4 milliárdból építenek tudományos parkot Debrecenben

Tudományos park elektronikus alapkőletétele Debrecenben

2013. október 01., kedd, 19:05

Címkék: debrecen kutatás-fejlesztés national instruments oktatás science park tudományos park

Csaknem 4 milliárd forint összköltségű tudományos park alapkövét helyezték el kedden Debrecenben, a National Instruments (NI) Hungary Kft. debreceni telephelyén; ez volt az első hazai elektronikus alapkőletétel, amelynek segítségével nyomon követhető a beruházás folyamata - közölte Ábrahám László, az NI Hungary ügyvezető igazgatója a ceremónia alkalmából.

 
A hatezer négyzetméter alapterületű Science Park magvalósításához mintegy 2 milliárd forintos támogatást nyert a cég az Új Széchenyi Terv pályázatán - tette hozzá az igazgató. A létesítményben 300 ember, többségében kutató-fejlesztőmérnök fog dolgozni. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a jövőbe vetett bizalom jelének nevezte, hogy a texasi székhelyű cég, amely 2001-ben telepítette első tengerentúli gyárát Debrecenbe, ismét fejlesztésbe kezd Magyarországon. Czomba Sándor szerint "az a technológia, tudás, amit az NI képvisel, a szakképzésen, a felnőttképzésen, az átképzésen és a felsőoktatáson keresztül valósulhat meg". Hozzátette: erre lehet alapozni Magyarország jövőjét, ezért alakul át a szakképzés és a felnőttképzés, hogy gyakorlatorientálttá tegyék a tudást. Az államtitkár elismerően szólt a National Instruments tevékenységéről, amely - mint fogalmazott - "sok-sok szaktudással rendelkező embernek ad munkalehetőséget az országhatáron belül".
Kósa Lajos, Debrecen polgármestere szerint Magyarország felemelkedésének esélye a magas hozzáadott értéket igénylő ipari szolgáltatások fejlesztésében rejlik, amit Debrecen helyi adópolitikájával is támogat. "A National Instrumentsben az emberi elme keresi a pénzt" - mondta Kósa Lajos, hozzátéve, hogy a cég bevételének 20 százalékát fordítja fejlesztésre, míg a magyarországi átlag alig éri el az 1,5 százalékot.
Alex Davern, a National Instruments csoport ügyvezető alelnöke felidézte: nem volt könnyű döntés első termelőüzemük helyének kiválasztása. Európai, dél-kelet-ázsiai, dél-afrikai és több magyarországi helyszín megvizsgálása után döntöttek Debrecen mellett - emlékeztetett az alelnök, aki köszönetet mondott a magyar kormánynak és Debrecennek az NI támogatásáért. Cégükről elmondta: irányítástechnikai rendszereik a repülőgépektől a személygépkocsikig szinte valamennyi közlekedési eszközben megtalálhatóak. A vállalat teljes hardvergyártásának 85-90 százaléka Debrecenben történik, a termékek 99 százalékát exportálják - tette hozzá.
Az ünnepségen az alapkőbe bebetonoztak egy dobozt is, amely jeleket sugároz, amikor az építkezésen munkát végeznek. A jelek segítségével egy képernyőn nyomon követhető az építkezés. 
 
(MTI)
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

Média Partnerek