A LED-fénycsövek előállításának legragyogóbb módszere

DENSO robotok működtetik az innovatív, hatékony és teljesen automatizált mikrogyárat

2017. szeptember 26., kedd, 06:00

Címkék: Beckhoff Beckhoff Automation DENSO Robotics fénycső ipari robot PLC robot robotika

A feldolgozóiparban tevékenykedő vállalkozások folyamatosan keresik az innovatív megközelítéseket a költségek csökkentésére, a hatékonyság növelésére és a termékek minőségének javítására. Ezért sok, önmagában kicsinek vagy közepesnek számító vállalat számára jelent megoldást, ha külföldi, alacsonyabb költségű gyártó céggel lépnek kapcsolatba. Ez az üzleti modell azonban számos hátránnyal jár, mert a sokszor igen távoli gyártó telephelyek felügyelete állandó kihívást jelent. Ezenkívül a termelési helyszín által igényelt anyagok időben történő eljuttatása is jelentős költségekkel és logisztikai problémákkal jár együtt. Néha ugyanilyen gondot tud okozni a többletkapacitás, a piacra jutási idő és a nemzetközi jog is.

A finn EID Tech Ltd. ígéretes és költséghatékony alternatívát talált a hagyományos globalizált termelés kiváltásához: az „ANT Plant” mikrogyárat. A 2009-ben alakult EID Tech kis és nagy méretű alkalmazások számára fejleszt és értékesít automatizálási és robotizált megoldásokat.

„Az ANT Plant egy teljes mértékben skálázható és teljesen automatizált mikrogyár, amely a tényleges gyártó földrajzi közelségébe telepíthető, de a már meglévő termelési létesítmények kiegészítő moduljaként is használható – magyarázta Jari Helminen, az EID Tech műszaki fejlesztésekért is felelős ügyvezető igazgatója. – A mikrogyár egyik legfontosabb előnye a moduláris kialakítás, a gyorsaság, a rugalmasság és az állandó felügyelet.” Az első teljesen működőképes ANT Plant LED-fénycsöveket gyárt. A mikrogyárban kulcsfontosságú szerepet tölt be hat VS-068 és VS-087 típusú DENSO robot, amelyek anyagmozgatási és képfeldolgozással támogatott pick-and-place feladatokat látnak el a termelésben.

Az EID Tech megfogalmazása szerint az ANT Plant bizonyult „a LED-fénycsövek előállításának legragyogóbb módszerének”. A mikrogyár jelenleg évente egymillió LED-fénycsövet állít elő, és a létesítmény egyben arra is bizonyíték, hogy a magas minőségű termékeket nagy mennyiségben és gyorsan lehet a piacra vinni, nem utolsósorban versenyképes hozam mellett. Az ANT Plant folyamatosan bővíti a LED-gyártás lehetőségeit, így várhatóan még idén a LED-fénycsövek mellett süllyesztett LED-világítást is elő tud majd állítani az üzem.

„A DENSO robotok mellett leginkább azok rugalmassága, gyorsasága, karkinyúlása, valamint a vezérlő kezelhetősége szólt – mondta Jari Helminen. – Mivel a robotok egyszerűen állíthatók be az adott alkalmazáshoz, könnyű feladatnak bizonyult azok bármilyen gyártósorba történő integrálása. Ideális választásnak bizonyultak az ANT Plant mikrogyár számára is. Méretük és műszakai paramétereik alapján képesek akár 7 kg tömegű alkatrészek mozgatására is.” A meglévő mikrogyárban a VS-087 modelleket azok 905 mm-es karkinyúlása miatt alkalmazták, míg a VS-068 modellek pick-and-place feladatokat látnak el.

Egy ANT Plant mikrogyár leginkább a tényleges gyárméretre számított kapacitással jellemezhető. A rendszer nem lehet 8 méternél szélesebb és 16 méternél hosszabb, így nagyon közel telepíthető az adott vállalat gyártóüzeméhez. Az ANT Plant így kevesebb helyet foglal el, és lényegesen csökkenti a vállalat működési költségeit, ezenkívül – a hosszú szállítási távolságok lerövidítésével – a logisztikát is leegyszerűsíti. A szállítási útvonalak lerövidülése a vállalat CO2-kibocsátását is csökkenti. A mikrogyárat ott állítják fel, ahol a termékekre valóban szükség van, a gyártó cég tehát jelentősen csökkenteni tudja az energia- és disztribúciós költségeit, ezenkívül a piacra kerülési időt is jelentősen lerövidítheti.

Mivel az ANT Plant csak akkor termel, amikor a termékekre ténylegesen szükség van, a vállalatok tovább optimalizálhatják az ellátási láncukat, és a beszerzési igényeket is a kereslet alapján határozhatják meg. Ez segít a mindenkori működő tőke és a forgóeszközök alacsonyan tartásában, valamint a felesleges készletezés elkerülésében. Mivel a beszállítói termékek az EID Tech logisztikai központjából érkeznek, az ANT Plant a lokális alkatrész-felhasználás elvét követi: az ANT Plant által küldött jelentések alapján a lehívások manuálisan történnek.

Az ANT Plant átfogó koncepciót követ az automatizált összeszerelő sortól a minőség-ellenőrzésen át egészen a csomagolásig, vagyis teljesen úgy működik, mint egy valódi gyár. Az ANT Plant a felhőalapú platformokkal ügyfélbarát szolgáltatásokat is kínál. Így az EID Tech az ANT Plant összes termelési folyamatát távolról felügyelheti és ellenőrizheti, adatokat értékelhet ki (a termelési folyamat továbboptimalizálásához), elemezheti a gyártást, és támogathatja a megelőző karbantartást. Ez garantálja, hogy minden egyes mikrogyár teljes kapacitással működhessen. Az ANT Plant Technology Center minden mikrogyár adatait begyűjti és tárolja, így az eltérések szükség esetén a helyszínen vagy távolról orvosolhatók. Az ANT Plant ezért jó példa az ipar 4.0 gyakorlati alkalmazásaira is.

„A felhőplatform jelenleg a saját szerverünkből és az EID Tech által biztosított szoftverből áll össze, de a jövőben a Microsoft Azure szolgáltatását szeretnénk használni – jelentette ki Jari Helminen. – A robot a vezérlő PC-vel kapcsolódik a gyártósorhoz, amit szintén egy EID Tech szoftver felügyel.”

Az ANT Plant mikrogyárat egy Beckhoff PLC vezérli. A robot és a többi termelőberendezés a PLC slave funkciójaként működnek. A kommunikációs interfész EtherCAT-alapú. A felhasználók a PC-alapú GUI (grafikus felhasználói felület) segítségével léphetnek be a rendszerbe. A GUI más, magasabb szintű rendszerekkel is kommunikál. A DENSO robotok, a tényleges ANT Plant rendszer és a Tech EID távellenőrzés közötti interfész külső VPN-kapcsolat útján jön létre. A robotok WinCAPS programmal futnak.

A mikrogyárat LED-fénycsövek, égők és süllyesztett LED-világítások előállításához tervezték és építették. Az EID Tech jelenleg a robotizált ANT Plant egyéb alkalmazási lehetőségeit is vizsgálja.

www.densorobotics.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Média Partnerek