Egyszerűen feltekercselve

A „csúszógyűrű nélküli kábeldob" új standard programja

2013. június 12., szerda, 15:22

Címkék: e-spool igus kábeldob Twisterband

A kölni igus GmbH egy évvel ezelőtt mutatta be az új „E-Spool"-t, az első feltekercselhető energialánc rendszert. A vevőalkalmazásoknál azóta megszerzett tapasztalatok a program további kiépítéséhez vezettek, 2012 októberében, a Motek 2012 vásáron pedig már az „E-Spool“ több új változatát mutatatta be a gyártó.

 
Kompakt módon és hosszú élettartammal párosítja a rendszer két különböző energia-hozzávezetés előnyeit: egy tekercsorsón megvezetett, standard E2/000 sorozatba tartozó energialánc egy beépített visszahúzó rugó segítségével biztosítja minden pillanatban az energia-hozzávezetés pontosan megfelelő hosszát és feszességét. 

Ha több vezeték számára kell hely,mint amennyi az egyszerű kivitelnél
elfér, a „Twisterband“ két oldalt is képes a vezetékeket a kábeldobra rávezetni
 
A vevő háromféle hosszváltozat közül választhat (0-4 m, 4-7 m és 7-14 m). A kiindulási helyzetben az energialánc helykímélő módon teljesen fel van csévélve. A megvezetendő kábelek mennyiségétől függően az 1400 sorozatú energialánc 80 és 125 mm belső szélességgel rendelhető meg.A „Twisterband“ köti össze a tekercset a tengelybakkal, amely csatlakozásként szolgál a fixen lefektetett vezetékekhez. A „klasszikus“ kábeldoboknál ezt a feladatot többnyire csúszó kontaktusok végzik. Az „E-Spool“-koncepció előnyét a jóval nagyobb flexibilitás képezi, mivel – eltérően a csúszókontaktusoktól – itt adattovábbító, sűrített levegő- és folyadékvezetékeket is egyetlen rendszerbe folytonosan lehet összekapcsolni, és főleg bármikor kicserélni vagy változtatni. A TB 30 „Twisterband“-nál elegendő hely áll rendelkezése maximum 16 mm vezetékátmérőig. Nagyobb vezeték darabszám esetén a „Twisterband“ ezeket kétoldalt is rá tudja vezetni a kábeldobra.

Helycsináló

Ezekkel a nyomós előnyökkel az „E-Spool“ a komplett moduláris kiváltója a klasszikus kábeldoboknak. Ezen kívül az „E-Spool“ lehet a megoldás szűk beépítési terek esetére: nincs szükség plusz helyre a lánc lerakásához, mint a konzolos vagy cikcakk alkalmazásoknál. Az „E-Spool“ emelőkocsikban, válogató berendezésekben, autódarukon, színpadtechnikában, illetve karos-, szerelő- és technológiai daruknál talál alkalmazásra.
 

Egy okos alkalmazás – akár itthon is lehetne…

A németországi Becker Elektro Stapler Service cég az új „E-Spool“ első alkalmazói közé tartozott. A vállalat az energia-hozzávezetést egy teleszkópos szélkeltő berendezésen alkalmazza. Az ilyen berendezések megakadályozzák, hogy a fagy megrongálja a virágokat a gyümölcsösökben, és ezzel terméskiesést okozzon. Erről a berendezés egy speciális légcsavarral gondoskodik, amely a gyümölcsös fölött a levegőben forog, és így nem tud fagyos levegő „leülepedni” a gyümölcsfákra. A berendezés mozgatható és függőlegesen 10 méterre kinyújtható. Ezáltal mintegy 2 hektárnyi területet lehet lefedni. Az „E-Spool“ látja el a berendezés motorját közeg- és energiavezetékekkel.
 
 
 
 
 
 
www.igus.hu
info@igus.hu
 
 
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP ÁLLÁSAJÁNLATOK JANUÁRBAN

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

LOGISZTIKAI TERVEZŐ (F/M/X)

KARBANTARTÓ MÉRNÖK

TERMELÉSTÁMOGATÓ TECHNIKUS

IT SPECIALIST WORKSPACE (F/M/X)

Média Partnerek