Mielőtt lobbanna a láng

Az új ívhiba érzékelő (AFDD) megelőzi a napelemes (PV) rendszerekben a parázsló tüzek kialakulását

2015. április 20., hétfő, 21:54

Címkék: 5SM6 ívhiba érzékelő parázsló tűz siemens

A Siemens napelemes rendszerekhez tervezett új ívhiba érzékelő eszközt (AFDD) vezet be. Az 5SM6 termékcsaládból származó készülék a PV rendszer köreiben keletkező veszélyes ívhibákat érzékeli, és azokra azonnali hang- és vizuális riasztással válaszol.

Ívhibák a napelem kör hibás szigeteléseinél vagy hibás kábeleknél fordulnak elő. Ennek következtében gyors túlmelegedés lép fel, ami parázsló tüzeket okozhat. Az ívhiba érzékelő eszköz más védő- és kapcsolóeszközökkel – például kompakt megszakítóval – is kombinálható. A kombinált eszköz ívhiba fellépése esetén a rendszer megfelelő részét automatikusan leválasztja. A Siemens már korábban is kínált épületvillamossági installációkhoz készült ívhiba érzékelő eszközöket.

 

 

A napelemes rendszerekben előforduló parázsló tüzek megelőzése érdekében az ívhiba érzékelő eszköz folyamatosan méri a feszültséggel és árammal együtt járó nagyfrekvenciás zajok intenzitását, időtartamát, és azt is, hogy mikor szűnnek meg. A rendellenességeket a rendszer haladéktalanul riportolja. Az ívhiba okának megszüntetését követően az ívhiba érzékelő eszköz ismételten visszaállítható alapállapotába. Az ívhibát jelző LED azonnal újra világítani kezd, ha a problémát nem oldották meg teljesen, vagy ha más ívhibák is fellépnek. Az ívhiba érzékelő eszközök szerelőlapra szerelhetők vagy szabványos kalap sínre rögzíthetők. Így új-, és meglévő rendszerekbe utólag is könnyen beépíthetőek.

 

Az ívhibák különösen nagy kockázatot hordoznak a napelemes rendszerekben: egyfelől az installációk gyakran rendkívüli időjárási körülményeknek – hóterhek okozta nyomásnak, vagy erős szélnek – vannak kitéve, amelyek kárt okozhatnak a rendszerben. Másfelől tűz esetén maga a napelemes rendszer is fokozott kockázatot jelent a mentőszemélyzetre nézve, ha vízzel kísérlik meg az oltást és a rendszerekbe telepített megfelelő leválasztó eszköz hiányában azok továbbra is feszültség alatt maradnak.

 

www.siemens.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek