rejtett világítású barizolos kifeszített mennyezetű tükrökkel, lefutó világítási csíkokkal és több fokozatú kapcsolással oldottak meg.

A földszinti bejáratok megvilágítását sávos világítótestekkel alakították ki, így az álmennyezetbe süllyesztett – síkban elhelyezett – lámpatestek, szintén egyedi megjelenítést tárnak a belépők elé.

- Ugyancsak egyedi megoldás a földszinti belső folyosók kialakítása, ahol a mennyezetről elinduló fénycsíkok egészen az oldalfalakon végigfutva jutnak el a padlóig, különleges hatást és egyedi megvilágítást biztosítva. A belső folyosók világítása szintén jelenlét érzékelővel és központi felügyelettel kapcsolható – mondta Kelemen Ferenc.

A K&H székház konferenciaterme egy 3 szekcióteremmé alakítható terem, amelynek megvilágítása szintén egyedi megközelítést igényelt. Amennyiben egy nagy teremről beszélünk, a világítástechnikai kialakítás az egész terület világítása egyben is és szakaszosan is működtethető az adott rendezvény, vagy előadás igénye, illetve programja szerint. Ez a megoldás egyben a szekcionált termek világítási kialakítására, és az előadások során az előreprogramozott képek előkészítésére is alkalmas. A pulpitus külön kiemelő világítást kapott, ez az előadók részére biztosítja a szükséges megvilágítási szintet. Mindenhol elektronikus előtétű lámpatesteket terveztek, ami az opcionális fogyasztást és a megfelelő üzembiztonságot szolgálja. Az előadó terem kijáratánál világító álmennyezet készült.

A gépkocsi-tárolókban a T5-ös lámpatestek kerültek – épületfelügyeleti világításkapcsolással,  mozgásérzékelőkkel - szakaszos területvilágítás kapcsolással.

 

 

Külső megvilágítás

A zöld épület LEED besorolása okán a K&H székház homlokzatán nem jelenik meg díszvilágítás. A külső teret indirekt lámpatestekkel világítják meg úgy, hogy ne történjen fényszennyezés, vagyis az indirekt világítás tükör segítségével közvetlenül sugározza a fénynyalábot a közlekedő területekre.

A külső területek egyediségét szökőkút és a vizes látványelemek megvilágítása biztosítja. 

 

Miért nincs napkollektor a zöld épületen?

Az épületre nem szereltek fel napkollektorokat. Az ebből nyert energiát fűtésre, hűtésre és használati meleg víz előállítására használható. Magyarországon a nyári időszakot sok napsütés, az átmeneti időszakot kevesebb, míg a télit kevés napsütés jellemzi. Így az ebből nyert energia nem lenne elegendő fűtésre. A hűtés fedezéséhez pedig nincs elég hely az épület tetején az ehhez szükséges energia előállításához.

Az előzetes számítások szerint az irodaházban nem lesz szükség állandó használati meleg víz ellátásra, ugyanis a konyhákban szükséges meleg víz termelést a szintenként és lépcsőházanként elhelyezett szerverhelységek segítségével oldották meg. A szerverek ugyanis télen-nyáron folyamatosan adják le a hőt, ezért a szerverhelységek hűtésére külön hűtőgép áll rendelkezésre. Erre a célra helységenként két hűtőgépet biztosítottak. Az egyik hűtőgép meghibásodás esetére tartalékként szolgál, ezért annak a kondenzátor hőjével használati meleg vizet fognak termelni a konyha részére. A konyha működésekor a hűtőgép kondenzátor hője a használati meleg víz tárolóba jut, folyamatosan melegítve a vizet. Amikor a tároló megtelik meleg vízzel, és nincs szükség a továbbiakban a kondenzátorhő hasznosítására, a hűtőgép leáll, átkapcsol a másik hűtőgépre, ami a kondenzátor hőjét a levegőbe engedi. Ezzel 100 százalékosan kihasználva a szerverhűtőből keletkező hőt.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek