Egy városrész rehabilitációja

Az Allee zöld megoldásai

2011. november 04., péntek

Címkék: allee LED Újbuda zöld

A bevásárló központot, lakásokat és irodaépületeket is magába foglaló – 2009-ben átadott – Allee 2 év után is korszerű környezettudatos megoldásokat kínál. Az öt és fél hektáros területen kiépült városrész, egy bevásárlóközpontból, lakásokból, irodákból és egy 7000 négyzetméteres parkból áll. A helyszín adottságainak köszönhetően családosok, üzletemberek és sportolni, szórakozni vágyók egyaránt megtalálhatják a számításaikat.

Az épület belső világítása üzemeltetés barát, a különböző szinteken fényérzékelők vannak elhelyezve, amelyek a természetes fény mérésével szabályozzák a belső megvilágítási szinteket. „A ház megépítése folyamán az energiatakarékosság kiemelt szempont volt, így ennek megfelelően elsősorban energiatakarékos fényforrásokat (pl.: fémhalogén, LED, kompakt fénycsövek) használtak. Az energiafelhasználási mérleget pedig tovább tudták javítani azáltal, hogy az egész rendszer kapott egy természetes fényfüggő szabályozást. Ennek megfelelően a megvilágítás erősségét szintenként mérik, és ennek megfelelően szabályozzák vagy állítják be a megvilágítást.  Magyarországon elsőként használtunk a parkolóban fénycsöves világítást helyettesítő LED-es fényforrásokat, amely ugyanolyan lámpatestekben van elhelyezve, mint a T5-ös fénycsöves lámpa. Ez élettartam és karbantartás szempontjából 5-10-szeres előnyt élvez” – emelte ki Kelemen Ferenc, az épület vezető világítástechnikai tervezője, a Kelevill-FZ Kft. ügyvezetője.

 

Szintén különlegességnek tekinthető a 240 lámpából, kb. 80 ezer fényforrásból álló egyedileg címzett, bármilyen funkcióra használható homlokzati világítás Így az épületben már csak a programozó képzelete szab gátat a homlokzati fény összeállításának.

Hasonló design elem a bevásárlóközpontban - a passage - első és második emeletén megjelenő belső építészeti egyedi lámpatest, amelynek a palást része és az alapja kapott egy design világítást, színes DMX vezérelt LED-ekkel. „Keresnünk kellett egy olyan speciális világítástechnikai megoldást, amely a nagy belmagasságú terekben - a földszinttől a tetőszintig -  megvilágítja a passage teret úgy, hogy a közlekedő terek egyéb világítására ne legyen befolyással, de a földszinti tér megvilágítási szintje kielégítse a normatívákat” - mondta Kelemen Ferenc. Ez szintén egyedi programozást vagy megjelenítést tud adni ezeknek a lámpatesteknek. Letisztult fehér formák, amelyek 256x256x256 egyedi színben képesek világítani. A passaget így akár minden nap egyedi igényeknek megfelelően ki lehet világítani. A felhasznált LED lámpatestek száma a homlokzaton 2300 db, amelyekben 112 ezer darab LED fényforrás található.

Az épületben összesen közel 4000 LED lámpatest került felszerelésre, amelyekben közel 264 ezer fényforrás található. Ilyen mennyiségű korszerű, energiatakarékos, hosszú élettartamú, kevés karbantartást igénylő világítás korábban még nem készült Magyarországon.

„Szintén komoly kihívást jelentett, olyan lámpatestet találni egy zárt, adott méretű fémdobozba, amelyben ráadásul még egy spinkler fej is kiépítésre került. Emiatt a lámpatest felületi hőmérséklete nem érhette el a 70 Celsius fokot. A megoldást végül egy kisteljesítményű fém halogén lámpatest jelentette” – mondta Simon Zoltán, a Gordiusz 95 Zrt. világítástechnikai mérnöke.

 

Díszvilágítás

Az Allee díszvilágítása három részből tevődik össze. Az első a mozi homlokzat, amely az Október 23. utca és a Váli utca oldalán helyezkedik el. Ez adja az üveghomlokzat mögötti egyedi világításos rendszert. A második a rejtett vályúban elhelyezett fehér LED világítást tartalmazó Libri homlokzat. A harmadik pedig az Október 23. utca és a Bercsényi utca oldalán látható homlokzat, amelyen színváltós, homogén, vízszintes sávok jelennek meg.

 „A mai kor legmodernebb, energiatakarékos, hatékony megoldása, amely LED technológiával és színváltós programozással készült. Statikus és dinamikus képek jeleníthetők meg a homlokzaton, figyelembe véve az épület eleganciáját és a homlokzat egyedi megjelenését” – mondta Kelemen Ferenc. 

 

Az üzletek energiaellátása

A villamos energiaellátás magas biztonságú, háromszoros független áramszolgáltatói ellátásról működik. Az üzletek villamos energiaellátása tokozott sínes, így a bérlői villamos energia igények: bontások, átalakítások és az épület üzemelésének zavarása nélkül, rugalmasan kielégíthetők.

 

Műszaki nehézségek

A második emeleten nagyobb méretű egyedi lámpák esetében szintén kihívást jelentett, hogy a két optikai teret felfelé és lefelé megvilágító fényt elválasszák egymástól. „Műszakilag nehéz volt kivitelezni azt, hogy egy-egy lámpatest világításánál ne keveredjenek a színek. A például pirosan és fehéren világító lámpa esetében elengedhetetlen volt, hogy a két szín egymástól jól elhatárolható és könnyen felismerhető legyen. Több megoldás is született, amelyeket ki kellett próbálni, hogy utána minden megfeleljen az igényeknek” – mondta Petz Róbert, a Gordiusz 95 Zrt. műszaki vezérigazgatója.

Hasonló nehézséget okozott a belsőépítészet által megálmodott, álmennyezetbe kerülő, három egységes lámpatest, amely a fa mintázatú sávos álmennyezetbe került, és két funkciót hivatott betölteni: egyrészt megvilágítja a passage járófelületét, másrészt egy 42 W-os kompakt fénycsővel kombinálva biztonsági világítási funkciót lát el ugyanabban a lámpatestben. Mindezt az álmennyezet tartószerkezete, illetve kiosztása miatt adott dimenziójú lámpatestbe lehetett elképzelni és megvalósítani.

„Nehézséget jelentett az épület egyedi jellege, valamint olyan szerelési módok kigondolása, amely mellőzi a szerelő nyílások elhelyezését” – árulta el Kelemen Ferenc, vezető tervező.

Minden bejáratnál vendégszámláló segítségével nyomon követhető, hogy a bevásárlóközpontot hány ember látogatja, és az adott időpontban hányan tartózkodnak az épületben. A kamerarendszer (1,2 megapixeles) IP alapú. Ennek megfelelően a rögzített képek felnagyításával az épületben létrejövő események részletekig visszaelemezhetők.

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek