Hol tart a tűzvédelmi nyilvántartások digitalizációja?

2020. május 07., csütörtök, 18:16

Címkék: biztonság biztonságtechnika tűzbiztonság tűzvédelem

2020. január 22-én hatályba lépett az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSz) 5.1-es verziója, valamint hozzá kapcsolódóan az új Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI) is. Milyen újításokat hozott ez a tűzvédelmi rendszerek üzemeltetői, karbantartói számára, valóban betört a digitalizáció és papírmentesítés? Erre kerestük a választ a fiREG néven ismert szoftver fejlesztőivel, akik pontosan a fenti kérdések megválaszolásán dolgoznak évek óta.

Milyen újításokat hozott az új jogszabályi környezet a digitalizációt illetően?

Fekete Attila, fiREG.hu Kft., fejlesztési vezető: A tűzvédelmi eszközök karbantartását, valamint az ún. üzemeltetői ellenőrzését* meghatározott szabályrendszer szerint dokumentálni kell. Ez időigényes, sok esetben rengeteg papírt felemésztő folyamatot jelent. Január 22-től a jogszabályi környezet lehetővé tette, hogy a szakmai munkák elvégzéséről, ellenőrzésekről ún. elektronikusan vezetett üzemeltetési naplót vezessenek a kötelezettek. Ez olyan újítások előtt nyit kaput, melyek akár teljes egészében kiválthatják a papírozást és kerülhetnek a dokumentációk digitális térbe, felhőbe. A fent említett TvMI pontosan szabályozza, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie egy rendszernek ahhoz, hogy az elektronikusan vezetett üzemeltetési naplót állítson ki. A pontokba szedett követelményrendszer alapján működik megoldásunk, számtalan kellemetlenségtől megszabadítva a szakembereket és az ellenőrzésre kötelezetteket is.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A tűzvédelmi berendezések (porral oltók, tűzi vízforrások, tűzgátló eszközök stb.) időszakosan ellenőrizendők. Egyrészt megfelelő szakvizsgával rendelkező személyek által, másrészt az üzemeltető (vagy annak megbízottja) szintén köteles ellenőrizni, az ellenőrzési és karbantartási feladatokat pedig dokumentálni, rögzíteni. Míg ez a múltban kötelező jelleggel sok oldalnyi formanyomtatvány kitöltést jelentett, mára okostelefonba költözött és nagyságrendekkel lerövidíti a dokumentálásra fordított időt. Gondoljunk csak bele, hogy egy üzemben, ahol van 50-100 tűzoltó készülék, egyesével kikeresni, feljegyezni, majd az irodában/otthon újra begépelni, nyomtatni, postázni, a számok alapján számlázni micsoda munka… Ehhez képest ma az innováló vállalkozások leolvassák az eszközökre korábban kihelyezett QR kódot, gombnyomással rögzítik a feladatok elvégzését, majd újabb gombnyomással elkészülhet egy olyan elektronikus napló, mely garantáltan hibamentes, minden követelménynek megfelel és akár a helyszínről küldhető a megbízó részére. A 2020. júliusára tervezett számlázással kapcsolatos feladatokat pedig a fiREG is megoldja: akár a helyszínen, pár gombnyomással (a rendszerbe korábban felvitt adatok alapján) készülhet számla és továbbítható azonnal a megbízó részére.

Erre mondhatjuk azt, hogy megérkezett a forradalom a tűzvédelembe. A közel 350.000 berögzített karbantartást követően megállapítható, hogy a vállalkozások jelentős része innovál, felkészült a jövőre és érezhetően ez a jövő sokkal közelebb került 2020. január 22. óta.

Hogyan érinti a COVID-19 a tűzvédelemmel kapcsolatos feladatok elvégzését?

A napokban megjelent a 2020/98-as Magyar Közlöny, amely többek között szabályozza az OTSZ mellékletében meghatározott műszaki megoldások időszakos felülvizsgálati, karbantartási feladatainak veszélyhelyzeti végrehajtását. 

Röviden: amennyiben a vészhelyzet miatt a karbantartás, felülvizsgálat végrehajtása aránytalan nehézségekbe ütközne, úgy a vészhelyzet elmúlását követő max. 30 napig el lehet tekinteni a karbantartási ciklusidők betartásától. Viszont ezekben az esetekben az üzemeltetői ellenőrzést legalább havonta egy alkalommal el kell végezni és a vészhelyzet elmúltával be kell pótolni az elmaradt karbantartásokat.

Például: tűzivízforrások esetén az eddigi félévenkénti üzemeltetői ellenőrzés helyett a veszélyhelyzet idejére havi ellenőrzést kell alkalmazni, amennyiben nem végezték el az időszakos felülvizsgálatot. Ez megnövekedett dokumentációs kötelezettséget is jelenthet. A fiREG szoftver felkészült a gyakoribb ellenőrzések dokumentálására.

A digitalizáció, papírmentesítés és a munkát támogató rendszerek egyszerűen megkerülhetetlenek. Azok a vállalkozások, amelyek halogatják, teherként élik meg a felhő alapú rendszerek nyújtotta előnyök bevezetését úgy járhatnak, mint azok, akik anno a “kockás füzet”-ről nem váltottak időben számítógépre, táblázatkezelő szoftverre. Ami akkor innováció volt, mára tonnányi súlyú nehezékké vált. Meg kell hoznia a tűzvédelemben dolgozó szolgáltatóknak a döntést, hogy nehezékkel a nyakukban mennek tovább vagy most némi erőfeszítést téve, később felszabadultan használják a legmodernebb technológiát: QR kódot, okostelefont, felhő alapú szolgáltatásokat.

 

*üzemeltetői ellenőrzés: az üzemeltetői ellenőrzést végző személy vagy az üzemeltető által írásban megbízott jogi személy által végzett, az érintett műszaki megoldás működőképességéről való, jellemzően szemrevételezéses meggyőződés és annak írásban történő dokumentálása.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek