Rétegről rétegre Európa legnagyobb nyomtatott lakóépülete felé

2021. március 04., csütörtök, 10:44

Címkék: 3D nyomtatás betonelem betongyártás építés építkezés építőipar

Egy Bajorországba tervezett, mintegy 330 m²-es 3D nyomtatási technológiával épülő lakóház szükséges építőanyagait a Duna-Dráva Cement Kft. anyavállalata, a HeidelbergCement Group biztosítja.

Bajorországban jelenleg is zajlik Európa legnagyobb nyomtatott lakóépületének kialakítása, mely során percenként 18 méter készül el. Ehhez a HeidelbergCement csaknem 170 tonna nyomtatóanyagot szállított le a speciális, 3D nyomtatáshoz kifejlesztett betonjából. Az „i.tech 3D” elnevezésű innovatív építőanyagot korábban már alkalmazták az első nyomtatott lakóépület felhúzása során a vesztfáliai Beckum városában.

A nagyjából 300 m² lakóterülettel rendelkező társasház befejeztével Európa legnagyobb nyomtatott lakóépülete lesz. A bajorországi Wallenhausenben folyó projekt a tervek szerint mindösszesen hathétnyi nyomtatást vesz igénybe. A házat a PERI építi egy BOD2 3D-s betonnyomtatóval. „Ennél a projektnél a PERI csapata ismét a HeidelbergCementre, mint bevált és innovatív partnerére támaszkodik” – mondja Dr. Fabian Meyer-Brötz, a PERI 3D-s építési nyomtatásának vezetője. „Az „i.tech 3D” anyaggal kapcsolatos tapasztalataink mindkét építkezés során rendkívül pozitívak, így nagyon elégedettek vagyunk az együttműködéssel és természetesen az anyaggal is.”

A társasházat komplett alagsorral építik, és a befejezése után négy lakást kínál két emeleten, összesen mintegy 330 m²-es lakóterülettel. Ez nem egy kutatási vagy demonstrációs projekt, mivel a lakásokat az építkezés után a megszokott módon bérbe fogják adni.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Legfrissebb
Legolvasottabb
Média Partnerek